Στην Ιταλία στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννουλης

Ενημερώθηκαν για την καλλιέργεια και διάθεση αχλαδιού και ροδάκινου

Στην Ιταλία στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννουλης

Σε αγροτικές περιοχές της Ιταλίας, με σκοπό την επιμόρφωση στις σύγχρονες μεθόδους, στην καλλιέργεια, τη διαχείριση και τη διάθεση του αχλαδιού και του ροδάκινου ξεναγήθηκαν για μέρες στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννουλης, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Erasmus + το οποίο συνδιοργανώνεται και από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Οι Γιαννουλίτες παραγωγοί επέστρεψαν καλύτερα ενημερωμένοι σε θέματα καλλιέργειας, εμπορίας και τυποποίησης, μετά από μια σειρά επαφών και συναντήσεων που είχαν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνιας.

Η έναρξη των ξεναγήσεων των μελών του ΑΣ Γιάννουλης έγινε από το Κέντρο Γεωργικών Τροφίμων με έδρα το Τορίνο, όπου υπήρξε ενημέρωση τους για το μάρκετινγκ για την προώθηση και την πώληση των αγροτικών αγαθών. Ακολούθησε επίσκεψη, με τη παρουσία του συνδικαλιστή αγροτών και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας αγροτών COPAGRI Giuseppe Meineri, σε 4 μέρη : ένα πειραματικό θερμοκήπιο καλλιέργειας φράουλας και μύρτιλου στη περιοχή Peveragno, σε ένα αγρόκτημα 350 στρεμμάτων καλλιέργειας ακτινίδιων και νεκταρινιών και 2 συσκευαστήρια – ψυγεία.

Την τετάρτη μέρα στην Ιταλία, πάντα μέσω του προγράμματος Erasmus +,  τα μέλη του  Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιαννουλης επισκέφθηκαν το πρότυπο συσκευαστήριο – διαλογητήριο – ψυγείο ενός συνεταιρισμού 130 αγροτών, το όνομα του οποίου είναι lagnasco group. Την επόμενη μέρα επισκέφθηκαν τη μεγαλύτερη έκθεση λευκής τρούφας και στη συνέχεια στην πόλη Lα Morra, οι Γιαννουλίτες αγρότες βρέθηκαν σε σύγχρονους αμπελώνες της περιοχής. Το πρόγραμμα επισκέψεων του προγράμματος Erasmus + (την 9η ημέρα) περιελάμβανε συνάντηση με την πρόεδρο του Περιφερειακού υποκαταστήματος, της Bologna, της κορυφαίας ιταλικής ένωσης Coldiretti, από την οποία προέκυψαν πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί για την συνεταιριστική συνεργασία, παραμερίζοντας κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες.

Στο ίδρυμα Navarra και στο ερευνητικό Κέντρο Φυτικής Ποικιλίας, υπήρξε ξενάγηση σε πρότυπα περιβόλια αχλαδιών και μήλων και ενημέρωση για τους διάφορους τρόπους κατασκευής παλμέτας. Στην Ori Frigo, εταιρία μεταποίησης φρούτων υπήρξε εξειδικευμένη ενημέρωση για τα αχλάδια Williams.

Δημ. Λεωνιδάκης: Συνεργασία σε όλα τα επίπεδα

Απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των συναντήσεων στην Ιταλία εμφανίζεται, με δηλώσεις του στην «Ε», ο πρόεδρος του ΑΣ Γιάννουλης Δημήτρης Λεωνιδάκης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στον προβληματισμό που επικρατεί για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και στους Ιταλούς αγρότες – Ιδιαίτερα στη συνάντηση με τον συνδικαλιστή και πρόεδρο της Ομοσπονδίας αγροτών COPAGRI Giuseppe Meineri- και για την αναγκαιότητα, ενόψει της νέας ΚΑΠ, να στηριχθούν οι πραγματικοί παραγωγοί. Ακόμη υπήρξε συνάντηση με τον καθηγητή Moreno Toselli, ερευνητή στο πανεπιστήμιο της Bologna, με τον οποίο συζητήσαμε για τη θρέψη των δέντρων αλλά και τα γενικότερα εντομολογικά και παθολογικά προβλήματα της περιοχής μας. Ο καθηγητής αποδέχθηκε με χαρά πρόσκληση μας να επισκεφθεί την περιοχή και να μιλήσει σε μεγαλύτερο ακροατήριο και επειδή η επιρροή του στην Ιταλία είναι μεγάλη θα γίνει προσπάθεια το κάλεσμα του να έχει νομαρχιακό χρώμα».