Με το σταγονόμετρο οι πληρωμές των Βιολογικών

✱ Στη μεταφορά των δεδομένων στο gov.gr αποδίδει τις καθυστερήσεις ο ΟΠΕΚΕΠΕ
✱ Καμία εξήγηση στους δικαιούχους με μειωμένη ή μηδενική προκαταβολή

Αποστάσεις από τη θέση του ΥΠΑΑΤ περί έγκαιρων πληρωμών έχει αρχίσει να παίρνει o ΟΠΕΚΕΠΕ, που αποδίδει τις καθυστερήσεις της πληρωμής των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων στη μεταφορά τους στο νέο πληροφοριακό σύστημα.

Εξάλλου, η παραδοχή έγινε ήδη από τον πρόεδρο του Οργανισμού την προηγούμενη εβδομάδα μέσω εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία ο διοικητικός έλεγχος για τα Βιολογικά κατά παρέκκλιση φέτος πραγματοποιείται σε επίπεδο ΑΦΜ. Δικαιολογία; «Η μετάβαση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο gov.gr».

Το ίδιο, πάντως, επανέλαβε χθες, μιλώντας στην «ΥΧ» στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, εξηγώντας ότι απαιτείται χρόνος για τη μεταφορά δεδομένων κ.λπ., αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής των Βιολογικών και λοιπών αγροπεριβαλλοντικών μέτρων.

Αργά και τμηματικά

Με βάση το ρεπορτάζ, μόλις την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου ξεκίνησε δειλά – δειλά η πίστωση της προκαταβολής της Βιολογικής Κτηνοτροφίας. Αν και η πληρωμή πραγματοποιείται ανά περιφέρεια, εντούτοις δεν σημαίνει ότι τα χρήματα καταβάλλονται σε όλους τους δικαιούχους της εκάστοτε περιφέρειας. «Είναι σε εξέλιξη η πληρωμή», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» το στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, εξηγώντας ότι η Βιολογική Κτηνοτροφία έχει αρχίσει να πιστώνεται σταδιακά σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο, Αιγαίο και Αττική. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί σήμερα, Παρασκευή, η διαδικασία, αλλά κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά.

Όσον αφορά τη Βιολογική Γεωργία (φυτική παραγωγή), σύμφωνα με τον ίδιο, η πίστωση θα ξεκινούσε χθες, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, επίσης σταδιακά, από τη Θεσσαλία, την Κρήτη και τη Στερεά Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, η διαδικασία της πίστωσης στους λογαριασμούς των παραγωγών, της πληρωμής της προκαταβολής των αγροπεριβαλλοντικών ενισχύσεων ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου. Αρχικά, πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των δικαιούχων της μείωσης της Νιτρορύπανσης της περιοχής Θεσσαλίας και του παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας και καταβλήθηκαν τα πρώτα 27,5 εκατ. ευρώ.

Στις 5 Δεκεμβρίου συνεχίστηκε η πίστωση των λογαριασμών των παραγωγών με την προκαταβολή ενίσχυσης για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, που αφορούν μείωση της Νιτρορύπανσης στις περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας, Ημαθίας και Κιλκίς, του παραδοσιακού ελαιώνα της Άμφισσας και την καταπολέμηση των ζιζανίων σε ορυζώνες στις περιφερειακές ενότητες Ημαθίας και Κιλκίς.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου είχε γίνει η πληρωμή όλων των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων.

«Χαμένοι στη μετάφραση»

Για άλλη μία δύσκολη και δυσνόητη πληρωμή κάνουν λόγο εκπρόσωποι ΚΥΔ που μίλησαν στην «ΥΧ», εκτιμώντας ότι δεν έγιναν σωστά οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Μάλιστα, κάποιοι αναρωτιούνται, «εάν είναι σωστό να εμφανίζονται τα στοιχεία πληρωμής των παραγωγών για το ΠΑΑ σε όλα τα ΚΥΔ, με δεδομένο ότι η αίτηση πληρωμής Μέτρων παραδοσιακά (αλλά και το 2022) υποβαλλόταν με τους προσωπικούς κωδικούς taxis του παραγωγού, σε περιβάλλον ψηφιακής εφαρμογής του ΟΠΕΚΕΠΕ και άρα μόνο ο παραγωγός είχε πρόσβαση στα στοιχεία του και στα στοιχεία πληρωμής του».

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος ΚΥΔ της Θεσσαλίας, «υπάρχουν ΚΥΔ που δεν εξυπηρετούν παραγωγούς ως προς την υποβολή αίτησης μέτρων ΠΑΑ», αναφέροντας ότι «είναι ανάρμοστο αυτά τα ΚΥΔ να βλέπουν τα στοιχεία πληρωμής παραγωγών που δεν είναι πελάτες τους». Από την άλλη, μπορεί να δόθηκε και στα ΚΥΔ εικόνα με την οθόνη «Πληρωμή Μέτρων ΠΑΑ», αλλά, όπως λένε, είναι δυσνόητη και ελλιπής. «Δεν υπάρχουν ευρήματα και αιτιολογίες κυρώσεων στους παραγωγούς που τους υπολογίζεται μειωμένη ή καθόλου πληρωμή. Συνεπώς, δεν καταλαβαίνουμε τι φταίει και αν χρήζει ένστασης», τονίζουν.

Επικίνδυνα ευτράπελα

Για παράδειγμα, υπάρχουν ΑΦΜ που, ενώ φαίνεται ότι έχουν ποσό προς πληρωμή στην οθόνη «Πληρωμή Μέτρων ΠΑΑ» της ΕΑΕ 2022, τα χρήματα δεν έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό τους.

Επίσης, υπάρχουν ΑΦΜ που δεν υπέβαλαν τα απαιτούμενα για το Μέτρο δικαιολογητικά και δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες, αλλά παρ’ όλα αυτά έχουν ποσό προς πληρωμή! Ή το αντίθετο, δηλαδή ΑΦΜ που η αίτησή τους δεν φαίνεται να παρουσιάζει κάποια έλλειψη, αλλά δεν τους υπολογίζεται ποσό προς πληρωμή και στην οθόνη «Πληρωμή Μέτρων ΠΑΑ» της ΕΑΕ 2022 δεν εμφανίζεται καμία αιτιολογία ή τεκμηρίωση μέσω ευρημάτων απαγορευτικών για την πληρωμή!

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στην πληρωμή των Μέτρων του ΠΑΑ, η εξατομίκευση με τα στοιχεία πληρωμής του παραγωγού ενημερωνόταν και δημοσιευόταν παράλληλα με την διεξαγωγή της πληρωμής. Φέτος, όμως, έχουν αναρτηθεί ποσά πληρωμής ή προς πληρωμή ή πιθανής πληρωμής πριν από την πληρωμή. Για παράδειγμα, για το Μέτρο των Βιολογικών, παρότι δεν έχει γίνει ακόμη πληρωμή, εμφανίζονται ποσά ή αποκλεισμοί πληρωμών.