Οι start ups δίνουν λύσεις στην επισιτιστική πρόκληση

Πρόσφατα, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΗΕ δημοσίευσαν έκθεση με θέμα την εύρεση βιώσιμων λύσεων για την παγκόσμια επισιτιστική πρόκληση, καθώς έχει προβλεφθεί ότι, έως το 2050, οι διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού θα αυξηθούν πάνω από 50%, ενώ η ζήτηση για τρόφιμα ζωικής προέλευσης θα αυξηθεί κατά 70%.

Σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεγάλες και δυσεπίλυτες προκλήσεις

 

Σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεγάλες και δυσεπίλυτες προκλήσεις. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, οι προκλήσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθεί ο αγροδιατροφικός τομέας χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες:

1) Στην ελάττωση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης για αγροδιατροφικά προϊόντα.

2) Στην αύξηση της αγροδιατροφικής παραγωγής χωρίς να χρησιμοποιηθεί περισσότερη γη.

3) Στην προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.

4) Στην αύξηση των διαθέσιμων αλιευμάτων.

5) Στη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου από την αγροτική δραστηριότητα.

Τρεις υποσχόμενες και αναπτυσσόμενες τεχνολογίες που εκπροσωπούνται από start ups μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη των ανωτέρω στόχων.

Πρώτη εξ αυτών, η παραγωγή κρέατος από φυτικές πρωτεΐνες. Σύμφωνα με το World Resources Institute, για κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης που καταναλώνεται, οι εκτροφές βόειου ή αιγοπρόβειου κρέατος απαιτούν 20 φορές περισσότερη γη και παράγουν 20 φορές περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τη φυτική παραγωγή.

Η Impossible Foods και η Beyond Meat είναι δύο start ups που εργάζονται στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με την υφή και τη γεύση του κρέατος, αλλά από φυτικές πρωτεΐνες. Δεύτερη υποσχόμενη τεχνολογία είναι αυτή που εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια στα νωπά οπωροκηπευτικά. Μια αιτία που περίπου το 1/3 του φαγητού πετιέται, σχετίζεται και με τα προϊόντα που δεν καταναλώνονται. Η Αpeel Sciences αναπτύσσει ένα μικροφίλμ που αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηριδίων και διατηρεί την υγρασία των φρούτων. Επίσης, εταιρείες όπως η Nanology και η Blueapple εργάζονται σε τεχνολογίες που καθυστερούν την αποσύνθεση των νωπών προϊόντων.

Η τρίτη ενδιαφέρουσα τεχνολογία στοχεύει στην ανάπτυξη ζωοτροφών που θα συμβάλουν στη δημιουργία μεθανίου στο στομάχι των αγελάδων, έτσι ώστε εν συνεχεία να αποβάλουν λιγότερα αέρια στο περιβάλλον, τα οποία επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Μια ολλανδική εταιρεία, η DSM, υποστηρίζει ότι στις δοκιμές που έχει πραγματοποιήσει οι αγελάδες αποβάλλουν 30% λιγότερα αέρια, χωρίς καμία αρνητική επίδραση στην ευζωία τους ή κάποια άλλη περιβαλλοντική επίπτωση.