Στην εκπνοή του χρόνου, χιλιάδες αιτήσεις εκτός ΟΣΔΕ

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Σπ. Λιβανού στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Μάχη με τον χρόνο δίνουν πλέον τα ΚΥΔ σε πολλές περιοχές της χώρας, προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα η οριστικοποίηση των ΕΑΕ για το έτος 2021. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ», έως το απόγευμα της Τετάρτης 16 Ιουνίου είχαν οριστικοποιηθεί συνολικά 435.000 αιτήσεις παραγωγών, σε σύνολο περίπου 654.000 δηλώσεων, όπως ήταν ο τελικός αριθμός των αιτήσεων που είχε οριστικοποιηθεί κατά το έτος 2020.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων παραμένει η Τρίτη 22 Ιουνίου, με τους πιστοποιημένους φορείς του ΟΣΔΕ να καλούν για ύστατη φορά τους παραγωγούς να κινητοποιηθούν έστω και τώρα, καθώς δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια.

Βέβαια, το γεγονός ότι έξι ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υπολείπονται περίπου 219.000 αιτήσεις φαίνεται πως έχει θορυβήσει το υπουργείο, που παρακολουθεί στενά την πορεία των δηλώσεων.  Η διαδικασία θα πρέπει να τρέξει ακόμη πιο εντατικά, εάν αναλογιστούμε ότι μέσα σε ένα 24ωρο (από την Τρίτη 15/6 έως την Τετάρτη 16/6) είχαν οριστικοποιηθεί κάτι παραπάνω από 20.000 αιτήσεις.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι των ΚΥΔ έχουν πιεστεί πολύ από τον φόρτο εργασίας, τις αιτήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς λόγω των υγειονομικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας οι παραγωγοί πρέπει να κλείσουν ραντεβού για να μεταβούν στους χώρους.

Αναβάθμιση

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ επισκέφτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συζητήσεις με τους επικεφαλής του Οργανισμού επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, στον ρόλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με την ισχύ της νέας ΚΑΠ, από το 2023 δηλαδή και μετά, την αναβάθμιση του Οργανισμού, την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την εφαρμογή γεωχωρικών εργαλείων κ.ά.

Μάλιστα, οι δύο πλευρές ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου οι συζητήσεις να επικεντρωθούν σε πρακτικά ζητήματα, όπως είναι οι έλεγχοι, οι πληρωμές κ.ά. Πάντως, δεν αποκλείεται η νέα συνάντηση να συμπέσει χρονικά με την καταληκτική ημερομηνία του ΟΣΔΕ 2021, οπότε και θα αξιολογηθεί η πορεία των δηλώσεων.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι μετά από την πολύχρονη λειτουργία του Οργανισμού, φαίνεται να μπαίνει στο τραπέζι η «ανεξαρτητοποίηση» του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως προτείνεται από την ενωσιακή νομοθεσία για τους Οργανισμούς των Πληρωμών.