Στα 7,30 ευρώ/κιλό πληρώνεται φέτος το ΠΟΠ φιστίκι Αιγίνης

Στα 7,30 ευρώ/κιλό πληρώνεται φέτος το ΠΟΠ φιστίκι Αιγίνης

Με τη συγκομιδή να έχει ολοκληρωθεί πρώιμα και τη συγκέντρωση στον συνεταιρισμό να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, οδεύει προς το τέλος της η φετινή σεζόν για το ΠΟΠ φιστίκι Αιγίνης. Μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά, το γνωστό προϊόν της Αίγινας προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα, με τους παραγωγούς, ωστόσο, να κάνουν λόγο για χαμηλές τιμές, που δεν τους επιτρέπουν να βγάλουν έστω και ένα μικρό κέρδος. Σε αυτό συμφωνεί και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας,  Νίκος Σταμπουλής.

Ειδικότερα, κάνοντας τον απολογισμό για το 2017, ο κ. Σταμπουλής τόνισε στην «ΥΧ» ότι «τα φιστίκια μας φέτος συγκομίστηκαν πρώιμα (σ.σ. μέχρι το τέλος Αυγούστου), αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωσή τους από τον συνεταιρισμό μας. Τα πράγματα φέτος εξελίχθηκαν καλά, αφού στην ουσία επιστρέψαμε σε μια κανονική χρονιά. Η παραγωγή μας κυμαίνεται στους 500 – 600 τόνους».

Σε ερώτησή μας σχετικά με τις φετινές τιμές, ο πρόεδρος του ΑΣ Φιστικοπαραγωγών Αίγινας είπε ότι «η τιμή παραγωγού έχει καθοριστεί στα 7 ευρώ το κιλό για το ανοιχτό φιστίκι, 4,50 ευρώ/κιλό για το κλειστό, ενώ όποιος έχει κωδικό ΟΣΔΕ όπου αναφέρει ότι πρόκειται για φιστίκι Αιγίνης ΠΟΠ πληρώνεται με 7,30 ευρώ το κιλό. Δεν θεωρούμε ότι είναι μια καλή τιμή, αλλά σε σχέση με την περσινή χρονιά τα πράγματα είναι καλύτερα».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο φύλλο της «ΥΧ» που κυκλοφορεί