Στην Ελλάδα το βραβείο Natura 2000 για την προστασία χερσαίων εκτάσεων
Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από τη δημιουργία του δικτύου Natura 2000, ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, ανακοίνωσε τους νικητές των βραβείων Natura 2000. Συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν έξι έργα από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και ένα διασυνοριακό έργο στη Γερμανία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο και την Ελβετία.
Στην κατηγορία «Προστασία χερσαίων εκτάσεων» νικήτρια φέτος αναδείχθηκε η Ελλάδα για το έργο «Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae στην κλιματική αλλαγή», το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τη Nature Conservation Consultants, εταιρεία παροχής συμβουλών σε θέματα περιβαλλοντικού σχεδιασμού.
Μαυροπετρίτης
Ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα είδη πουλιών της Ελλάδας, καθώς στα νησιά και τις νησίδες του Αιγαίου φιλοξενείται μεγαλύτερο από το 85% του συνολικού αναπαραγωγικού πληθυσμού του είδους παγκοσμίως. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει τη μετανάστευση των μικρόπουλων και, κατά συνέπεια, τη διαθέσιμη τροφή για τον Μαυροπετρίτη κατά την κρίσιμη περίοδο της αναπαραγωγής.
Βασική παράμετρος για να διευκολυνθεί η μετανάστευση των μικρόπουλων είναι η ύπαρξη κατάλληλων σταθμών ανεφοδιασμού και ανάπαυσης κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής, όπου τα πουλιά μπορούν να παραμείνουν και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Για τον σκοπό αυτόν, στα Αντικύθηρα αγοράστηκε μια έκταση 11,3 στρ., και δημιουργήθηκε μια «όαση ανεφοδιασμού» για μικρόπουλα.
Μετά τις απαραίτητες εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου, φυτεύτηκαν 105 οπωροφόρα δέντρα, όπως συκιές, χαρουπιές, ελιές και ροδιές, και καλλιεργήθηκαν 4,5 στρ. με ψυχανθή και σιτηρά, όπως φάβα, κουκιά και κριθάρι. Η έκταση περιφράχθηκε, τοποθετήθηκε μόνιμο σύστημα άρδευσης και κατασκευάστηκε φυτώριο για παραγωγή και διατήρηση σπόρων καλλιεργούμενων τοπικών ποικιλιών για τις μελλοντικές ανάγκες της όασης.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος:
✱ 7 νησίδες, έκτασης 7.050 στρ., δεν έχουν πλέον αρουραίους.
✱ 1.100 τεχνητές φωλιές κατασκευάστηκαν για τον Μαυροπετρίτη.
✱ 1.534 μαθητές έγιναν «αγγελιοφόροι για το κλίμα».
✱ 6 Μαυροπετρίτες παρακολουθήθηκαν με σύγχρονες συσκευές τηλεμετρίας – η επονομαζόμενη «Πλαγάρα» διένυσε τα 7.000 χλμ. που χωρίζουν τη Μαδαγασκάρη από τη φωλιά της με επιτυχία για τρεις συνεχόμενες χρονιές.
✱ 4.463 μικρόπουλα δακτυλιώθηκαν.
✱ 13 επιστημονικά άρθρα και αναρτημένα κείμενα δημοσιεύτηκαν.