Στην ουρά του ΣτΕ για τον ΕΦΚ ο αμπελοοινικός τομέας

Στο τελευταίο στάδιο η επεξεργασία της τροπολογίας για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί διαβεβαιώνει ο Β. Αποστόλου
-Διαφήμιση-

Στην αναμονή για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο έχουν προσφύγει κατά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ΕΦΚ βρίσκεται ο αμπελοοινικός τομέας.

Όπως επισήμαναν σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Τετάρτης 29/11, η απόφαση θα έπρεπε να έχει εκδοθεί από τον Μάιο αλλά ακόμα αναμένεται. Στο μεταξύ ελάχιστα είναι τα κρατικά έσοδα από την επιβολή του φόρου, σύμφωνα με πληροφορίες της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ). Τον Ιούνιο είχαν εισπραχθεί μόλις 4 εκατομμύρια ευρώ από τα 65 προϋπολογισθέντα.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Γιάννης Βογιατζής, παρά τα επανειλημμένα ερωτήματα του κλάδου δεν έχει δοθεί απάντηση από την κυβέρνηση για τα συνολικά έως σήμερα έσοδα από την επιβολή του φόρου.

Ο ΕΦΚ εφαρμόστηκε «με ελλιπέστατο σχεδιασμό και απίστευτη προχειρότητα και απλώς έφερε αύξηση της παραοικονομίας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΟ (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου) Γιώργος Σκούρας προσθέτοντας ότι «τον Ιανουάριο που εφαρμόστηκε ο ΕΦΚ καταλύθηκε το νόμιμο εμπόριο οίνου. Να πληρώσουμε αλλά να μας ρωτήσετε πως να το κάνετε».

Στην ίδια γραμμή και ο γενικός Διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ Παρασκευάς Κορδοπάτης, ο οποίος τόνισε ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου.

-Διαφήμιση-