Σύσκεψη Πανελλαδικής από βδομάδα προτείνει η Νίκαια, την Παρασκευή τα τρακτέρ στη Λάρισα

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν παραπέρα την κινητοποίηση και την αγωνιστική πίεση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και το μπλόκο της Νίκαιας προτείνει την ερχόμενη βδομάδα να πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, όπου θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για την παραπέρα πορεία του αγώνα».

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας κ. Μπούτας άφησε να εννοηθεί ότι θα κλιμακωθούν οι δράσεις των μπλοκατζήδων αγροτών την άλλη εβδομάδα, ενώ απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, αλλά και στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να πάρουν μαζικά μέρος στο αγροτικό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή και τρακτέρ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Όλα αυτά ειπώθηκαν στα πλαίσια συνέντευξης τύπου που έδωσαν, το μεσημέρι της Πέμπτης στο χώρο του μπλόκου της Νίκαιας, εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας.

Όπως τόνισε ο Βαγγέλης Μπούτας «οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους έχουν τα ίδια προβλήματα με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αφού δέχονται την ίδια σφοδρή επίθεση από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Κι ανέφερε ως χαρακτηριστικό, πρόσφατο, παράδειγμα την πρόθεση της κυβέρνησης να καρατομήσει το αφορολόγητο όριο που θα πλήξει το ίδιο εργαζόμενους, συνταξιούχους και μικρομεσαίους αγρότες.

Αναφερόμενος στην πορεία της κινητοποίησης, σημείωσε ότι «το Μπλόκο της Νίκαιας θεωρεί πως χρειάζεται ακόμα πιο μαζική συμμετοχή στον αγώνα και συγκέντρωση των δυνάμεων για γερά και ενιαία μπλόκα, ώστε να δυναμώσει η αγωνιστική πίεση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών».

Στη συνέχεια ο Καρδιτσιώτης αγροτοσυνδικαλιστής, σχολίασε τον γεωγραφικό διαχωρισμό των μπλόκων, τον οποίο επιχειρούν να προβάλουν κάποιοι στη Μακεδονία, τονίζοντας ότι «τα μπλόκα διαχωρίζονται σε αυτά που αγωνίζονται για την μικρομεσαία αγροτιά και για τους κτηνοτρόφους σ’ όλη τη χώρα, που δέχονται την ίδια επίθεση από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την ΚΑΠ της ΕΕ και έχουν τα ίδια προβλήματα και σε αυτά που υπερασπίζονται τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών – καπιταλιστών, το μεγάλο κεφάλαιο και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Υπενθύμισε δε ότι «το γενικό πλαίσιο αιτημάτων για το οποίο παλεύουν οι μικρομεσαίοι αγρότες καθορίστηκε μετά από ανοιχτή, πλατιά συζήτηση με τους αγρότες σε εκατοντάδες συνελεύσεις στα χωριά, συνεδριάσεις των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, καθώς και μαζικές συσκέψεις που έγιναν σε επαρχιακό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ εγκρίθηκε, ομόφωνα, στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 80 μπλόκα, 11 Ομοσπονδίες και πάνω από 100 Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα από όλους, σχεδόν, τους νομούς της Ελλάδας. Βεβαίως, υπάρχουν κατά τόπους κάποια ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία, όπως έχει ξεκαθαρίσει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, κάθε περιοχή μπορεί να τα συμπεριλάβει στο γενικό πλαίσιο αιτημάτων.

Αρνήθηκε ότι οι κινητοποιήσεις του Ιανουαρίου έχουν εθιμικό χαρακτήρα, αφού η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της χώρας, έχουν δράση όλο το χρόνο, η οποία κορυφώνεται τον Γενάρη με τα μπλόκα. Εμείς δεν χτυπάμε μια φορά το χρόνο, “στα ξεκούδουνα».

Στη συνέχεια ο Β. Μπούτας αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που εμφανίζονται στους αγρότες με το ξεκίνημα του 2017, καθώς άρχισε η εφαρμογή των μέτρων του τρίτου μνημονίου, αλλά και άλλα που προσθέτει η κυβέρνηση, ακόμα και τούτες τις μέρες που οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι στα μπλόκα, όπως:

Τα ειδοποιητήρια για τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ που φτάνουν στα σπίτια των αγροτών, καλώντας τους να πληρώνουν για κάθε μήνα και όχι για κάθε εξάμηνο ή χρόνο, όπως πλήρωναν μέχρι τώρα. Η επιστροφή του φόρου πετρελαίου για παλιότερα χρόνια που ξεκίνησε να δίνεται, από χτες, που εκτός του ότι είναι πολύ μειωμένη την παίρνει μόνο το 30% των δικαιούχων κι απ’ αυτούς οι μισοί δεν την εισπράττουν, αφού γίνεται αναγκαστική παρακράτηση των χρημάτων τους για χρέη στην εφορία κλπ. Η διαβίβαση στο διαβόητο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και των κάτω από 5.000 ευρώ χρεών στον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι να εκβιάζονται και να απειλούνται με κατασχέσεις.