Σπήλιος Λιβανός σε αντιπολίτευση: Σας θέλουμε δίπλα μας με προτάσεις προς όφελος των αγροτών και όχι απέναντί μας με στείρα κριτική του χθες

Πρόσκληση στην αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τις άγονες αντιπαραθέσεις και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο την αγροτική ανάπτυξη και την προώθηση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών, απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

«Δεν χρειάζονται οι άγονες αντιπαραθέσεις και τα μικροκομματικά συμφέροντα. Σας ζητώ ο διάλογος να είναι εποικοδομητικός και με προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός, ανακοινώνοντας ότι ήδη από την πλευρά του ξεκίνησε επαφές με τους αντίστοιχους τομεάρχες των κομμάτων και από την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσει συναντήσεις και με τους προκατόχους του.

Αναφερόμενος στις καταστροφές στην Εύβοια ο κ. Λιβανός είπε ότι «ήταν από τις στιγμές που το κράτος έδειξε πρωτοφανή και άμεση ανταπόκριση». Υπενθύμισε, δε, ότι ήδη έχουν εκταμιευθεί 270 εκατ. ευρώ σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σχετικά με τις ελιές Καλαμών ο κ. Λιβανός είπε ότι ήδη δόθηκαν 70 ευρώ το στρέμμα για αυτές που ήταν δηλωμένες στο ΟΣΔΕ, ενώ αναζητείται λύση και για εκείνες που δεν είχαν δηλωθεί.

Χαρακτήρισε, επίσης, εθνική επιτυχία το ποσό των 19,3 δις ευρώ που αντιστοιχεί στη νέα ΚΑΠ, το οποίο εξασφάλισε ο πρωθυπουργός και η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση μας έχει συνέχεια, είπε ο κ. Λιβανός και σημείωσε ότι πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις για τη διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, της νέας ΚΑΠ αλλά και του σχεδιασμού για το μεσοδιάστημα των δύο ετών.

Ο κ. Λιβανός θύμισε ότι για το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης, πριν λίγες εβδομάδες έγινε παρουσίαση στη Βουλή από τον τότε υφυπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Σκρέκα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τον Σύμβουλο κ. Λιανό. Προσέθεσε μάλιστα ότι στο σχεδιασμό βοηθά και η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο ΥΠΑΑΤ είπε ότι έχουν γίνει ήδη 10 ημερίδες με σκοπό τη διαβούλευση, σε περιοχές όπως η Βέροια, η Κοζάνη, η Λαμία, οι Σέρρες, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη και η Θεσσαλονίκη, ενώ , λόγω των περιοριστικών μέτρων, έχουν προγραμματισθεί τηλεδιασκέψεις σε πολλές ακόμη περιοχές με στόχο να κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021.

«Στόχος μας είναι να διαμορφωθεί αυτό το πλαίσιο μέσα στις προθεσμίες που επιβάλλει η ΕΕ για να μπορέσουμε να ανατάξουμε κομμάτια της αγροτικής οικονομίας, να εντάξουμε την πολιτική μας στην πράσινη πολιτική της Ευρώπης και να διαμορφώσουμε με ακρίβεια το πλαίσιο για να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις εξαγωγές μας και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε ο Έλληνας παραγωγός να μπορέσει να είναι επιτέλους και επιχειρηματίας και να εμπορεύεται ο ίδιος τα προϊόντα του», είπε ο ΥΠΑΑΤ.

Ο κ. Λιβανός επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις στα ρυθμιστικά σχεδία για τα βοσκοτόπια και σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τα προχώρησε με καλό ρυθμό, καθώς έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία με μία Περιφέρεια και ανακοίνωσε ότι αύριο έχει προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη για το θέμα με τους αντιπεριφερειάρχες αγροτικής ανάπτυξης των Περιφερειών της χώρας.

Τέλος ο κ. Λιβανός επανέλαβε ότι ένας από τους στόχους του ΥΠΑΑΤ είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αγροτικής οικονομίας. «Χθες υπογράψαμε στον ΕΛΓΑ τη συμφωνία ανάμεσα στον Οργανισμό και την «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ». Εκτός του σημαντικού γεγονότος ότι νοικοκυρεύτηκαν τα οικονομικά του ΕΛΓΑ, γίνεται μια ψηφιακή επανάσταση που θα είναι χρήσιμη και για τους εργαζόμενους στον ΕΛΓΑ, αλλά κυρίως για τους Έλληνες αγρότες. Σε αυτήν την πορεία εμείς σας θέλουμε μαζί μας, δίπλα μας και όχι απέναντί μας, με στείρα κριτική που αφορά στο χθες», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λιβανός.

Β. Αποστόλου: Η καθυστέρηση εκπόνησης του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ θα δημιουργήσει προβλήματα στη σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Είχε προηγηθεί στην βουλή επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Προετοιμασία για τα ζητήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της νέας προγραμματικής περιόδου»:

“Πολλές οι προκλήσεις, που καλείστε να αντιμετωπίσετε κύριε Υπουργέ αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σας εύχομαι να είστε χρήσιμος στο χώρο.

Την περασμένη χρονιά υπήρξαν αρκετές επιπτώσεις στο εισόδημά του, τόσο από τη πανδημία του κορωνοϊού, όσο και από φυσικές καταστροφές που σε πολλές περιοχές, όπως η Εύβοια, εξελίχθηκαν σε τραγωδία.

Για τις επιπτώσεις από την πανδημία δεν υπήρξε ουσιαστική στήριξη. Σύμφωνα με δικές σας δηλώσεις, μέχρι σήμερα έχετε εκταμιεύσει από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους μόνον 270 εκατ. ευρώ, όταν οι ανάγκες ήταν πολλαπλάσιες, αφήνοντας εκτός των ενισχύσεων την πλειοψηφία των κατοίκων της υπαίθρου που ασχολούνται με τη γεωργία.

Αναφέρομαι ειδικά σε δύο κατηγορίες, που αφορούν και στη δική σας πατρίδα στους αιγοπροβατοτρόφους και στους ελαιοκαλλιεργητές. Αποκλείστηκε πάνω από το 50%.

Η ερώτησή μου αφορά σε ζητήματα που έχουν σχέση με την τους πόρους της επόμενης ΚΑΠ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι υποχρεώσεις σας εντός του 2021 είναι πολύ σημαντικές και απαιτούν υψηλό συντονισμό ενεργειών και έγκαιρη λήψη αποφάσεων, σε ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με

1) την κατάρτιση και διαβούλευση του εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να υποβληθεί στην ΕΕ έως το τέλος του έτους,

2) την οριστικοποίηση του πλαισίου χορήγησης των άμεσων ενισχύσεων για τη διετία 2021-2022, και την προοπτική τους στη νέα προγραμματική περίοδο μετά το 2023 και

3) τον προγραμματισμό για την κατανομή και τη δέσμευση των πρόσθετων κοινοτικών πόρων που διατέθηκαν στη χώρα μας για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022, από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο παριστάμενος προκάτοχός σας Υπουργός για να ξεπεράσει την κριτική που του κάναμε για την καθυστέρηση εκπόνησης του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ και την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης μας παρουσίασε μια SWOT ανάλυση, χωρίς καμία ουσιαστική αναφορά στα επίδικα της νέας πολιτικής πρότασης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.»

Κατά την δευτερολογία του, ο κ. Αποστόλου είχε δηλώσει:

«Δεσμευτήκατε, εμείς θα σας παρακολουθούμε, θα καταθέτουμε πάντα προτάσεις και βέβαια θα σας κρίνουμε για την αποτελεσματικότητά σας.

Τα χρήματα που δώσατε για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπολείπονται των αναγκών.

Σας προτείνω: το Γενικό Λογιστήριο τους κράτους ενισχύθηκε πρόσφατα με 450 εκατ. ευρώ από επιστροφές προστίμων που είχαν επιβληθεί στη χώρα μας για τη κακή διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, επί δικών σας κυβερνήσεων την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Η επιστροφή αυτή έγινε χάρις στις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα χρήματα αυτά είναι των αγροτών. Χρησιμοποιήστε τα τώρα που τα έχει ανάγκη.

Η δική μας Κυβέρνηση στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ έδωσε τις μεγάλες μάχες κατά της εξωτερικής σύγκλισης και υπέρ του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, συνάπτοντας νωρίς συμμαχίες με ισχυρές χώρες.

Εσείς, ο προκάτοχος σας, παρότι βάδισε στα δικές μας θέσεις, δεν έδωσε συνέχεια στην προσπάθειά μας. Ούτε φαίνεται να επέμενε στη διεκδίκηση της πραγματικής εξαίρεσης από τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, τους ελέγχους και την δημοσιονομική πειθαρχία των μικροκαλλιεργητών, τουλάχιστο αυτών που λαμβάνουν ενισχύσεις κάτω των 1250 ευρώ που είναι το 60% του συνόλου των εκμεταλλεύσεων.

Θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα αν δεν ολοκληρωθούν έγκαιρα τα διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων, με βασικότερα τη μη ένταξη εκτεταμένων περιοχών στην κατηγορία των επιλέξιμων εκτάσεων αλλά και τον υπολογισμό τους στην εξωτερική σύγκλιση.

Είναι κρίμα να έχουμε διασφαλίσει τόσες εκτάσεις και να μην έχουμε ετοιμάσει το απαραίτητο υπόβαθρο.

Κανένας ανασχεδιασμός δεν έχει γίνει για την διαβούλευση λόγω κορωνοϊού. Αυτό μόνο προετοιμασία δεν είναι για τη νέα ΚΑΠ.

Ο αγροτικός κόσμος δεν έχει ιδέα τι του ξημερώνει και πως θα πρέπει να προετοιμαστεί.

Σας δώσαμε έτοιμα πολλά πράγματα. Μη χάνετε το χρόνο που κερδήθηκε από εμάς. Κλείνω με μία φράση: Φαντάζεστε τι θα είχε γίνει αν δεν υπήρχε η μεταβατική περίοδος; Θα είχε εκτροχιαστεί η προετοιμασία του στρατηγικού σχεδίου.»