Αυτό το άρθρο είναι 35 μηνών

Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου οι Κανονισμοί της ΚΑΠ τον Οκτώβριο

25.07.2021
3' διάβασμα
stin-olomeleia-tou-evrokoinovouliou-oi-kanonismoi-tis-kap-ton-oktovrio-237449

Με στόχο την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών που αφορούν τους τρεις νέους Κανονισμούς της ΚΑΠ έως τα τέλη Ιουλίου, συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή 23/7 η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας (SCA) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, όπως διεμήνυσε ο υπουργός Γεωργίας της Σλοβενίας και πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας, Γιότζε Πόντγκορσεκ, κατά την πρώτη συνεδρίαση των υπουργών υπό τη σλοβενική προεδρία την περασμένη Δευτέρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση των νομοθετικών κειμένων της νέας ΚΑΠ, ώστε το φθινόπωρο και οι τρεις Κανονισμοί να εγκριθούν από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

gaia-sense

«Είμαστε αποφασισμένοι να παράσχουμε βεβαιότητα στους γεωργούς της ΕΕ, ολοκληρώνοντας τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ πριν από το τέλος της θητείας μας», τόνισε, μιλώντας στους ομολόγους του, ενώ παραδέχτηκε ότι οι επόμενες μήνες θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί.

«Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε τη στρατηγική “Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο”, διασφαλίζοντας βιώσιμα συστήματα τροφίμων και θεσπίζοντας ένα μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές» συμπλήρωσε, αναλύοντας τις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας για τον αγροδιατροφικό τομέα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρέπει το τεχνικό, νομικό και μεταφραστικό έργο που αφορά τους Κανονισμούς να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα, προκειμένου τα τελικά κείμενα να είναι έτοιμα και να κατατεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά το καλοκαίρι.

Χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία ψήφισης, η ψηφοφορία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διεξαχθεί σε μία από τις δύο συνόδους του Οκτωβρίου. Για τον σκοπό αυτόν, η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες με αποκλειστικό θέμα την ανάλυση των τελικών συμβιβαστικών κειμένων, την επίτευξη συμφωνίας και τον προγραμματισμό των επόμενων εργασιών.

Τηλεδιάσκεψη Μπαγινέτα-Μπούρτσερ για το Στρατηγικό Σχέδιο

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών βρίσκονται σε επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία των κρατών-μελών και ενημερώνονται για την πορεία των εργασιών, όσον αφορά την κατάρτιση των Στρατηγικών Σχεδίων.

Με δεδομένο ότι τη Δευτέρα 19 Ιουλίου την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε στο Συμβούλιο ο πρέσβης της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας στην ΕΕ –καθώς όλη η πολιτική ηγεσία είχε παρευρεθεί στην Τρίπολη λόγω της παρουσίας του πρωθυπουργού– η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 22 Ιουλίου.

Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, αλλά και υπηρεσιακοί, συζητήθηκε η πορεία της διαβούλευσης στην Ελλάδα, οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί για το Στρατηγικό Σχέδιο κ.λπ. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά εξήγησε ότι η swot ανάλυση «κουμπώνει» με τις συστάσεις της Κομισιόν προς την Ελλάδα και ότι το Σχέδιο ετοιμάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Γ.Δ. Γεωργίας Βόλφγκανγκ Μπούρτσερ, σε λίγο καιρό θα αποστείλουν προς όλες τις εθνικές αντιπροσωπείες έναν οδηγό, πάνω στον οποίο όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν το σχέδιό τους, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία και συνοχή στην επεξήγηση των δράσεων.

Τέλος, η Κομισιόν ετοιμάζει και μία ενιαία πλατφόρμα, στην οποία κάθε κράτος-μέλος θα μπορέσει να αποστείλει το Στρατηγικό του Σχέδιο, όταν το ολοκληρώσει.