Στο μικροσκόπιο οι προκλήσεις και οι προο πτικές του θεσσαλικού αγροτικού τομέα

Μια σημαντική εκδήλωση για τον θεσσαλικό αγροτικό τομέα, με τίτλο «Προκλήσεις & Ευκαιρίες στην Πρωτογενή Παραγωγή», πραγματοποίησε η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας στο πλαίσιο της Agrothessaly 2025. Το πρωί του Σαββάτου 8 Μαρτίου, στην αίθουσα συνεδριακών εκδηλώσεων της διοργάνωσης, η συζήτηση στο πάνελ των ομιλητών εκτυλίχθηκε σε δύο σκέλη, στο πρώτο εκ των οποίων αναλύθηκαν προβλήματα, προοπτικές, νέες τάσεις και στρατηγικές για την περιοχή (αναδιάρθρωση γης και καλλιεργειών, σύγχρονα μοντέλα λειτουργίας και βιωσιμότητας συνεταιρισμών) και στο δεύτερο παρουσιάστηκαν διαθέσιμες χρηματοδοτικές λύσεις και επενδυτικές ευκαιρίες.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, Αναστάσιος Λάππας. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, με την παρουσία της στην κορυφαία αυτή έκθεση της περιφέρειας, η Συνεταιριστική Τράπεζα επιδιώκει να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με τους αγρότες, τις επιχειρήσεις και τους φορείς της περιοχής, προσφέροντας λύσεις χρηματοδότησης και στήριξης για την ανάπτυξη βιώσιμων και καινοτόμων αγροτικών δραστηριοτήτων. Με τη δεύτερη συμμετοχή της στην Agrothessaly, έναν θεσμό που αναδεικνύει τη δυναμική του αγροτικού τομέα, η Τράπεζα θέλει να τονίσει τη δέσμευσή της στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης της Θεσσαλίας.
Αναλυτικά, στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γεωργική Ανάπτυξη ΑΕ, Κωνσταντίνος Μπλιάτσιος, o οικονομικός διευθυντής της Γάλα Ελαςς, Τάσος Γκουγκουλιάς, και o ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θεοφάνης Γέμτος.
Συσπείρωση και προσαρμογή
«Η λύση είναι είτε ο αναδασμός είτε να ενωθούν οι αγρότες με συνεργατικά σχήματα, ώστε να λειτουργούν οι μικροί παραγωγοί σαν μία ενιαία δύναμη. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να δώσουν υπεραξία στο προϊόν τους», δήλωσε ο κ. Καλφούντζος.
Σε αυτό υπερθεμάτισε ο κ. Γκουγκουλιάς, λέγοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Από τη μεριά του, ο κ. Μπλιάτσιος πρόσθεσε ότι «εάν στη διοίκηση του συνεταιρισμού δεν υπάρχει τουλάχιστον μία γυναίκα και ένας ετεροεπαγγελματίας δεν υφίσταται συνεργατικό σχήμα».
Επιπλέον, ο κ. Καλφούντζος τάχθηκε υπέρ ενός πιο ποικιλόμορφου μοντέλου παραγωγής, τονίζοντας ότι οι ποτιστικές καλλιέργειες έχουν υποχωρήσει στο 1,5 εκατ. στρέμματα, λόγω και του μεταβαλλόμενου κλίματος. «Πρέπει να στραφούμε προς καλλιέργειες που είναι πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, όπως τα όσπρια», υπογράμμισε. Στις ζώνες καλλιέργειας, ως μια αξιόπιστη και βιώσιμη λύση, αναφέρθηκε ο κ. Γκουγκουλιάς. «Όπου είναι κατάλληλο να καλλιεργηθεί ένα προϊόν, να καλλιεργηθεί εκεί. Να υπάρξουν ειδικοί φορείς που να το κρίνουν αυτό. Μόνο έτσι θα πετύχουμε προϊόν με προστιθέμενη αξία. Δεν γίνεται να πωλούνται στο εξωτερικό πιο ακριβά από τη φέτα προϊόντα με μικρότερη θρεπτική αξία. Για να δουλέψει σωστά ένας συνεταιρισμός, πρέπει να εξελισσόμαστε διαρκώς, όπως εξελίσσονται και οι τεχνολογίες. Ας είναι, λοιπόν, ευέλικτοι οι συνεταιρισμοί και ας συμβαδίζουν με τις εποχές», συνόψισε.
Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να παραχωρεί την εν δυνάμει υπεραξία της στο εξωτερικό. «Πρέπει να δοθεί έμφαση σε ελληνικές ποικιλίες κρασιού, όπως το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο, με τη συνδρομή των πανεπιστημίων, και όχι να στρεφόμαστε σε ξενικές ποικιλίες. Η Θεσσαλία είναι από τις λίγες περιοχές του πλανήτη με τόση ποικιλομορφία, όσον αφορά το αγροτικό ανάγλυφο. Να αναδειχθούν, λοιπόν, τα προϊόντα αυτής της γης», τόνισε ο κ. Μπλιάτσιος.
Χρηματοδότηση απευθείας στους συνεταιρισμούς
Όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο ίδιος ζήτησε από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με τους συνεταιρισμούς, ούτως ώστε «να χρηματοδοτείται ο συνεταιρισμός και όχι μόνο ο κάθε αγρότης ξεχωριστά».
«Κόκκινα» δάνεια
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό. «Η κυβέρνηση στέκεται εμπράκτως δίπλα στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας, ώστε ο πρωτογενής τομέας να επιβιώσει σε αυτή την κρίσιμη εποχή, μετά τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή στην περιοχή της Θεσσαλίας. Σε αυτή την κατεύθυνση ψηφίστηκε και ο νόμος για τα “κόκκινα” αγροτικά δάνεια που βρίσκονται υπό τη διαχείριση του Ενιαίου Ειδικού Εκκαθαριστή, την PQH, ύψους 3,8 δισ. ευρώ, και τα οποία θα ρυθμιστούν σε περισσότερες δόσεις, σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής και με υψηλό ποσοστό περικοπών ανά δάνειο σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Σε κάποιες, δε, περιπτώσεις θα υπάρξει και αναχρηματοδότηση των δανείων», επεσήμανε.
Και κατέληξε: «Σκοπός μας είναι να μπορέσουν πάνω από 120.000 αγρότες και 700 συνεταιρισμοί να ρυθμίσουν τη ζωή των ίδιων και των παιδιών τους».