Σπορά σιτηρών: Οι περιορισμένες βροχές βοηθούν, οι τιμές «φρενάρουν»
Σε μια χρονιά που συνολικά σημαδεύτηκε από την παρατεταμένη ανομβρία, ακόμα και οι ελάχιστες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θετικές για την καλλιέργεια των σιτηρών. Όμως, οι ποσότητες του νερού που έπεσαν στις περισσότερες περιοχές δεν κάλυψαν τα επιθυμητά επίπεδα, ώστε να ξεκινήσουν οι σπορές και, για αυτόν τον λόγο, οι παραγωγοί τις άφησαν για αργότερα.
Αν. Μακεδονία – Θράκη: Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με σιτηρά θα μειωθούν
Οι βροχές ευνόησαν τους παραγωγούς σιτηρών σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, δεδομένου ότι το έδαφος διψούσε, αλλά οι τιμές τους συγκρατούν. Επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι είναι οι καλλιεργητές της Δράμας απέναντι στα σιτηρά λόγω των χαμηλών τιμών. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας, Γιάννης Κεσκίνογλου, έχουν περιθώρια σποράς και αυτή την εβδομάδα, καθώς συνεχίζονται οι βροχές. «Στον κάμπο, τα περισσότερα στρέμματα είναι σκληρό σιτάρι, σε ποσοστό περίπου 90%. Στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου καλλιεργείται μαλακό σιτάρι για αμειψισπορά. Οι παραγωγοί, όμως, είναι διστακτικοί, καθώς με 16 λεπτά το κιλό το μαλακό σιτάρι δεν θέλουν να σπείρουν».
Όλα δείχνουν ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα μειωθούν. Στην Ένωση έχουν πουλήσει σχεδόν όλες τις ποσότητες από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, ωστόσο «η τιμή παραγωγού για το σκληρό κυμάνθηκε στα 25 λεπτά το κιλό και δεν είναι ικανοποιητική». Συνοψίζοντας, ο κ. Κεσκίνογλου αναφέρει ότι η τιμή ήταν χαμηλή, οι καιρικές συνθήκες με την ξηρασία δεν επέτρεψαν να έχουν καλές αποδόσεις, τα καλλιεργητικά έξοδα ανέβηκαν και, άρα, μπήκαν λιγότερα χρήματα στο πορτοφόλι των παραγωγών, που είναι απελπισμένοι.
Στερεά Ελλάδα: Οι μειωμένες βροχοπτώσεις δεν κάλυψαν τις ανάγκες των καλλιεργητών
Ο Θοδωρής Χριστοδούλου, γεωπόνος και έμπορος πολλαπλασιαστικού υλικού από τον Ορχομενό Βοιωτίας, κάνει λόγο στην «ΥΧ» για υποτονική κίνηση των παραγωγών στην αγορά σπόρων. «Για πολλούς από τους παραγωγούς, οι βροχές δεν ήταν ικανοποιητικές και μεταφέρουν το επόμενο διάστημα την προετοιμασία των χωραφιών τους, ώστε να ξεκινήσουν τις σπορές. Γενικά, όμως, υπάρχει μια διστακτικότητα στην αγορά σπόρων και την καλλιέργεια των σιτηρών, λόγω των χαμηλών τιμών, που επικρατούν αυτή την περίοδο, αλλά και για τις μειωμένες αποδόσεις των χωραφιών τους», περιγράφει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Κώστα Γεωργίου, παραγωγού σιτηρών από την Κάτω Τιθορέα: «Προχωρήσαμε στην καλλιέργεια των σιτηρών, κυρίως στις πεδινές περιοχές, διότι στα ορεινά και συνήθως άνυδρα χωράφια, για αυτή την περίοδο, είναι λίγο δύσκολο να ξεκινήσουμε τις σπορές λόγω της μειωμένης συγκράτησης του νερού, αλλά και των χαμηλών αποδόσεων που είχαμε από τη χρονιά που πέρασε».
Θεσσαλία: Μετά τις βροχές ξεκίνησαν οι σπορές στον κάμπο
«Ευεργετικές και σωτήριες» χαρακτηρίζονται οι βροχές του Σαββατοκύριακου στη Θεσσαλία, καθώς ξεκίνησαν οι σπορές σε μεγάλο βαθμό στα διψασμένα –μέχρι πρότινος– χωράφια, που πλέον είναι κατάλληλα για τις εργασίες των χειμερινών καλλιεργειών. Ήδη, σε κάποιες ορεινές περιοχές, που δεν σπάρθηκαν βαμβάκια και, λόγω υγρασίας, τα χωράφια δεν ήταν στεγνά, μπόρεσαν να μπουν οι μηχανές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «ΘΕΣγη», Παναγιώτη Καλφούντζο, «το σιτάρι θα έχει μία μικρή αυξητική τάση, καθώς προσφέρει ένα μικρό μεν, σταθερό δε, εισόδημα στον παραγωγό, αφού δεν έχει πολλά έξοδα. Στη Θεσσαλία, το πρόβλημα ρευστότητας είναι έντονο και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις του αγρότη. Αντίστοιχη αύξηση έχει και το κριθάρι της ζυθοποιίας. “Θύμα” της ανομβρίας έπεσε η ελαιοκράμβη, η οποία έδωσε πέρυσι –μέσω συμβολαιακής τιμής– ένα καλό εισόδημα στον παραγωγό. Ωστόσο, φέτος δεν μπορούσαν να καλλιεργηθούν τα χωράφια το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου λόγω λειψυδρίας. Κάποιοι ρίσκαραν και αναμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα».
Απογοήτευση από το βαμβάκι
Σύμφωνα με το ίδιο, μεγάλος χαμένος είναι το βαμβάκι, το οποίο έχει απογοητεύσει τους παραγωγούς. «Η εμπορική τιμή την Τρίτη ήταν στα 44,5 λεπτά, όταν τα έξοδα ανέρχονται σε 65 λεπτά. Έτσι, οι περισσότεροι στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, όπως τα όσπρια, αλλά και τα ψυχανθή (βίκος, μπιζέλια). Κάθε χρόνο κερδίζει στρέμματα και η κινόα, η οποία σπέρνεται τον Φεβρουάριο, αλλά το χωράφι θα πρέπει να μένει ακαλλιέργητο το επόμενο διάστημα. Όσοι έχουν τη δυνατότητα άρδευσης επιλέγουν τη μηδική (τριφύλλια) και κάποιοι τη βιομηχανική ντομάτα. Τέλος, απώλειες, μετά το βαμβάκι, έχει σε δεύτερο βαθμό και το καλαμπόκι, λόγω του αρδευτικού προβλήματος στον κάμπο», καταλήγει.