Στους λογαριασμούς των τευτλοκαλλιεργητών 1,5 εκατ. ευρώ

Στην εξόφληση των τευτλοκαλλιεργητών για ένα μέρος από τα οφειλόμενα της περυσινής σεζόν προχώρησε την Τρίτη 21 Ιουνίου η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Όπως επιβεβαιώνουν στο ypaithros.gr πηγές από την πλευρά των καλλιεργητών, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν νωρίτερα με τον πρόεδρο της ΕΒΖ, Χρήστο Ρώσσιο και το διευθ. σύμβουλο, Παντελή Μάνη, στους λογαριασμούς τους πιστώθηκε την Τρίτη ποσό 1,5 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 5,5 εκατ. ευρώ που απομένουν για να κλείσει η εταιρεία τους λογαριασμούς τους με τους παραγωγούς για την πρώτη ύλη που της παραδόθηκε πέρυσι θα καταβληθούν, όπως ενημέρωσε η διοίκηση, μόλις εκταμιευθεί η ύψους 5 εκατ. ευρώ πρώτη δόση του δανείου που εκκρεμμεί από την Τράπεζα Πειραιώς.

Ανοιχτό το μέτωπο με τους εργαζόμενους

Αμετακίνητοι, στο μεταξύ, εμφανίζονται οι εργαζόμενοι της εταιρείας οι οποίοι δεν αποδέχονται τις περικοπές αποδοχών που προβλέπει το –εγκεκριμένο από την ΕΒΖ- business plan της ΕΒΖ και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν σε ένδικα μέσα.

Αποφασισμένοι να προσφύγουν σε ένδικα μέσα, προκειμένου να προστατευθούν από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την εργατική νομοθεσία, δηλώνουν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ), με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας τους, Χριστόδουλο Βαρκάκη να καταγγέλλει τη διοίκηση της εταιρείας ότι προβαίνει «σε μονομερείς ενέργειες», «για τις οποίες θα λογοδοτήσει».

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο ΑΠΕ, η «μη πληρωμή της δεύτερης προκαταβολής στους εργαζομένους της εταιρείας στις 16/6 συνιστά σε νομικό φάουλ, τη στιγμή μάλιστα που η διοίκηση της εταιρείας μονομερώς σκέφτεται να προχωρήσει σε περικοπές μισθών, όχι 33% που συζητούνταν μέχρι πρόσφατα, αλλά 40% τουλάχιστον».

«Καταργούν μονομερώς όρους της συλλογικής σύμβασης εργασίας», προσέθεσε ο κ. Βαρκάκης, και τόνισε ότι «δεν νομιμοποιούνται ούτε στο ελάχιστο με αυτά που κάνουν», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο οι κινήσεις της διοίκησης της ΕΒΖ ΑΕ κινούνται «κόντρα στη θέση της κυβέρνησης που τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ των ελεύθερων διαπραγματεύσεων».

«Δεν περιμένουμε να ενδιαφερθούν για εμάς και τις οικογένειές μας, αλλά να περιμένουν ότι εμείς θα φροντίσουμε για το συμφέρον και την κάλυψή μας, με όλα τα εργαλεία και μέσα που έχουμε», ανέφερε ο κ. Βαρκάκης.

Από την πλευρά της διοίκησης της ΕΒΖ, ο πρόεδρος της εταιρείας Χρήστος Ρώσσιος, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στις 16/6 η εταιρεία, λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει, κατέβαλλε μέρος μόνο του μισθού των εργαζομένων» και σημείωσε ότι ύστερα από το νέο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για το θέμα της μισθοδοσίας, η διοίκηση ζήτησε την παρέμβαση του Οργανισμού Ανέφερε, επίσης ότι εντός του Ιουλίου αναμένεται η γενική συνέλευση της εταιρείας, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα νέα δεδομένα και να προχωρήσουν οι διαδικασίες, που θα εξασφαλίζουν όχι τη βιωσιμότητα, αλλά την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Γιάννης Τσατσάκης