Στέργιος Τζιμίκας: Σοκολατάκι για μείωση του οξειδωτικού στρες και εκχύλισμα βοτάνων για την πρόληψη ζωονόσων

Ο σύγχρονος Διοσκουρίδης γιατρός που επενδύει στη θεραπευτική αξία των ελληνικών φυτών και βοτάνων

Γίνεται ένα… σοκολατάκι να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών και άλλων νοσημάτων; Μείγματα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών να αντικαταστήσουν τα ραντίσματα με φυτοφάρμακα, τα αντιβιοτικά στη διατροφή των ζώων, αλλά και τα έντομα στους χώρους αποθήκευσης των δημητριακών;

Οι απαντήσεις κάθε άλλο παρά αποφατικές είναι γιατί, όπως αποδεικνύει στην πράξη ο σύγχρονος… Διοσκουρίδης γιατρός, ειδικός παθολόγος στην ειδικότητα, Στέργιος Τζιμίκας και η εταιρεία του ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ ΟΕ, όταν η φύση γίνεται θεραπαινίδα της επιστήμης (ή και το αντίστροφο), τότε μόνο πρόσθετα οφέλη μπορεί να προκύψουν για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Με αυτήν τη φιλοσοφία, ο γιατρός πραγματοποιεί συνεχείς και πολυετείς έρευνες σε συνεργασία με πολλά τμήματα όλων των ελληνικών πανεπιστημίων, προκειμένου να αναζητήσει φυτά που έχουν ενεργές φαρμακευτικές ουσίες και πολύτιμες θρεπτικές ιδιότητες με απώτερο σκοπό την παραγωγή προϊόντων με βάση τα ΑΦΦ, που επικεντρώνονται στην ανθρώπινη σωματική υγεία και ευεξία και στα βιολειτουργικά τρόφιμα.

Το «θαυματουργό» σοκολατάκι

«Σε συνεργασία με σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, θελήσαμε να αποδείξουμε ότι οι πολυφαινόλες παρεμβαίνουν στο οξειδωτικό στρες. Βγήκαν εκχυλίσματα, μελετήθηκαν και ήταν κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Το πιο πρόσφατο αποτέλεσμα αυτών των ερευνών είναι ένα εκχύλισμα που έγινε σοκολατάκι και το οποίο, όπως φάνηκε, βοηθά διαβητικούς, υπερτασικούς και ανθρώπους που έχουν δυσλιπιδαιμία» επισημαίνει ο κ. Τζιμίκας.

Το σοκολατάκι -κυριολεκτικά- της υγείας προέκυψε από τη συνεργασία της εταιρείας με τα πανεπιστήμια Αθηνών και Δυτικής Μακεδονίας, ενός τοπικού ζαχαροπλαστείου και της Νεφρολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.

«Έγιναν μετρήσεις σε πάνω από 50 βότανα για να βρούμε το ιδανικό μείγμα, ένα εκχύλισμα με καλά αποτελέσματα στο ολικό φαινολικό φορτίο. Το μείγμα βρέθηκε και φάνηκε ότι ελάττωνε το οξειδωτικό στρες στο ανθρώπινο κύτταρο. Έτσι πήγαμε στη νεφρολογική κλινική, γιατί αυτή η κατηγορία ασθενών έχει το μεγαλύτερο οξειδωτικό στρες σε σχέση με άλλους», υπογραμμίζει ο κ. Τζιμίκας. Με τη σύμφωνη γνώμη των ασθενών, και αφού ενημερώθηκαν για το σοκολατάκι, έγιναν επί τριμήνου εξειδικευμένες εξετάσεις πριν και μετά την κατανάλωση του τρόφιμου.

Όπως διαπιστώθηκε, υπήρξε στατιστικά σημαντική μείωση του οξειδωτικού στρες, ενώ στους ανθρώπους που παρουσίαζαν σκληρία στα αγγεία (αθηροσκλήρωση), αυτή υποχώρησε σημαντικά. Το εκχύλισμα από το μείγμα των ελληνικών βοτάνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε τρόφιμο και να μετατραπεί σε βιολειτουργικό. Για την εμπορικότητα του μελετάται η δημιουργία ενός cluster επιχειρήσεων με διαφορετικούς κωδικούς, που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το εκχύλισμα στα προϊόντα της.

Προϊόντα για τη γη και την υγεία των ζώων

Με την κληρονομιά που μας έχει χαρίσει η φύση, πολλά από τα προϊόντα που έχει δημιουργήσει ο κ. Τζιμίκας, με τη βοήθεια της φαρμακοποιού συζύγου του, αφορούν την ίδια τη γη, αλλά και τις τροφές των ζώων, από τις μέλισσες έως και τα άλογα.

«Η απαγόρευση της χρήσης αντιβιοτικών στις ζωοτροφές είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας στα ζώα. Εμείς στοχεύσαμε εκεί και έχουμε βγάλει στην αγορά ένα εκχύλισμα που προλαμβάνει τις ασθένειες και μειώνει κατά 70% με 80% τη νοσηρότητα των ζώων και χωρίς παρενέργειες στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα», σημειώνει ο ειδικός παθολόγος, ενώ αναφέρει ότι βρίσκονται στη διαδικασία αδειοδότησης ενός φυτοπροστατευτικού σκευάσματος που υποκαθιστά το ράντισμα με φυτοφάρμακα.

«Πειραματιστήκαμε με μείγματα και νανογαλακτώματα για να είναι ελκυστικά στην τιμή για τους παραγωγούς κι έχουμε δραστικά αποτελέσματα τέτοια όσο και με τα εντομοκτόνα/μυκητοκτόνα/παρασιτοκτόνα χημικά. Ένα κυβικό νανογαλάκτωμα μπορεί να καλύψει 10 στρέμματα. Συνεπώς, θα είναι τόσο μικρές οι ποσότητες που θα χρησιμοποιούνται τα θεραπευτικά σταγονίδια, που θα συμφέρουν τον παραγωγό με αποτελέσματα ίδια με τα φυτοφάρμακα κι από βότανα που τα έχουμε στην καθημερινή διατροφή μας, όπως ρίγανη, δεντρολίβανο, τσουκνίδα», υπογραμμίζει.

Ένα ακόμη προϊόν που είναι έτοιμο, αλλά θα καθυστερήσει ωστόσο η εμπορική χρήση του, είναι και το σκεύασμα που θα χρησιμοποιείται σε αποθηκευτικούς χώρους δημητριακών. «Σήμερα, το 30% των αποθηκευμένων δημητριακών χάνεται από τα έντομα κατά την αποθήκευση. Κι εκεί χρησιμοποιούνται χημικά, χωρίς ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα. Δουλέψαμε σε αυτόν τον τομέα», αναφέρει, «και δημιουργήσαμε ένα φυσικό σκεύασμα με μείγμα από εκχυλίσματα ΑΦΦ και ατταπουλγίτη το οποίο σε πολύ μικρή δόση (100 γρ.) καταπολεμά όλα τα έντομα σε έναν τόνο καλαμπόκι, σιτάρι, ή ρύζι».

Μελλοντικά σχέδια

Από τους μεγαλύτερους στόχος του κ. Τζιμίκα για την επόμενη πενταετία είναι η δημιουργία ενός εκχυλίσματος που θα χρησιμοποιείται σε ανθρώπους που είτε έχουν καρκίνο και έκαναν τις ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες τους, είτε χειρουργείο, για να ελαττωθούν οι πιθανότητες να εμφανιστούν στο μέλλον επιπλοκές από τη νόσο. «Θα είναι εντελώς ακίνδυνο γιατί θα είναι τρόφιμο, μπορεί να είναι π.χ. παστίλια και θα βοηθά στην “αυτοκτονία” των καρκινικών κυττάρων», καταλήγει ο κ. Τζιμίκας.

Καινοτόμα εταιρεία

Η εταιρεία Dioscurides εδρεύει στην Αναρράχη του Δήμου Εορδαίας. Δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια, παραγωγή και μεταποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, καθώς και προϊόντων που βασίζονται σε αυτά, ενώ η μονάδα αποστάξεων δημιουργήθηκε με τη συνδρομή της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καλλιεργούν όλα τα ΑΦΦ, ενώ για τις πρώτες ύλες συνεργάζονται με εκπαιδευμένους παραγωγούς από τις Σέρρες και την Ηγουμενίτσα έως την Κρήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην καθετοποιημένη μονάδα χρησιμοποιείται μια πρωτοποριακή και μοναδική για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα μέθοδος εξαγωγής υψηλής ποιότητας οργανικών και βιολογικών εκχυλισμάτων/παράγωγων από βότανα.

Είναι μια μέθοδος φιλική προς το περιβάλλον αφού η επεξεργασία των φυτών γίνεται με παλλόμενα ηλεκτρικά κύματα που διασπούν την κυτταρική μεμβράνη και στη συνέχεια γίνεται λουτρό υπέρηχων, χωρίς να χρησιμοποιούνται οργανικοί διαλύτες ή άλλες χημικές ουσίες.