Στάσιμες οι τιμές, άστατη η πορεία των σιτηρών στην Αρκαδία

Στάσιμες οι τιμές, άστατη η πορεία των σιτηρών στην Αρκαδία

Μία ακόμη δύσκολη χρονιά αναμένεται να περάσουν οι παραγωγοί σιτηρών, αφού οι κλιματολογικές συνθήκες δεν ήταν οι αναμενόμενες και οι επαναλαμβανόμενες βροχές του Ιουνίου έφεραν μια σειρά προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον παραγωγό, Δημήτρη Ξηρογιάννη, αντιπρόεδρο του ΤΟΕΒ Κανδήλας, «ενώ τον Μάιο όλα έδειχναν ότι θα είχαμε μία εξαιρετική χρονιά, τελικά οι συνεχείς βροχοπτώσεις του Ιουνίου προκάλεσαν προβλήματα τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα. Ανάλογα με τη χρονική περίοδο που μάζεψε το σιτάρι ο κάθε παραγωγός, είχαμε απώλειες της τάξεως του 25% έως 70% των σιτηρών. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο ΕΛΓΑ προχώρησε σε πρόσκληση για δηλώσεις των ζημιών, ώστε να προχωρήσει σε αποζημιώσεις».

Σχετικά με την τιμή που διαμορφώθηκε για τη βρόμη, κυμάνθηκε στα 18 λεπτά περίπου, αν και υπήρξε μείωση της παραγωγής. Σε ό,τι αφορά το κριθάρι, ο κ. Ξηρογιάννης τόνισε ότι «στάθηκε στα ίδια επίπεδα παραγωγής, 250-350 κιλά ανά στρέμμα, αλλά με προβλήματα στην ποιότητα και την τιμή να κινείται στα 18-20 λεπτά, όπως και πέρσι».

Τέλος, όσον αφορά την τιμή που έπιασε το σιτάρι, κυμάνθηκε με βάση την ποιότητά του. Συγκεκριμένα, τα καλύτερα ανέβηκαν στα 15-18 λεπτά, ενώ η αμέσως μικρότερη ποιότητα στα 12-15 λεπτά.

Στροφή

Σε ό,τι αφορά το μέλλον των σιτηρών στην Αρκαδία, ο Δημήτρης Ξηρογιάννης εμφανίζεται κατηγορηματικός. «Τα σιτηρά είναι πλέον μία λύση ανάγκης. Τα τελευταία χρόνια, η τιμή τους είναι καθοδική και η τάση είναι στην καλλιέργεια κηπευτικών, αφού έχουμε καλή ποιότητα και υπάρχει μεγάλη ζήτηση».