Στα 840 ευρώ ανά 2 εβδομάδες ανεβαίνει το όριο ανάληψης

Capital controls: Αυξάνεται σε 5.000 ευρώ το ποσό μηνιαίας ανάληψης μετρητών

Την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls προανήγγειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα συζήτηση επί της έκθεσης της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2015-2016, ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προς τους θεσμούς προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, την απαλλαγή του νέου χρήματος (νέες καταθέσεις) από τους περιορισμούς και την αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε ο διοικητής της ΤτΕ, η χαλάρωση θα προβλέπει:

  • Εξαίρεση από τα capital controls των χρημάτων που βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα και κατατίθενται ως νέο χρήμα στις τράπεζες. Ετσι θα μπορεί κάποιος να καταθέσει όσα χρήματα θέλει στον λογαριασμό που διαθέτει ήδη, χωρίς τα χρήματα αυτά να υπόκεινται σε οποιοδήποτε περιορισμό ως προς την ανάληψή τους. Στόχος, η προσέλκυση των καταθέσεων που παραμένουν κυρίως στις θυρίδες, το ύψος των οποίων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ.
  • Αύξηση από το 10% στο 30% του ορίου, που κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη για χρήματα που καταθέτει στις τράπεζες από το εξωτερικό. Τα χρήματα αυτά σήμερα μπορούν να επανεξαχθούν στο σύνολό τους, αλλά η ανάληψη στο εσωτερικό περιορίζεται στο 10% και το όριο αυτό τριπλασιάζεται στο 30%.
  • Πλήρη απελευθέρωση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων, που σήμερα μπορεί να γίνει έως το 50% του άληκτου κεφαλαίου ή το 100% εάν πρόκειται να μεταβιβαστεί το ακίνητο που βαρύνεται με δάνειο.
  • Δυνατότητα για σωρευτική ανάληψη του ορίου των 420 ευρώ την εβδομάδα που ισχύει σήμερα, με τον διπλασιασμό του ποσού, στα 840 ευρώ ανά 15νθήμερο.

ο κ. Στουρνάρας, μεταξύ των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί, είναι επίσης η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό, καθώς και ο περιορισμός του κόστους που προκάλεσε για τις επιχειρήσεις η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών θα προχωρήσει στην αύξηση έως τις 350.000 ευρώ του ορίου που εγκρίνεται από τις υποεπιτροπές των τραπεζών (σήμερα είναι έως 250.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά ημέρα σήμερα), καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας, που σήμερα είναι έως 20.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά ημέρα. Στόχος, όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται σε μία ημέρα από την υποβολή του αιτήματος ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται:

  • H αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό, μέσα από το άνοιγμα πολλών διεθνών sites, που αντιπροσωπεύουν το σύνολο σχεδόν των διαδικτυακών αγορών στο εξωτερικό, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.
  • H αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε την ανάγκη για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 στο 2% του ΑΕΠ από 3,5% του ΑΕΠ που πρέπει να φθάσει το 2018. Εκτίμησε, δε, ότι φέτος «θα υπερβούμε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 0,5% του ΑΕΠ και ίσως φτάσουμε και σε διπλάσιο, αυτό βέβαια σε συνάρτηση με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης», με αποτέλεσμα να μην απαιτηθεί η ενεργοποίηση του «κόφτη» δαπανών.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας διαφώνησε με την κριτική που ασκείται για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, σημειώνοντας ότι «δεν συμμερίζομαι καθόλου αυτά που λέγονται περί αφελληνισμού. Αντιθέτως, είναι η καλύτερη ευκαιρία να μπουν στελέχη με βάση νόμο που ψηφίσθηκε από την ελληνική Βουλή». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «αντί να μιλάμε για αφελληνισμό, που δεν υπάρχει, να δούμε πώς θα έρθουν και ξένα funds και θα βάλουν τα λεφτά τους», ενώ τόνισε ότι «φυσικά και δεν είναι κοράκια τα ξένα funds».