Στη Σαμοθράκη ετοιμάζεται η θρακιώτικη μπύρα… «Φονιάς»

Συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί το νερό του νησιού, που είναι από τα τέσσερα καλύτερα σε ποιότητα στην Ευρώπη

Στη Σαμοθράκη ετοιμάζεται η θρακιώτικη μπύρα... «Φονιάς»

Τα αρχικά της λέξης «Φονιάς» δημιουργούν ζωή: Φως, Όνειρο, Νερό, Ιδέα, Απόδραση, Σαμοθράκη. Ταυτόχρονα, σχηματίζουν το όνομα της μπύρας που ετοιμάζεται από τη νεοσύστατη Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης. Ο τόπος της πλούσιας βλάστησης δημιουργεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την παρασκευή της φρέσκιας ξανθοκόκκινης εκεί όπου έγινε η πρώτη παραγωγή μπύρας στην Ελλάδα.

Η Μαργαρίτα Αποστολάκου γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά από παιδί έζησε όλα της τα καλοκαίρια μαζί με τους γονείς και τον αδελφό της στη Σαμοθράκη, ένα νησί που πολλοί τουρίστες το ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Ο πατέρας της, Θανάσης, είναι ερασιτέχνης ζυθοποιός και διατηρεί στην Αθήνα ένα μπαράκι για περισσότερα από 30 χρόνια. Kατά συνέπεια, γνωρίζει τις ζυθογευστικές προτιμήσεις των πελατών. «Ο πατέρας μου πειραματίστηκε πολλά χρόνια κι έχει διευρυμένους γευστικούς ορίζοντες λόγω της δουλειάς του. Η ιδέα είναι δική του, ήταν το όνειρό του να παρασκευάζει μπύρες». Ο αγώνας για τη Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια από την οικογένεια Αποστολάκου, μαζί μ’ έναν συνεργάτη από την Αθήνα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ στον τομέα της μεταποίησης, αλλά αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες λόγω των capital controls και της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης.

Η συνταγή ανήκει στον πατέρα της Μαργαρίτας Αποστολάκου, αλλά πειραματίζονται οικογενειακώς στη γεύση και το τελικό προϊόν θα είναι αποτέλεσμα της κοινής γευστικής συνισταμένης. Όπως όλα δείχνουν, ο πρώτος «Φονιάς» θα κυκλοφορήσει το επόμενο δίμηνο από τη Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης, με στόχο τις 100.000 φιάλες ετησίως, σε πλήρη ανάπτυξη της μονάδας. Η μπύρα «Φονιάς» πήρε το όνομά της από τον μεγαλύτερο καταρράκτη του νησιού και θα διανέμεται σε κάβες, εστιατόρια και μπαράκια της Θράκης, αλλά και της Αθήνας, το κοινό της οποίας αγαπάει τις μικροζυθοποιίες.

Η ξανθοκόκκινη Pale Ale έχει ως άσο στο μανίκι το κρυστάλλινο σαμοθρακίτικο νερό. Η ποιότητά του είναι εξαιρετική, γιατί προέρχεται είτε από πηγές ψηλά στο βουνό είτε από τα κατακρημνίσματα, χωρίς την παραμικρή ρύπανση, γι’ αυτό και θεωρείται ένα από τα τέσσερα καλύτερα σε ποιότητα νερά της Ευρώπης. «Η βύνη κριθαριού προέρχεται από την Κομοτηνή, γιατί θέλουμε οι πρώτες ύλες να είναι ελληνικές. Επιλογή μας είναι να στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς και τους μικρούς τόπους, όπως η Σαμοθράκη. Δεν μας ενδιαφέρει απλά να παρασκευάσουμε μια μπύρα, αλλά να είναι θρακιώτικη και να προβληθεί ο τόπος».

Η φρέσκια μπύρα «Φονιάς» είναι δυνατή σε περιεκτικότητα αλκοόλ, 6,5%, τιμώντας το όνομά της, αλλά και τον τόπο παρασκευής της που φημίζεται για την ιδιαίτερη ενέργειά του.