Σταθερές τιμές και περιορισμένες εντομολογικές προσβολές αβαντάρουν την πιπεριά

Σταθερές τιμές και περιορισμένες εντομολογικές προσβολές αβαντάρουν την πιπεριά

Στην 22η θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η χώρα μας στην παραγωγή πιπεριάς, ενώ όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων καταλαμβάνει, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει στο ρεπορτάζ της η «ΥΧ», τη 10η θέση, με όγκο πωλήσεων τα 26,529 εκατ. κιλά, αξίας 37,754 εκατ. ευρώ. Αυτή την περίοδο, πιπεριές όλων των ειδών (κέρατο, φλάσκες, Φλωρίνης κ.ά.) παράγονται εκτός κάλυψης σε όλες τις περιοχές της χώρας όπου καλλιεργούνται κηπευτικά, ενώ τις επόμενες ημέρες μπαίνει στην αγορά και η Κρήτη, με τις θερμοκηπιακές της καλλιέργειες. Αν και η καλλιέργεια πιπεριάς καταλαμβάνει πολύ λιγότερα στρέμματα σε σχέση με την ντομάτα, πολλοί παραγωγοί εξετάζουν όλο και περισσότερο την εμπλοκή τους σε αυτή, λόγω των πιο σταθερών τιμών που απολαμβάνει, αλλά και τον λιγότερων εχθρών από τους οποίους πλήττεται (σ.σ. εν αντιθέσει με την ντομάτα που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα από το έντομο tuta absoluta).

Πελοπόννησος, Πρέβεζα και Κρήτη

Για την τρέχουσα παραγωγική περίοδο στην πιπεριά της περιοχής των Φιλιατρών μίλησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της οργάνωσης παραγωγών ΓΑΙΑ, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι πιπεριές Φλωρίνης και το κίτρινο κέρατο πωλούνται στα 90 λεπτά το κιλό. Μιλάμε για υπαίθριες καλλιέργειες, η συγκομιδή των οποίων ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί περίπου τον Οκτώβριο. Οι τιμές παρουσιάζουν μια ικανοποιητική σταθερότητα και λόγω του χαμηλού κόστους καλλιέργειας οι παραγωγοί βγάζουν ένα καλό μεροκάματο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γιάννη Σολδάτου, παραγωγού από την Πρέβεζα, ο οποίος μας είπε ότι «η χρονιά για τις πιπεριές εξελίσσεται καλά, με τις τιμές να κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα από την αρχή της σεζόν τον Μάιο. Αυτό το διάστημα, φτάνουν τα 70 λεπτά το κιλό. Τον Ιούλιο, συνήθως παρατηρείται ένα κενό στην παραγωγή μας, διότι κόβουμε τα παλιά βλαστάρια, ώστε να ανανεωθεί το φυτό. Η παραγωγή ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο. Εισαγωγές δεν γίνονται αυτή την περίοδο, αφού η παραγωγή καλύπτει τις ανάγκες της κατανάλωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των χαμηλών τιμών στα αγγούρια, αλλά και των προβλημάτων από την tuta absoluta στην ντομάτα, οι παραγωγοί στρέφονται στην πιπεριά, η οποία έχει λιγότερα καλλιεργητικά έξοδα και δεν πλήττεται από έντομα ή ασθένειες».

Την εικόνα από την Κρήτη μας μεταφέρει ο Μιχάλης Αγγελάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή» Ιεράπετρας. Σύμφωνα με όσα μας έκανε γνωστά, αυτή η περίοδος για την πιπεριά θερμοκηπίου (κέρατο, πράσινες-κόκκινες φλάσκες κ.ά.) στην περιοχή χαρακτηρίζεται «νεκρή», αφού ουσιαστικά όλοι οι παραγωγοί ετοιμάζονται για τη νέα σεζόν, που ξεκινάει από τον Δεκαπενταύγουστο και ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου περίπου. «Η εμπορική χρονιά που ολοκληρώθηκε ήταν δύσκολη, αφού λόγω καιρού δεν είχαμε μεγάλη παραγωγή», τονίζει και συμπληρώνει ότι «στην Ιεράπετρα, η καλλιέργεια πιπεριάς αποτελεί το 28% των κηπευτικών, με πρώτη την ντομάτα, δεύτερη την πιπεριά και τρίτο το αγγούρι. Εκτός της εσωτερικής αγοράς, εξάγουμε σε χώρες όπως η Τσεχία και η Αυστρία. Οι τιμές μπορεί να φτάσουν και το 1,50 ευρώ/κιλό, αλλά κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα 70-80 λεπτά το κιλό. Στην πιπεριά θερμοκηπίου, τα περισσότερα έξοδα είναι τα εργατικά και οι ψεκασμοί».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί