Στη συνδεδεμένη για τα τεύτλα ποντάρει η ΕΒΖ

Υπερδιπλάσια στρέμματα -αλλά με χαμηλότερες τιμές- ζητάει από τους παραγωγούς η βιομηχανία

Ψάχνει για στρατηγικό επενδυτή η ΕΒΖ, προς εξόφληση οι παραγωγοί

Μειώσεις της τάξης των 2 ευρώ ανά τόνο για τις υψηλότερες κατηγορίες ζαχαρικού τίτλου (pol), δίχως ωστόσο να «πειραχθεί» η βασική, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», το επικρατέστερο σενάριο για το νέο τιμολόγιο της ΕΒΖ, που πρόκειται να ανακοινωθεί στους παραγωγούς την επόμενη εβδομάδα.

Το σενάριο «πατάει» στην αύξηση της συνδεδεμένης από τα 53 στα 72 ευρώ ανά στρέμμα η οποία φέρεται να έχει «κλειδώσει» από πλευράς Κομισιόν και εκτιμάται ότι μπορεί να ισοφαρίσει τη χασούρα των καλλιεργητών από τις χαμηλότερες τιμές. Με αυτό το επιχείρημα αλλά και με την υπόσχεση για εξομάλυνση των πληρωμών τη νέα σεζόν, η βιομηχανία θα επιχειρήσει τις επόμενες μέρες να πείσει τους παραγωγούς να σπείρουν υπερδιπλάσιες, σε σχέση με πέρυσι, εκτάσεις με τεύτλα.

Στην συνδεδεμένη για τα τεύτλα ποντάρει η ΕΒΖ Μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χρήστος Ρώσσιος, θέτει τον πήχη ψηλά, στα 150.000 στρέμματα, προκειμένου να λειτουργήσουν το 2017 και τα τρία εργοστάσια της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου στις Σέρρες (για το οποίο πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, απαιτούνται τουλάχιστον 40.000 στρέμματα). Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον στόχο «δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο», με δεδομένο ότι πέρυσι σπάρθηκαν συνολικά 63.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα, με τα 54.000 να «δίνουν» τελικά πρώτη ύλη αφού τα υπόλοιπα 9.000 τέθηκαν εκτός, λόγω καταστροφών.

«Από την ερχόμενη εβδομάδα, και αφού τελειώσουμε τις διαδικασίες που αφορούν τα εφόδια, θα ανακοινώσουμε τιμολογιακή πολιτική. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουμε να υπογράφουμε συμβάσεις με τους παραγωγούς», δηλώνει ο κ. Ρώσσιος, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να ξεκινήσουν οι αγρότες έχοντας ήδη εξασφαλισμένα τα εφόδια». Όπως πληροφορείται η «ΥΧ», ως ένα επιπλέον κίνητρο, η εταιρεία προσανατολίζεται φέτος, εκτός από τους σπόρους και τα φυτοπροστατευτικά, να παράσχει στους καλλιεργητές και τα λιπάσματα.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί στα περίπτερα