Δ. Σταμάτης: Έρχεται και 4ο συμπληρωματικό μνημόνιο 1,5 δισ. ευρώ αλλά η κυβέρνηση το κρύβει

Δ. Σταμάτης: Έρχεται και 4ο συμπληρωματικό μνημόνιο 1,5 δισ. ευρώ αλλά η κυβέρνηση το κρύβει

Αίσθηση προκάλεσε στη Βουλή ο ειδικός αγορητής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την τροποποίηση κοινοτικής οδηγίας που αφορά συλλογικές επενδύσεις, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κρύβει ότι έρχεται και 4ο συμπληρωματικό μνημόνιο.

Ο ίδιος μάλιστα… κατέθεσε το κείμενο, που, όπως είπε, αφορά στο 4ο συμπληρωματικό μνημόνιο, το οποίο είναι στα αγγλικά αλλά η κυβέρνηση, όπως τόνισε… το κρύβει από τον ελληνικό λαό κι αφορά μέτρα επιπλέον 1,5 δις ευρώ, επειδή δεν τήρησε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις, που έδωσε στους Ευρωπαίους.

Αφορμή για την τοποθέτηση του κ. Σταμάτη στάθηκε η συζήτηση στη Βουλή της οδηγίας 2014/91/EE. Η νέα οδηγία, αφορά τροποποίηση προηγούμενης και περιλαμβάνει σειρά κανονιστικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ).

Πρόκειται δηλαδή για οδηγία, που αφορά κατά κύριο λόγο μικροεπενδυτές, οι οποίοι συνήθως επενδύουν σε επιχειρήσεις start ups. Χρηματοδοτούνται μέσω crowdfunding, δηλαδή μέσω πολλών μικροεπενδυτών και κινούνται συχνά επενδυτικά και μέσω διαδικτύου.

Ο στενός συνεργάτης του άλλοτε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τάχθηκε υπέρ της ψήφισης της οδηγίας 2014/91/ΕΕ, η οποία αποτελεί συνέχεια άλλης οδηγίας, που είχε ψηφίσει η ΝΔ. Η οδηγία μεταξύ άλλων αφορά στην αφαίρεση των χρεώσεων υπέρ τρίτων, που δημιουργούσε μεγάλες στρεβλώσεις και αυξήσεις στα ελληνικά δάνεια.

Ο κ.  Σταμάτης ισχυρίστηκε ότι έρχεται 4ο μνημόνιο, καθώς η κυβέρνηση δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της, ώστε τον Ιούνιο να πάρει ολόκληρη τη δόση των 15 δις ευρώ αλλά τμηματικά με αποτέλεσμα να χρεωθεί άλλο 1,5 δις ευρώ επιπλέον, μέτρα.

Υποστήριξε πως η κυβέρνηση αντί να πάρει ολόκληρη τη δόση πήρε 7,5 δις τον Ιούνιο και θα πάρει και 2,8 δις με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, όμως είναι στον αέρα τα 5 δις ευρώ, καθώς περιλαμβάνουν όρους και προϋποθέσεις, που δεν έχουν καλυφθεί.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει κάνει εσωτερική στάση πληρωμών και έχει οδηγήσει τη χώρα στην ύφεση, με αποτέλεσμα για το Β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, να είναι στο 0,9% και πλέον να εκτιμάται ότι στο τέλος του χρόνου, η ύφεση να πάει στο 1%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.

Άννα Στεργίου