«Foodwise»: Στη μάχη κατά της σπατάλης τροφίμων πέντε δήμοι της Μακεδονίας
Το φαινόμενο της σπατάλης των τροφίμων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει πολλές ανεπτυγμένες κοινωνίες. Πέρα από τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η απώλεια τροφής έχει και μια ηθική διάσταση, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που η επισιτιστική ανασφάλεια είναι πλέον ορατή.
Σε αυτό το καίριο ζήτημα στρέφει την προσοχή του το Foodwise, ένα ευρωπαϊκό έργο που στοχεύει στην πρόληψη της μείωσης της σπατάλης τροφίμων και των τροφικών υπολειμμάτων σε παράκτιες αγροτικές περιοχές, οι οποίες δέχονται υψηλές τουριστικές πιέσεις κατά τους θερινούς μήνες. Αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τους καταναλωτές (φορείς, πολίτες και επισκέπτες) να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες συνήθειες σχετικά με την κατανάλωση και την απόρριψη τροφίμων.
Εφαρμογή
Όπως τονίζει ο Βαγγέλης Βραγοτέρης, ερευνητής σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας και βοηθός Διαχειριστή Έργου στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία incommon, το έργο, στο οποίο συμμετέχουν εταίροι από τη Βουλγαρία, τη Γεωργία και την Τουρκία, εφαρμόζεται σε δήμους που δέχονται έντονες τουριστικές πιέσεις κατά τους θερινούς μήνες.
Στη χώρα μας βρίσκει εφαρμογή σε τέσσερις δήμους της Χαλκιδικής (σ.σ. Νέας Προποντίδας, Πολυγύρου, Σιθωνίας και Αριστοτέλη), όπως και στον Δήμο Καβάλας. «Σε κάθε έναν δήμο που συμμετέχει στο έργο θα γίνουν παρεμβάσεις, με στόχο τη μείωση σπατάλης τροφής και την εύρεση αποδοτικών τρόπων διαχείρισης για τα παραγόμενα τροφικά υπολείμματα. Είναι ένα ταξίδι με προορισμό μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα, ξεκινώντας από τη διαχείριση ενός πολύτιμου πόρου, της τροφής», σημειώνει ο κ. Βραγοτέρης.
Αδυναμία διαχείρισης των αποβλήτων
Μεταξύ των άλλων δράσεων ήταν και η έρευνα στους δήμους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, για το αν εφαρμόζονται συστήματα και αν υπάρχει συνεργασία μεταξύ διάφορων πλευρών για την επίτευξη της μείωσης σπατάλης τροφής κ.ά.
Το έργο, στο οποίο συμμετέχουν εταίροι από τη Βουλγαρία, τη Γεωργία και την Τουρκία, εφαρμόζεται σε δήμους που δέχονται έντονες τουριστικές πιέσεις κατά τους θερινούς μήνες
Όπως τονίζει ο κ. Βραγοτέρης, κοινός τόπος όλων των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί μέσα από τα ερωτηματολόγια ήταν ότι δεν υπάρχει επαρκής ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη μείωση των τροφικών υπολειμμάτων. «Αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει οι δήμοι. Εάν δεν ενδιαφερθούν οι κάτοικοι, οι τοπικές επιχειρήσεις και η κοινωνία, οποιοδήποτε μέτρο κι εάν έρθει, οποιαδήποτε δράση κι εάν γίνει, δεν θα έχει επιτυχημένο αποτέλεσμα», λέει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα άλλο ζήτημα είναι η υποστελέχωση των δήμων και, δευτερευόντως, ότι υπάρχει ελλιπής χρηματοδότηση. «Σε πολλούς δήμους υπάρχει εξοπλισμός, π.χ. ο καφέ κάδος που είναι υποχρέωση εδώ και κάποια χρόνια, αλλά σε λίγους δήμους εφαρμόζεται, γιατί μπορεί να υπάρχουν οι κάδοι και τα οχήματα, αλλά να μην υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό για να τα οδηγήσει. Εφαρμόζεται πιλοτικά σε μεγάλους παραγωγούς, όπως είναι τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και οι λαϊκές αγορές και δεν έχει επεκταθεί στο σύνολο των δήμων», εξηγεί.
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση
Η ενημέρωση, αλλά και οι εκπαιδεύσεις στελεχών, δημοτικών υπαλλήλων κατοίκων και τουριστών θα συμπεριλαμβάνονται στις δράσεις του έργου σε ό,τι αφορά την κυκλική οικονομία, ενώ θα πλαισιωθούν και από καμπάνια ευαισθητοποίησης σε κάθε δήμο στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, όπως και διοργάνωση διεθνούς μαθητικού διαγωνισμού, με τίτλο «I VALUE FOOD».
Επίσης, θα γίνουν τέσσερις εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με θέμα «FOOD WASTE PATROL», τέσσερα θεματικά φεστιβάλ και ένα διεθνές συνέδριο. Παράλληλα, μέσα από το έργο θα προωθηθούν η καινοτομία και η ανταλλαγή γνώσης, ώστε να μειωθεί ο αρνητικός αντίκτυπος της ανθρώπινης δραστηριότητας στους τοπικούς φυσικούς πόρους και τη βιοποικιλότητα.