Στην τελική ευθεία πριν από τη συγκομιδή του ρυζιού

των Αφροδίτης Χρυσοχόου, Γιάννη Σάρρου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η καλλιέργεια του ρυζιού. Με την ολοκλήρωση των αρδεύσεων, το φυτό κλείνει τον κύκλο του και προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου ξεκινά η διαδικασία της συλλογής. Αρνητικός παράγοντας για ακόμα μία χρονιά παραμένει το θέμα των δύσκολων ζιζανίων, που αυξάνουν δυσανάλογα το κόστος παραγωγής.

Στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, που είναι μία από τις μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής ρυζιού στη χώρα μας, αναμένεται ο θερισμός να ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η εικόνα της καλλιέργειας ήταν καλή, εξελίχθηκε ομαλά και δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΑΣ Χαλάστρας Β’, Αχιλλέας Καμπούρης, στην καλή εικόνα της καλλιέργειας μπορεί να προστεθεί το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πιο δροσερές (βροχές και καταιγίδες) από ό,τι συνήθως, κάτι που ενδέχεται να έχει επίπτωση στην παραγωγή. «Οι περισσότερες βροχοπτώσεις φέτος μπορεί να φέρουν ως συνέπεια μια μικρή μείωση της παραγωγής. Μικρά προβλήματα υπήρχαν και με το κόκκινο ρύζι, το οποίο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ανθεκτικότητα στα φάρμακα που το καταπολεμούν», σημειώνει ο κ. Καμπούρης.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα του προϊόντος, τόνισε ότι είναι νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη και μόνο όταν θα μπουν οι μηχανές για να θερίσουν, θα υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για αποδόσεις και ποιότητες.

Μειωμένα τα αποθέματα στις αποθήκες

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Γιώργου Τσίγκα, παραγωγού ρυζιού από την Ανθήλη Φθιώτιδας. Κάνει λόγο για μία καλή χρονιά, αλλά με προβλήματα στην αντιμετώπιση των ζιζανίων. «Η μέχρι τώρα η εικόνα που αποκομίζουμε από τις καλλιέργειες είναι θετική και σε δέκα ημέρες περίπου θα σταματήσουμε την άρδευση. Το αρνητικό για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο είναι ο μεγάλος αριθμός των ζιζανίων, γιατί δυσχεραίνουν την ανάπτυξη των φυτών και απαιτούν παρεμβάσεις με φυτοφάρμακα τα οποία είναι ακριβά».

Αναφερόμενος στο θέμα των αποθεμάτων, ο κ. Τσίγκας υποστηρίζει ότι αυτά είναι μειωμένα. «Ξεκινάμε χωρίς μεγάλες ποσότητες στις αποθήκες, όπως τις προηγούμενες χρονιές, και ελπίζουμε σε μία καλύτερη τιμή για το προϊόν μας». Τέλος, για τις περσινές τιμές, ο κ. Τσίγκας είπε ότι η τιμή για το Νυχάκι ήταν περίπου στα 28 λεπτά και για την Καρολίνα στα 30 λεπτά.