Σταματία Παρασκευούδη: Με γεύσεις γιαουρτιού μπαίνει στην υγιεινή διατροφή

Είναι ελπιδοφόρο να συναντάς νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν όρεξη και ιδέες να εξελίξουν με τον τρόπο τους τον αγροτικό τομέα και να χαράξουν τη δική τους πορεία σε αυτόν τον κλάδο. Ένας από αυτούς είναι η Σταματία Παρασκευούδη, μια 26χρονη κτηνοτρόφος από τη Δράμα, η οποία ανέλαβε αποφασιστικά τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης για να την πάει στο επόμενο βήμα παραγωγής, μεταποίησης και προώθησης των προϊόντων.

Στόχος, εκτός των άλλων, είναι να συμβάλει στη διατροφή των μικρών κυρίως καταναλωτών μέσω αγνών προϊόντων. Όλα τα παραπάνω ήρθαν και ως αποτέλεσμα της εκπαίδευσης που έχει λάβει στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Βρισκόμαστε στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας και τόσο εγώ όσο και τα αδέρφια μου μεγαλώσαμε ανάμεσα στα ζώα και στη φύση. Παρά τις σπουδές μου ως μαθηματικός, η επιθυμία να επιστρέψω σε αυτό που αγάπησα πολύ από μικρή, τον κτηνοτροφικό τομέα, με οδήγησε στη σχολή των Ιωαννίνων για να εκπαιδευτώ ως τυροκόμος

αναφέρει η Σταματία στην «ΥΧ».

Μεταποίηση

Η φάρμα Παρασκευούδη διαθέτει 300 πρόβατα χιώτικης φυλής και τα τελευταία δύο χρόνια έχει ξεκινήσει τη μεταποίηση του γάλακτος μέσω της οικοτεχνίας. «Οι γονείς μου δημιούργησαν την εκμετάλλευση λίγο πριν γεννηθώ εγώ και πάντα είχαν στο μυαλό τους τη μεταποίηση, ωστόσο δεν είχαν βρεθεί οι κατάλληλες συνθήκες για να την πραγματοποιήσουν. Πριν από δύο χρόνια και όσο ήμουν ακόμα στη γαλακτοκομική σχολή πήραμε την απόφαση μαζί με τα αδέρφια μου, Γιάννη και Βάσω, να ξεκινήσουμε το εγχείρημα της μεταποίησης», τονίζει η Σταματία. Σήμερα, δημιουργούν τυρί, γιαούρτι και βούτυρο πρόβειο, καθώς και γιαούρτι με φράουλα ή μπισκότο, τα οποία πωλούν σε λαϊκές αγορές της περιοχής, ενώ αναλαμβάνουν και εκδηλώσεις όπως βαφτίσεις. «Αντί για παγωτό προσφέρουμε γιαούρτι με μέλι και καρύδια ή σε γεύσεις», τονίζει. Η επιλογή της Σταματίας να δημιουργήσουν γιαούρτι σε διαφορετικές γεύσεις σχετίζεται με την επιθυμία της να βοηθήσει τους νεότερους καταναλωτές να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες και να περάσουν σε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής. Ήθελε, επίσης, με αυτόν τον τρόπο να δώσει τη δική της ταυτότητα στο προϊόν.

Εκπαίδευση

Η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων έδωσε στη Σταματία «το λεξικό του τυροκόμου», όπως η ίδια αναφέρει. Τον τρόπο, δηλαδή, να μάθει τη γλώσσα της τυροκόμησης και της ίδιας της αγοράς. Για αυτόν τον λόγο, εκτός από το πρακτικό κομμάτι της τυροκόμησης, η 26χρονη έμαθε βασικά πράγματα, όπως τον τρόπο επικοινωνίας με τους προμηθευτές, τις ανάγκες της αγοράς, αλλά συνάντησε και άλλους κτηνοτρόφους για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

Πάνω από όλα, όμως, όπως τονίζει η Σταματία, βρίσκεται η προσπάθεια και η δουλειά όλης της οικογένειας τόσο των γονιών της όσο και των αδερφών της, που και οι δύο σπουδάζουν στο ΤΕΙ Φλώρινας ως Τεχνολόγοι-Γεωπόνοι.

Κτηνοτροφικό επάγγελμα

Η Σταματία τονίζει ότι το κτηνοτροφικό επάγγελμα είναι δύσκολο και απαιτεί αρκετή προσπάθεια. Αυτό που επισημαίνει είναι ότι αν δεν υπάρχουν σήμερα οι οικογενειακές βάσεις, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ξεκινήσει κάποιος από το μηδέν. «Οι άνθρωποι, όμως, που έχουν τη δυνατότητα και αγαπούν αυτό το επάγγελμα μπορούν να κάνουν πολλά».

Η ίδια προωθεί την επαγγελματική δραστηριότητα της Φάρμας Παρασκευούδη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και, όπως τονίζει, δέχεται καθημερινά μηνύματα από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να μάθουν για την οικοτεχνία. «Παροτρύνω τους ανθρώπους που μπορούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, γιατί είναι ένας κλάδος μέσω του οποίου μπορεί να έρθει ανάπτυξη. Στην πορεία μας μέχρι εδώ κάναμε και λάθη και είμαι διατεθειμένη να βοηθήσω κι άλλον κόσμο να προσπεράσει τα λάθη αυτά, ώστε να γίνει πιο κερδοφόρα η επιχείρησή τους».

Τα επόμενα σχέδια

Στα μελλοντικά σχέδια της Φάρμας Παρασκευούδη βρίσκεται η προώθηση των προϊόντων σε περισσότερα σημεία, αλλά και η εξέλιξη των εγκαταστάσεών της. Επίσης, η Σταματία τονίζει ότι σχεδιάζει να λάβει μέρος σε έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό παρουσίασης της οικοτεχνικής τους μονάδας. «Το facenetwork δίνει τη δυνατότητα σε κτηνοτρόφους να παρουσιάσουν τη μονάδα τους, μέσω ενός πεντάλεπτου βίντεο. Αυτήν τη στιγμή, επειδή επιθυμούμε πολύ να συμμετάσχουμε, είμαστε στην αναζήτηση ενός εθελοντή σκηνοθέτη, ο οποίος θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε το βίντεο αυτό».