Σπόρος πατάτας υψηλής ποιότητας, με βελτιωμένες αποδόσεις και σε χαμηλή τιμή για τον παραγωγό

Μεγάλες παραμένουν οι ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού

Το έργο που επιτελούν τα δύο Κέντρα Πιστοποίησης Πατατόσπορου στην Ελλάδα, παρά τα προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον πρωτογενή τομέα.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία που έχει αναπτύξει η σποροπαραγωγική εταιρεία του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας με το Κέντρο Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) Τρίπολης έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

«Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Αρκαδίας, πέραν των βασικών αρμοδιοτήτων του, εκτελεί επίσης σποροπαραγωγή στην πατάτα και στα σιτηρά. Η σποροπαραγωγή είναι μια δραστηριότητα με ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στο εισόδημα των σποροπαραγωγών και των απλών παραγωγών», τονίζει στην «ΥΧ» ο Πιέρρος Δημάκος, γεωπόνος του Κέντρου Ελέγχου και Πιστοποίησης.

Όπως εξηγεί, «το 2016, η υπηρεσία μας πιστοποίησε 165.375 κιλά ελληνικού πατατόσπορου, ο οποίος μέχρι πρότινος εισαγόταν από χώρες της ΕΕ, με κόστος τουλάχιστον 1 ευρώ/κιλό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της σποροπαραγωγικής εταιρείας (Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας), ο πατατόσπορος διατέθηκε στην ελληνική επικράτεια προς 60 λεπτά/κιλό, εκ των οποίων τα 30 λεπτά πήγαν στους σποροπαραγωγούς της Αρκαδίας, ενώ η τρέχουσα τιμή για την πατάτα φαγητού κατά το τρέχον έτος δεν ξεπέρασε τα 25 λεπτά/κιλό».

Και συμπληρώνει: «Είναι προφανής η ανάγκη στήριξης της σποροπαραγωγικής δραστηριότητας, καθώς όχι μόνο δεν έφυγαν 165.375 ευρώ εκτός Ελλάδας, αλλά οι παραγωγοί απήλαυσαν υψηλής ποιότητας σπόρο πατάτας, καταβάλλοντας σχεδόν το μισό αντίτιμο. Η εμπειρική παρατήρηση της υπηρεσίας μας έδειξε ότι ο σπόρος που παράγεται στο σποροπαραγωγικό κέντρο της Αρκαδίας είναι υψηλής ποιότητας και υπό συνθήκες μπορεί να παράγει τουλάχιστον 50% επιπλέον προϊόν ανά στρέμμα, από τον οποιοδήποτε αντίστοιχο εισαγόμενο».

Πρόδηλη καθίσταται η αναγκαιότητα της διατήρησης και αύξησης της σποροπαραγωγικής δραστηριότητας. Η σποροπαραγωγή είναι μια επίπονη δραστηριότητα, η οποία απαιτεί τη φυσική παρουσία των υπαλλήλων μας στα σποροπαραγωγικά κέντρα

Παραγωγή

Η σποροπαραγωγή στην Αρκαδία ξεκινά τη δεκαετία του 1980, με τη σύσταση των σποροπαραγωγικών κέντρων, σημειώνοντας ωστόσο μεγάλη κάμψη όταν στην αγορά αρχίζει η εισαγωγή της πατάτας. «Πρόδηλη καθίσταται η αναγκαιότητα της διατήρησης και αύξησης της σποροπαραγωγικής δραστηριότητας. Η σποροπαραγωγή είναι μια επίπονη δραστηριότητα, η οποία απαιτεί τη φυσική παρουσία των υπαλλήλων μας στα σποροπαραγωγικά κέντρα κατά την καλλιεργητική περίοδο και κατά τη συγκέντρωση του σπόρου στις αποθήκες-ψυγεία», τονίζει ο κ. Δημάκος.

Από την πλευρά του, ο πατατοπαραγωγός και μέλος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, Γιώργος Κλαδούρης, υπογραμμίζει, μιλώντας στην «ΥΧ»:

«Τα Κέντρα Σποροπαραγωγής είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους παραγωγούς. Η σποροπαραγωγή έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο. Με έναν δικό μας σπόρο μπορούμε να αποφύγουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από τον εισαγόμενο σπόρο τα τελευταία χρόνια.

Ο εισαγόμενος σπόρος τα τελευταία χρόνια μας έχει φέρει φουζάρια, βακτήρια και πολλά άλλα προβλήματα. Η Ένωση έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην παραγωγή σπόρου και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα. Ο δικός μας σπόρος είναι διασφαλισμένος από κάθε πρόβλημα και παράλληλα έχει καλή ποιότητα».

 

Σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη γεωπόνων

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ των Βουρβούρων ο σποροπαραγωγός, Γιώργος Καλαμούτσης, τονίζει πως η εν λόγω περιοχή στην Αρκαδία είναι το βασικό κέντρο παραγωγής πατατόσπορου. «Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε τη στήριξη του Συνεταιρισμού Αρκαδίας, αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους γεωπόνους. Στον συνεταιρισμό υπάρχει μόνο ένας και στο Κέντρο Πιστοποίησης είναι μόνο ο κ. Δημάκος, που έχει αναλάβει και το κρατικό κτήμα της Βυτίνας. Πού να πρωτοπάνε, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι;» αναρωτιέται.

«Η σποροπαραγωγή δίνει ένα καλό εισόδημα και κρατά τα νέα παιδιά στην περιοχή μας. Αν έχουν τη στήριξη που χρειαζόμαστε από την επίβλεψη γεωπόνων, τότε θα πάμε ακόμα πιο μπροστά. Είμαστε νέοι άνθρωποι και θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν. Ο σπόρος που παράγεται στην Αρκαδία βρίσκει αγορές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και με τα στοιχεία που υπάρχουν έχει απεριόριστες δυνατότητες.

Η διαλογή του πιστοποιημένου σπόρου παραγωγής πατάτας, αλλά και η συσκευασία της οικιακής πατάτας, γίνεται στην Τεγέα, σε εγκαταστάσεις που ανήκουν στον συνεταιρισμό», καταλήγει.