Στήριξη κτηνοτρόφων λόγω της οζώδους ζητά από την Κομισιόν ο Μαριάς

Στήριξη κτηνοτρόφων λόγω της οζώδους ζητά από Κομισιόν ο Μαριάς

Τη λήψη μέτρων στήριξης των Ελλήνων κτηνοτρόφων λόγω των κρουσμάτων οζώδεις δερματίτιδας των βοοειδών ζητά από την Ευρωβουλή, σε συνεργασία με τις ελληνικής αρχές, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς.

Σε ερώτηση που κατέθεσε την Τετάρτη 20 Ιουλίου, η οποία απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Μαριάς αναφέρει ότι σύμφωνα με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Κοζάνης «υπάρχει μεγάλη επιζωοτία Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών με πολλές εστίες στη Βουλγαρία, στα Σκόπια και στη Σερβία, ενώ στην Ελληνική Επικράτεια επιβεβαιώνονται διαρκώς νέα κρούσματα ιδίως στη Μακεδονία. Περιστατικό καταγράφηκε και στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, σε περιοχή του όρους Βερμίου, πλησίον της Κοζάνης». Και συνεχίζει: «Προκειμένου να ληφθούν προληπτικά μέτρα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής κατά της σοβαρής αυτής ασθένειας, το εν λόγω Τμήμα Κτηνιατρικής θα προχωρήσει σε εμβολιασμό του συνολικού  πληθυσμού των βοοειδών των εκμεταλλεύσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης».

Επιπρόσθετα, ο Νότης Μαριάς σημειώνει ότι «θεραπεία της ασθένειας δεν υπάρχει. Ο τρόπος αντιμετώπισής της περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα όπως: μέτρα εντομοπροστασίας κατά των εντόμων που μεταδίδουν τον ιό με χρήση κατάλληλων εντομοκτόνων στους σταύλους των ζώων, αποφυγή παραμονής των ζώων στην ύπαιθρο κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες για αποφυγή τσιμπημάτων από έντομα-φορείς της νόσου και αυξημένη επιτήρηση των μετακινήσεων των ζώων».

Και ο Νότης Μαριάς καταλήγει: Ως εκ τούτου «ερωτάται η Επιτροπή: 1.Ποια μέτρα και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος προτίθεται να εγκρίνει σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές προκειμένου οι Έλληνες εκτροφείς βοοειδών να μην βρεθούν εκτεθειμένοι σε ενδεχόμενη επιδημία Οζώδους Δερματίτιδας; 2.Ποια μέτρα προτίθεται να εγκρίνει για την αποζημίωση των παραπάνω Ελλήνων εκτροφέων βοοειδών για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν από την παραπάνω αιτία;»