Στα χέρια της Lamda το Ελληνικό  

Το απόγευμα της Τρίτης 7/6 έπεσαν – όπως έγινε γνωστό – οι υπογραφές μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development (συμφερόντων Λάτση).

Πρόκειται για την υπογραφή ενός μνημονίου αλληλοκατανόησης (MoU) που ανοίγει το δρόμο για ευρύτερες συζητήσεις σχετικά με ορισμένα επίμαχα ζητήματα της σύμβασης τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν και να υπογραφή η σύμβαση, αλλά και να κυρωθεί από τη Βουλή, πιθανότατα το φθινόπωρο. Στο μνημόνιο περιλαμβάνονται ορισμένες αλλαγές στη σύμβαση υπέρ του ελληνικού δημοσίου, το οποίο δεσμεύθηκε ότι θα έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις έως το φθινόπωρο προκειμένου πριν τις 16 Νοεμβρίου να έχει υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 915 εκατ. ευρώ αφορούν το εφάπαξ τίμημα, η πρώτη δόση του οποίου θα καταβληθεί φέτος, μετά και την ολοκλήρωση ορισμένων ακόμη ενεργειών της κυβέρνησης, όπως η χορήγηση άδειας καζίνο μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Το ελληνικό Δημόσιο επίσης πίεσε και εξασφάλισε ένα κομμάτι της έκτασης του Ελληνικού να εξαιρεθεί από την επένδυση και να αναπτυχθεί, προκειμένου να στεγαστούν δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες θα φύγουν από άλλες υποβαθμισμένες περιοχές, προκειμένου να αναβαθμιστούν και αυτές με τη σειρά τους.

Επίσης, το ποσό των επενδύσεων που προορίζεται για έργα κοινής ωφέλειας αυξήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το 1,2 δισ. στο 1,5 δισ. Την ίδια ώρα, η συνολική δόμηση περιορίζεται από 2,9 εκατ. σε 2,7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση είναι το πρώτο βήμα για να ξεμπλοκάρει η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έγινε στη χώρα, μια επένδυση η οποία μπορεί να φτάσει τα 8 δισ. ευρώ και η οποία θα μπορούσε να δώσει αρχικά 50.000 θέσεις εργασίας.

Πηγή: Ημερησία