Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης το αρχαίο ελαιουργείο

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης το αρχαίο ελαιουργείο

Το αρχαίο ελαιουργείο, που εντοπίστηκε σε ένα από τα βιοτεχνικά συγκροτήματα της ρωμαϊκής έπαυλης του 2ου με 5ου αιώνα μ.Χ και αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών διάνοιξης του δρόμου Θερμής Πηγής – Λάμπου Μύλων, παρουσιάστηκε στις 27/7 στο αρχαιολογικό μουσείο της Μυτιλήνης, όπου και εκτίθεται.

«Είναι η πρώτη φορά που αποσπάται μια ολόκληρη ανασκαφή» τόνισε, μιλώντας στον Ρ/Σ Αιγαίου της ΕΡΤ, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης.

«Μέσα από το ΕΣΠΑ έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτούμε ως υποέργα, τις ανασκαφικές εργασίες που απαιτούνται για να έρθουν στο φως ευρήματα που εντοπίζονται κατά την εκτέλεση δημόσιων έργων» τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.
 
«Ο πολιτισμός πρέπει να στηριχθεί ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και τέτοιες προσπάθειες πρέπει να ενισχύονται. Και αυτό κάνει και το υπουργείο Πολιτισμού» σημείωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη.

«Ακόμα και σε ένα έργο του οδικού δικτύου, βρίσκονται δρόμοι που οδηγούν σε δρόμους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και στην περίπτωση του νησιού σας, στους αρχαίους δρόμους του λαδιού» κατέληξε.

Η πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου να φέρει τα αρχαιολογικά ευρήματα κοντά στο κοινό συνεχίζεται. Όπως προανήγγειλε ο κ. Τριανταφυλλίδης «το Σεπτέμβρη, σε ειδική θεματική εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα ξακουστά έργα της χαλκοτεχνίας των κλασσικών χρόνων του 5ου π. Χ αιώνα από τη Μυτιλήνη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ