Στην τελική ευθεία η ΛΑΡΚΟ

Πλησιάζει ο χρόνος που έχουν ορίσει οι εκκαθαριστές στην επιχείρηση ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και όλα δείχνουν ένα μέλλον αβέβαιο. Η τοπική κοινωνία της Λοκρίδας αντιδρά σε αυτή την κατάσταση, διότι θα μείνουν στον δρόμο πάνω από 1.000 εργαζόμενοι. Σημαντικό, επίσης, είναι και το τι θα γίνει με τις εργατικές κατοικίες, όπου 300 οικογένειες εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ καλούνται από 1ης Μαρτίου να αφήσουν τα σπίτια που τους έχουν παραχωρηθεί από την εταιρεία, προς αναζήτηση όχι μόνο εργασίας, αλλά και κατοικίας.

Η κατάσταση αυτή συμπαρασύρει και τους εκατοντάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, που μέσα από αυτή την αρνητική εξέλιξη καλούνται και οι ίδιοι να ακολουθήσουν τους γονείς τους. Οι παθογένειες της επιχείρησης εστιάζονται σε πολλά ζητήματα, καθώς πέρα από το οικονομικό τίθεται θέμα και για το περιβαλλοντικό, όπως επίσης και υποθέσεις που κινούνται στα όρια της νομιμότητας.

Για πολλές δεκαετίες, οι διοικήσεις της επιχείρησης λειτούργησαν μέσα από ένα κρατικό-κομματικό μοντέλο διαχείρισης με όλες τις παθογένειες. Οι υποψήφιοι αγοραστές θέλουν μία καθαρή επιχείρηση χωρίς περιβαλλοντικά ζητήματα, νομικές εκκρεμότητες ακόμη και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης και απόλυση όλων των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία εκφράζουν την αντίθεσή τους, επιμένοντας στη διατήρηση του 100% των θέσεων των εργαζομένων και στην παραμονή τους στις κατοικίες. Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμος Λοκρών εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα αιτήματα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί.