Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα «ψιλά γράμματα» των δανείων

Nομοσχέδιο για την απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων
-Διαφήμιση-

Πρώτη μέρα συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την εκτεταμένη κι όχι απλά τυπική ενημέρωση  των καταναλωτών που θέλουν δάνεια.

Θετικά διακείμενοι φάνηκαν οι εκπρόσωποι των περισσότερων ελληνικών κομμάτων –πλην ΚΚΕ, Χρυσής Αυγής – στην εναρμόνιση της κοινοτικής οδηγίας 2014/17/ΕΕ του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές και ακίνητα  του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, διαχώρισαν τη θέση τους ή επιφυλάχθηκαν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κυρίως για τα άρθρα 46-49, ενώ αντιρρήσεις ή επί μέρους επισημάνσεις έκαναν και βουλευτές της συμπολίτευσης για τα άρθρα 22, 46. Τα συγκεκριμένα άρθρα αφορούν φόρους πλοίων, οδήγηση μηχανημάτων κ.ά.

Η συζήτηση άρχισε την Τρίτη 15/10 και πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο, που αφορά οποιοδήποτε πολίτη έχει ακίνητη περιουσία και βρέθηκε σε δυσχερή θέση λόγω δανείων, μέσα στην κρίση, με κίνδυνο να χάσει το σπίτι του.  Αφορά στα λεγόμενα «ψιλά γράμματα», που συχνά δε λέγονται ή δεν αναφέρονται εκτενώς στους δανειολήπτες, που καλούνται εκ των υστέρων να τ΄ αντιμετωπίσουν στην πράξη, χάνοντας την περιουσία τους.

Το νομοσχέδιο συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με προεδρεύοντα το Μάκη Μπαλαούρα και παρούσα ήταν και η νέα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία επιφυλάχθηκε για διορθώσεις , εφ΄ όσον  κριθεί αναγκαίο μετά και την παρουσία και των εκπροσώπων φορέων αλλά και να ενσωματώσει τυχόν προτάσεις, καθώς αφορά χιλιάδες οικογένειες που τα μέλη τους έχουν αδυναμίες πληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Εισηγητές ήταν εκ μέρους των κομμάτων ο Χρήστος Αντωνίου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Θανάσης Μπούρας (ΝΔ), ο Γιάννης Μανιάτης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), ο Σάκης Καρδαλής (ΚΚΕ), Σπύρος Δανέλλης (ΠΟΤΑΜΙ) ,Κωνσταντίνος Κατσίκης (ΑΝΕΛ) ο  Γιάννης Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων) κ.ά. Η συζήτηση συνεχίζεται  στις 16/11/2016 με την παρουσία εκπροσώπων φορέων κι αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.