Στο κουτί θα αναγράφονται τα μεταλλαγμένα συστατικά

Υπακούουν στην απόφαση οι Kellogg’s, General Mills και Mars

Στο κουτί θα αναγράφονται τα μεταλλαγμένα συστατικά

Αλλαγή στάσης πραγματοποιούν πολλές εταιρείες τροφίμων, μετά την απόφαση της πολιτείας του Βερμόντ των ΗΠΑ, για την υποχρεωτική αναγραφή όλων των μεταλλαγμένων συστατικών ως προϋπόθεση διάθεσης του προϊόντος στην αγορά, από τον ερχόμενο Ιούλιο. Αν και πολλές αρχικά έδειξαν τη πρόθεσή τους να κινηθούν δικαστικά, μία-μία τώρα προχωρούν στην επισήμανση των προϊόντων τους.

Πρώτη η Campbell Soup ανακοίνωσε την απόφασή της να αναγράφει στα προϊόντα της που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ την ύπαρξη μεταλλαγμένου καλαμποκιού, σόγιας, ζάχαρης και άλλων συστατικών, όπου αυτά υπάρχουν. Σε δηλώσεις προχώρησαν και άλλες εταιρείες με ευρωπαϊκή δραστηριότητα, μετά από απόφαση της Γερουσίας της Ουάσινγκτον να απορρίψει κάθε νόμο που θα επιβάλλει μόνο εθελοντική αναγραφή των μεταλλαγμένων συστατικών στα τρόφιμα. Η εταιρεία Kellogg’s, μαζί με την General Mills και την Mars, επέλεξαν την επισήμανση των ΓΤΟ, προκειμένου να συμμορφωθούν με τον νόμο του Βερμόντ.

Οι εταιρείες

Εκπρόσωποι της Kellogg’s αναφέρουν πως μέχρι να βρεθεί μια ομοσπονδιακή λύση, μερικά προϊόντα θα αναγράφουν στην ετικέτα τους πως έχουν παραχθεί από γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς. Η επιγραφή αυτή θα ισχύει για όλη την επικράτεια, καθώς θα ήταν δαπανηρό, όπως αναφέρουν, τόσο για την εταιρεία όσο και για τους καταναλωτές, να δημιουργηθεί μια ετικέτα αποκλειστικά για την πολιτεία του Βερμόντ. Τόσο η General Mills όσο και η Mars ξεκινούν την επισήμανση για τα προϊόντα που περιέχουν γενετικά μεταλλαγμένα συστατικά. Και οι δύο εταιρείες αναφέρουν, επίσης, πως η επιγραφή αυτή στα προϊόντα τους θα ισχύσει σε εθνικό επίπεδο, καθώς θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί για μία μόνο πολιτεία. Όλες οι εταιρείες υποστηρίζουν πως δεν τίθεται θέμα ασφάλειας με τα τρόφιμα που περιλαμβάνουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά.

Ο νόμος

Παρά την δήλωση των εταιρειών πως τα τρόφιμα με γενετικά τροποποιημένα συστατικά δεν διαφέρουν σε διατροφική ποιότητα και ασφάλεια, η νομοθεσία για την επισήμανση που προέκυψε στο Βερμόντ είναι το προϊόν του μεγάλου αγώνα που είχαν δώσει οι καταναλωτές σε συνεργασία με τις καταναλωτικές οργανώσεις πολλά χρόνια τώρα, αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις ΗΠΑ (αν και όχι στα ποσοστά της ΕΕ) θεωρούν τα προϊόντα ΓΤΟ επιβλαβή. Επιπλέον, το 90% περίπου των καταναλωτών ζητά την υποχρεωτική αναγραφή των συστατικών αυτών, ώστε να αποφασίσουν μόνοι τους για το αν θα καταναλώσουν τα προϊόντα με γενετικά τροποποιημένα συστατικά αλλά και για να γνωρίζουν τι περιέχεται στη τροφή τους. Τέλος, ο κυβερνήτης του Βερμόντ, Πίτερ Σούμλιν, δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να μπουν στη λίστα με τις υπόλοιπες 64 χώρες, ανάμεσά τους και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που απαιτούν την υποχρεωτική επισήμανση γενετικά τροποποιημένων συστατικών.

Βικτωρία Αποστολοπούλου