Σταδιακά και με αναμονή η συγκομιδή των πρώιμων κερασιών στην Έδεσσα

Σταδιακά και μετ’ εμποδίων εξελίσσεται η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών κερασιάς στην Έδεσσα. Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων μηνών, οι παγωνιές και οι χαμηλές θερμοκρασίες, η συννεφιά, αλλά και οι ισχυροί άνεμοι, αφενός μεν προκάλεσαν απώλειες στην παραγωγή, αφετέρου δεν άφησαν τα κεράσια να ωριμάσουν όλα μαζί, με αποτέλεσμα η συγκομιδή να γίνεται καθημερινά με λίγα μόλις κιλά.

Έτσι, όπως τονίζει ο κερασοπαραγωγός στον κάμπο της Σκύδρας, Χρήστος Μπουκουβάλας, η συλλογή γίνεται κάθε μέρα, ενώ συλλέγονται λίγα κιλά λόγω των καιρικών συνθηκών. «Η συγκομιδή γίνεται με πολλά χέρια και πολλή αναμονή. Είναι ενδεικτικό ότι σε σχέση με άλλες χρονιές, και το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, οι πρώιμες ποικιλίες Έρλι Μπιτζί και Μπουρλά είχαν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ μέχρι σήμερα ακόμη πασχίζουμε. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί ο καιρός, πάντως, μέχρι τώρα υπάρχει μια οψίμιση», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπουκουβάλας. Οι τιμές κυμαίνονται σε 3-4 ευρώ το κιλό.

Ποικιλία «Τραγανά Εδέσσης»

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αναγνωρισμένη ποικιλία «Τραγανά Εδέσσης», η οποία παλαιότερα εθεωρείτο η ναυαρχίδα της κερασοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, αυτή τείνει να εξαφανιστεί. «Εγώ διαθέτω περίπου 100 δέντρα, ηλικίας 40-50 ετών. Όμως, οι νεότερες ποικιλίες βγάζουν μεγαλύτερα μεγέθη καρπού και έχει μειωθεί η προτίμησή της από το καταναλωτικό κοινό. Για αυτόν τον λόγο, οι περισσότεροι παραγωγοί ξηλώνουν τα συγκεκριμένα δέντρα».

Σύμφωνα με τον κερασοπαραγωγό, καθώς τα Τραγανά Εδέσσης ή Ρούπκα είναι πολύ γλυκά κεράσια, τη μεγαλύτερη παραγωγή την απορροφά πλέον η βιομηχανία, η οποία δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση για την ποικιλία αυτή. «Τα περισσότερα Τραγανά τα δίνουμε ως βιομηχανικό κεράσι χωρίς ουρά», αναφέρει ο κ. Μπουκουβάλας. Σε ό,τι αφορά την τιμή, επειδή ακριβώς έχουν μείνει λίγα δέντρα της ποικιλίας αυτής, οι τιμές έχουν ανέβει. «Μέχρι πριν από πέντε χρόνια, η βιομηχανία τα αγόραζε για χυμό στα 30 λεπτά το κιλό. Πέρσι, πήγε στα 60-65 λεπτά το κιλό. Φέτος, πιστεύω ότι η τιμή θα ανέβει κι άλλο», καταλήγει ο κερασοπαραγωγός.