Η εκλογή Τραμπ δεν «ανέβασε» την τιμή του βαμβακιού

Η μέση στρεμματική απόδοση στη Θεσσαλία κυμαίνεται στα 200-250 κιλά
16/11/2024
7' διάβασμα
i-eklogi-trab-den-anevase-tin-timi-tou-vamvakiou-338629

Ανάμεικτη είναι η υποδοχή των διεθνών αγορών εμπορευμάτων του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών. Κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο για αναταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο και άλλοι για ένα «στιβαρό αποτέλεσμα», που δίνει τέρμα στην αβεβαιότητα. Δύο είναι τα δεδομένα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ:

  • Θα ακολουθήσει μία επιθετική εμπορική πολιτική με επιβολή δασμών σε διάφορα προϊόντα, κυρίως εισαγόμενα από την Ασία.
  • Οι αγρότες δεν είναι ικανοποιημένοι από τις συνέπειες της πολιτικής Τραμπ, κατά την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Το βαμβάκι θα είναι το ένα από τα 2-3 βασικά αγροτικά εξαγώγιμα προϊόντα των ΗΠΑ, που αναμένεται να επηρεαστεί. Ακόμα, όμως, είναι νωρίς να προβλέψουμε πώς. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι η επόμενη προεδρική θητεία ξεκινά σε ενάμιση μήνα, όταν δηλαδή θα έχουν γίνει οι περισσότερες αγοραπωλησίες της νέας σοδειάς βαμβακιού και θα έχουν τοποθετηθεί οι επενδυτές θετικά ή αρνητικά στα συμβόλαια του Μαρτίου του 2025.

Ο Αμερικανός οικονομικός αναλυτής στο «Cotton Incorporated», Jon Devine, προχωρά ακόμα παραπέρα: «Στον πρώτο γύρο αυξήσεων των δασμών (ξεκίνησε το 2018, δύο χρόνια μετά την αρχική ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ), υπήρξαν συνεπή αντίποινα από την Κίνα.

Το αμερικανικό βαμβάκι συμπεριλήφθηκε στον πρώτο κατάλογο των προϊόντων που επλήγησαν από υψηλότερους δασμούς από την κινεζική πλευρά. Πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με την πορεία των εμπορικών πολιτικών, αλλά το παρελθόν θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Κίνα μπορεί να κινηθεί και πάλι με στόχο το αμερικανικό βαμβάκι, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν με τις προτεινόμενες αλλαγές στους δασμούς».

Ανησυχία στη Θράκη

Αντί να βελτιώνεται η τιμή του βαμβακιού για τον παραγωγό, αυτή κατεβαίνει, σχολιάζει ο γεωπόνος, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Αγροτών Ροδόπης, Κυριάκος Κρόκος. «Ξεκίνησε από τα 50 λεπτά το κιλό ως τιμή βάσης, με επιπλέον χρήματα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δίνουν έξτρα τα εκκοκκιστήρια. Τώρα είναι κάτω από τα 50 λεπτά, παρά την άνοδο του δολαρίου (είναι στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου χρόνου) μετά την εκλογή του Τραμπ».

Ελπίζει και προσδοκά σε ανάκαμψη, παρότι οι αναλυτές δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι, για να φτάσει τις περσινές τιμές, οπότε η ελάχιστη ήταν τα 60 λεπτά το κιλό με επιπλέον μπόνους για το βαμβάκι με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η πλειοψηφία των παραγωγών –εφόσον έχει τη δυνατότητα– κρατάει ανοιχτή την τιμή, αναμένοντας βελτίωση μέχρι τον Φεβρουάριο. Ο κ. Κρόκος σχολιάζει πως η χρονιά είναι πολύ δύσκολη για όλα τα αγροτικά προϊόντα με τιμές παραγωγού χαμηλές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Μιλώντας για τους βαμβακοπαραγωγούς του νομού, σημειώνει ότι στη φετινή καλλιεργητική περίοδο βρέθηκαν αντιμέτωποι με το πράσινο σκουλήκι και τη σοβαρή λειψυδρία, με συνέπεια το πολύ αυξημένο κόστος παραγωγής, ειδικά για την άρδευση των χωραφιών. Τον Απρίλη είχαν μια καλή βροχή και, έκτοτε, το πρόβλημα της ανομβρίας συνεχίζεται. «Προσπαθούμε να ετοιμάσουμε τα χωράφια για τα σιτάρια και παρακολουθούμε τον καιρό, αλλά δεν έχουμε βροχές»

Ο βαμβακοπαραγωγός προέβη σε αρκετά καλλιεργητικά έξοδα, με την αγορά να μην ανταμείβει αυτή την προσπάθεια, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον μιας βασικής αγροτικής καλλιέργειας

Το θετικό στην γκρίζα εικόνα που καλύπτει τον «λευκό χρυσό» της περιοχής είναι η πολύ καλή ποιότητα. «Οι παραγωγοί που ακολουθούν προγράμματα ποιότητας σε συνεργασία με τα εκκοκκιστήρια είναι πολύ καλή. Συγκομίστηκαν βαμβάκια με πολύ χαμηλές υγρασίες. Λόγω του ότι δεν είχαμε καθόλου βροχές, το χρώμα είναι πολύ καλό. Τα τελευταία χρόνια στη Θράκη έχουμε πολύ καλή ποιότητα, ενδεχομένως την καλύτερη πανελλαδικά, γιατί μας βοηθούν οι καιρικές συνθήκες στη συγκομιδή», περιγράφει, υπογραμμίζοντας ότι αυτό τους εξασφαλίζει μια βελτιωμένη τιμή, αλλά όχι ικανοποιητική, με συνέπεια να μην μπορούν ν’ ανταποκριθούν στα έξοδά τους. Οπότε, τα bonus υγρασίας και ποικιλίας είναι μεν θετικά, αλλά όχι αρκετά, ώστε να τους ενθαρρύνουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια.

Το ταμείο είναι μείον για τους βαμβακοπαραγωγούς στον θεσσαλικό κάμπο

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή βάμβακος στη Θεσσαλία, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παραδόσεις του προϊόντος στα εκκοκκιστήρια. Οι περισσότεροι, ελλείψει αποθηκευτικών χώρων, παραδίδουν το βαμβάκι με ανοιχτή τιμή, καθώς η τρέχουσα εμπορική κυμαίνεται από 47 έως 50 λεπτά, που με βάση το αυξημένο κόστος παραγωγής είναι ασύμφορη.

Συνεπώς, το ταμείο είναι μείον για τον βαμβακοπαραγωγό, ο οποίος προέβη σε αρκετά καλλιεργητικά έξοδα, με την αγορά να μην ανταμείβει αυτή την προσπάθεια, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον μιας βασικής αγροτικής καλλιέργειας με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα και κομβική σημασία για την εθνική οικονομία.

Η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται από 200 έως 250 κιλά, που σημαίνει ότι με τιμή 50 λεπτά ο παραγωγός θα εισπράξει 100 ευρώ το στρέμμα, όταν πέρυσι στη μετά Daniel εποχή και μόλις με 80 κιλά και 60 λεπτά που έδινε η αγορά, συν την αποζημίωση που έδωσε το κράτος για τις ζημιές, τα έσοδα κυμαίνονταν στα 200 ευρώ/στρέμμα.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Cotton Farsala, Αποστόλης Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τις χαμηλές παραγωγές σε όλη τη Θεσσαλία, τις απέδωσε σε πολλούς παράγοντες. Η έλλειψη πραγματικού χειμώνα είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση ασθενειών και εχθρών, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το ρόδινο σκουλήκι, όπου δεν υπήρξαν σωστοί, έγκαιροι ψεκασμοί. Άλλοι τους απέφυγαν λόγω κόστους. Επίσης, λόγω ακαταλληλότητας των εδαφών από φερτά υλικά, υπήρξαν διπλοσπορές και τριπλοσπορές, εκτοξεύοντας ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής.

«Πολύ φοβάμαι ότι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι εκτάσεις με βαμβάκι θα μειώνονται διαρκώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική και εθνική οικονομία. Το θετικό για τον συνεταιρισμό είναι ότι εκκοκκίζει το βαμβάκι, έχει τον δικό του σπόρο και ίνα και βρίσκεται σε συζητήσεις με διεθνείς και εγχώριες αγορές, προσδοκώντας στην υπεραξία του προϊόντος. Όλα αυτά απαιτούν έξυπνη γεωργία και πιστοποιήσεις, κάτι που εφαρμόζει ο συνεταιρισμός σε συνεργασία με τη ΝEUROPUBLIC», καταλήγει ο κ. Παπακωνσταντίνου.