Στα 8,2 εκατ. ευρώ τα de minimis στους καπνοπαραγωγούς – Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες της Ροδόπης

Ανάμεικτες αντιδράσεις προκαλεί στη Θράκη η ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, σε συνάντησή του με βουλευτές και εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Καπνού, των Συνεταιρισμών και Ομάδων Καπνοπαραγωγών για καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 8,2 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς καπνού ποικιλίας «Μπασμά».

Εκπρόσωποι των καπνοπαραγωγών στην Ξάνθη χαιρετίζουν την ανταπόκριση του υπουργείου κι εκτιμούν την ανακοίνωση από την πλευρά του κ. Αραχωβίτη ότι θα πάρουν τις ενισχύσεις μέχρι τέλος του 2018. Αντίθετα, στη Ροδόπη σε χθεσινή συνέντευξη τύπου του ΔΣ του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης μεταφέρθηκε η μεγάλη δυσαρέσκειά τους με τα ποσά που ανακοινώθηκαν και ζητούν τις ενισχύσεις επί 2,5.

Η αποζημίωση είναι 100 ευρώ/στρέμμα για τους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, με ποσοστό ζημιάς άνω του 55% και 65 ευρώ/στρέμμα για Δράμα και Σέρρες, με ποσοστό ζημιάς άνω του 35%. Στους νομούς Ροδόπης και Έβρου καλλιεργήθηκαν φέτος 57.000 στρέμματα και στο νομό Ξάνθης 12.500 στρέμματα Μπασμά με εξαίρεση μόλις 200 στρέμματα με Virginia στην περιοχή Σταυρούπολης.

Ο πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών Ξάνθης Μιχάλης Πασχαλίδης εκπροσωπεί 2.500 μέλη και ήταν παρών στη συνάντηση την περασμένη Τρίτη στο ΥΠΑΑΤ με τον υπουργό, αρχικά με τα μέλη της Καπνικής (Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ένωση Καπνού Ελλάδος) και στη συνέχεια με τη Διεπαγγελματική Καπνού. Σχολιάζει στην «ΥΧ» ότι κατάφεραν να μεταφέρουν στον υπουργό το μέγεθος του προβλήματος με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό της αποζημίωσης να διαμορφωθεί στα 8,2 εκατ. ευρώ. «Συναντήσαμε ένα θετικό πρόσωπο. Ο υπουργός μάς εξήγησε ότι τα χρήματα από τις de minimis είναι συγκεκριμένα. Εμείς, ζητήσαμε μια διεύρυνση του ποσού γιατί η ζημιά των παραγωγών είναι πολύ μεγαλύτερη» αναφέρει ο κ. Πασχαλίδης.

Ο πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών Ξάνθης Μιχάλης Πασχαλίδης

Ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις

Από τη Ροδόπη ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεϊν εξέφρασε τη μεγάλη δυσαρέσκεια των 6.000 καπνοκαλλιεργητών Μπασμά και δήλωσε πως από το υπουργείο ανακοίνωσαν ενισχύσεις  χωρίς να τους ρωτήσουν. «Μέχρι την τελευταία εβδομάδα μας έλεγαν οι βουλευτές θα συζητήσουμε και μετά θ’ ανακοινώσουν». Ανέφερε την πολύμηνη ταλαιπωρία των παραγωγών και της διοίκησης στη διεκδίκηση αποζημιώσεων για την φετινή κατεστραμμένη παραγωγή καθώς σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή από τη νεκρωτική ίωση του καπνού φτάνει το 100%. Μίλησε για τις επαφές που είχαν με τον πρώην ΥΠΑΑΤ Βαγγέλη Αποστόλου κι εξήγησε ότι ζήτησαν στήριξη από το υπουργείο για να μην εγκαταλείψουν οι παραγωγοί το επάγγελμα. Το ΔΣ του Συνεταιρισμού ανακοίνωσε χθες ότι αποστέλλουν άμεσα τα αιτήματά τους στο υπουργείο και αν δεν δικαιωθούν βγαίνουν άμεσα στους δρόμους τα τρακτέρ. Μετέφερε πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πως αν δεν δικαιωθούν χάνουν τους καπνοπαραγωγούς. «Ζητάμε 13 εκ. ευρώ για το Νομό Ροδόπης για να μπορέσουν να ζήσουν οι παραγωγοί».

Εν αναμονή ΕΛΓΑ

Τα 8,2 εκατ. ευρώ στοχεύουν να ενισχυθούν οι καλλιεργητές που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό, λόγω προσβολής των φυτειών καπνού από συνδυασμό παθογόνων αιτιών, που δεν καλύπτει ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. «Όσοι παραγωγοί έκαναν δήλωση στον ΕΛΓΑ θα εξαιρεθούν γιατί είναι ένας κρατικός θεσμός αποζημιώσεων ζημιών» σημειώνει ο κ. Πασχαλίδης. Σε κάθε περίπτωση η νεκρωτική ίωση δεν υπάγεται στο καθεστώς αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Σε άλλες περιπτώσεις (για παράδειγμα υπερβροχόπτωση) η αποζημίωση θα έρθει από τον ΕΛΓΑ. Ο κ. Πασχαλίδης είναι αισιόδοξος ότι το ΥΠΑΑΤ θα δώσει λύση καθώς έδειξε την πολιτική  βούληση να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.

Ο κ. Χουσεϊν ανέφερε ότι από τη Ροδόπη 21.000 στρέμματα δηλώθηκαν στον ΕΛΓΑ από καταστροφές που προκάλεσαν στις καλλιέργειες το χαλάζι και οι πλημμύρες. Οι πληροφορίες τους λένε ότι από αυτά μόνο τα 8-9 χιλιάδες στρέμματα θα τύχουν αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ. Αναμένουν απαντήσεις για τα υπόλοιπα δηλωθέντα στρέμματα ελπίζοντας ότι θα λάβουν αποζημιώσεις de minimis.

Μήνυμα στους μεταποιητές

Ταυτόχρονα, ο κ. Πασχαλίδης, εκπροσωπώντας τους συναδέλφους του, ζητάει από τους μεταποιητές να σταθούν αρωγοί στο πλευρό των παραγωγών και ν’ αγοράσουν τα καπνά με ικανοποιητικές τιμές γιατί διαφορετικά οι καπνοπαραγωγοί θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα. «Σε παρόμοια περίπτωση θ’ αναζητούν καπνά στη Βουλγαρία, τα Σκόπια, την Αλβανία, την Τουρκία». Οι αγορές καπνού ξεκίνησαν δειλά – δειλά στην Ξάνθη. Εμφανίστηκαν αρχικά οι SOCOTAB, ΣΕΚΕ και στη συνέχεια ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ και ΓΛΕΟΥΔΗΣ. Ξεκίνησαν το ζύγισμα  στα δυο πρώτα χέρια χωρίς όμως οι εταιρίες να δίνουν τιμές. «Η τελική τιμή θα βγει στο τέλος. Στην παρούσα φάση αγοράζουν το πρώτο και δεύτερο χέρι που είναι υποδεέστερα. Οι τιμές αυτές δεν έχουν καμία σχέση μ’ αυτές που θα διαμορφωθούν στο τέλος» εξηγεί. Ο πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών σημειώνει ότι οι μεταποιητές οφείλουν ν’ ακολουθήσουν τις προθεσμίες των συμβολαίων τους ως προς την αγορά και την πληρωμή των καπνών, επομένως σύντομα θα βγει λευκός καπνός.