Στο στόχαστρο των κρατών-μελών το μοντέλο υλοποίησης της ΚΑΠ

24/09/2024
3' διάβασμα
sto-stochastro-ton-kraton-melon-to-montelo-ylopoiisis-tis-kap-332855

Περαιτέρω αύξηση του ανώτατου ορίου για τα de minimis, διευκολύνσεις για τους δικαιούχους των Σχεδίων Βελτίωσης, αλλά και απλοποίηση του μοντέλου επιδόσεων που διέπει την τρέχουσα ΚΑΠ ζητούν, μεταξύ άλλων, από την Κομισιόν τα κράτη-μέλη, που είναι έτοιμα να υπερασπιστούν το πλαίσιο διεκδικήσεών τους από την ερχόμενη Δευτέρα (23/9), οπότε συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

De minimis 

Η πρώτη παρέμβαση έρχεται από τη Γερμανία –η οποία πριν από λίγους μήνες είχε τη στήριξη 14 κρατών-μελών–, που ζητά εκ νέου αύξηση του ανώτατου ορίου για τα de minimis ανά επιχείρηση σε διάστημα τριών ετών στα 50.000 ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τον Ιούλιο αύξηση του ανώτατου ορίου στα 37.000 ευρώ και προσαρμογή των εθνικών ανώτατων ορίων, με βάση την αξία της γεωργικής παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο αναφοράς 2012-2017 για τον υπολογισμό. Πλέον, τα κράτη-μέλη ζητούν και επανυπολογισμό των εθνικών ανώτατων ορίων.

Χρήση μηχανημάτων

Η δεύτερη παρέμβαση έρχεται από τη Λιθουανία, με τη στήριξη της Ισπανίας, Βουλγαρίας, Λετονίας και Εσθονίας, και αφορά την ανάγκη εξορθολογισμού του σχεδιασμού και της διαχείρισης των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα κράτη-μέλη, το νέο μοντέλο υλοποίησης της ΚΑΠ 2023-2024 απαιτεί νέα προσέγγιση, όσον αφορά τη διαχείριση των Σχεδίων Βελτίωσης, προκειμένου να δίνεται ελευθερία στους αγρότες για το πώς θα διαχειρίζονται τη δική τους εκμετάλλευση. Όπως εξηγούν, πρέπει να αρθεί ο περιορισμός χρήσης των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το ΕΓΤΑΑ πέρα από τα όρια του αρχικού έργου.

Μοντέλο υλοποίησης

Το παραπάνω αίτημα έρχεται να ενισχύσει την παρέμβαση που θα κάνει στο Συμβούλιο η Λετονία, έχοντας τη στήριξη 21 κρατών-μελών –μεταξύ αυτών και της Ελλάδας–, προκειμένου η Κομισιόν να προχωρήσει σε γενναίες υπαναχωρήσεις, όσον αφορά την εφαρμογή του μοντέλου υλοποίησης της ΚΑΠ 2023-2027. Μοντέλο, το οποίο εστιάζει στις επιδόσεις και τα αποτελέσματα και όχι στη συμμόρφωση.

Τα περισσότερα κράτη-μέλη παραδέχονται ότι τα έχουν βρει «σκούρα», όσον αφορά την αξιολόγηση των Στρατηγικών Σχεδίων τους με βάση το κοινό πλαίσιο δεικτών παρακολούθησης της ΚΑΠ. Μιλούν για μεγάλο διοικητικό φόρτο και για αδυναμία επίτευξης των δεικτών, εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και των συνεπειών από την κλιματική κρίση. Όλα αυτά, υπό την απειλή μείωσης ή και αναστολής πληρωμών σε περιπτώσεις σημαντικής απόκλισης των κρατών-μελών από τα ορόσημα που έχουν θέσει στο πλαίσιο του εθνικού τους σχεδιασμού.

Τα κράτη-μέλη ζητούν ευελιξία, απλοποίηση της διαδικασίας και, δη, δυνατότητα αναθεώρησης των ορόσημων και των στόχων όταν οι συνθήκες είναι μεταβαλλόμενες, απαλλαγή από οποιαδήποτε κύρωση τα έτη 2023 και 2024, αλλά και επανεξέταση των μονάδων μετρήσεων.