Στερεά Ελλάδα: Με αθέμιτες πρακτικές και χωρίς κανόνες η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Βοιωτία

Για αλλοίωση του παραγωγικού χάρτη στον πρωτογενή τομέα μέσω της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών στη Βοιωτία κάνει λόγο ο Αγροτικός Σύλλογος Λιβαδειάς. Σύμφωνα με τα μέλη του συλλόγου, παγίδα για πολλούς αγρότες αποτελεί το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στη ρυθμιστική αρχή ενέργειας τη χορήγηση αδειών παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκούς και άλλους σταθμούς χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών ιδιοκτησίας, μισθώσεων και χρήσεων γης.

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την καταπάτηση αγροτικών γαιών όπως επίσης και τον κίνδυνο απώλειας των ιδιοκτησιών. Αναφορικά με την πορεία αυτής της πρακτικής ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς, Σάββας Κεφαλάς, μιλώντας στην «ΥΧ», υποστήριξε ότι «τον περασμένο Δεκέμβριο που ήταν και ο τελευταίος κύκλος υποβολής των αιτήσεων για την έκδοση αδειών παραγωγής ρεύματος στη ΡΑΕ κατατέθηκαν χιλιάδες αιτήσεις. Από αυτές ελάχιστες είχαν και τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών γης». Αναφερόμενος στα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών του χώρου των φωτοβολταϊκών, ο κ. Κεφαλάς κάνει λόγο για ολιγοπωλιακές καταστάσεις «αποκλείοντας τους μικρούς επενδυτές και αγρότες από την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών».

Το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και έχει δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα στη ΡΑΕ λόγω του γεγονότος ότι πολλές φορές εταιρείες διπλοαιτούνται ή τριπλο-αιτούνται τους αγρούς η μία της άλλης, με αποτέλεσμα σε ένα αγρό να συμπεριλαμβάνονται για φωτοβολταϊκό πάρκο πάνω από μία εταιρείες. Εστιάζοντας σε θέματα ενημέρωσης, ο κ. Κεφαλάς κάνει λόγο για ελλιπή πληροφόρηση στον αγροτικό κόσμο, όσον αφορά την εγκατάσταση και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

«Οι αγρότες δεν γνωρίζουν ότι δεσμεύεται ο αγρός από το φωτοβολταϊκό πάρκο για 15 ολόκληρα χρόνια και με αυτόν τον τρόπο ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να αλλάξει τη χρήση της γης για όλο αυτό το διάστημα». Οι όροι του παιχνιδιού πολλές φορές γίνονται χωρίς κανόνες και με πιέσεις στους ιδιοκτήτες της γης. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου εταιρείες βρίσκουν επενδυτές και τους πωλούν τις άδειες φωτοβολταϊκών αργότερα, μια και οι ίδιες εμπορεύονται τις άδειες και δεν κατασκευάζουν πάρκα. Με αυτόν τον τρόπο, επικοινωνούν με τον ιδιοκτήτη της έκτασης, ώστε να αγοράσουν τον αγρό, αλλά πολλές φορές με επαχθείς όρους και για τα διπλανά χωράφια.

Σημείο αναφοράς η παραγωγικότητα της γης

Για να επανέλθει η ομαλότητα στον τομέα των φωτοβολταϊκών και να σταματήσουν οι αθέμιτες πρακτικές, ο Αγροτικός Σύλλογος ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τα άλλα συναρμόδια υπουργεία να ξαναδούν το θέμα της εγκατάστασης μεγάλων φωτοβολταϊκών σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας. Όπως τονίζουν οι αγρότες, δεν είναι αντίθετοι στην εγκατάσταση και στη χρήση των φωτοβολταϊκών. Όλα αυτά θα πρέπει, όμως, να γίνονται μέσα από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και σε περιοχές οι οποίες είναι άγονες.

Ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να γίνεται βάσει των χωροταξικών σχεδίων και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να μεριμνούν οι περιφέρειες. Τέλος, μέσα από τις προτάσεις τους, ιδιαίτερη αναφορά κάνουν και στο θέμα της διαχείρισης της βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στην κυκλική οικονομία.