Στο στόχαστρο της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας η σφήκα της καστανιάς

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα την καστανιά και τα προβλήματά της πραγματοποιήθηκε στην Αγία Τριάδα Ευρυτανίας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Καρπενησίου και του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού.

Την εκδήλωση άνοιξε ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Άρης Τασιός, ο οποίος εστίασε στις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής, όπως είναι η κτηνοτροφία και η δασοπονία. Είπε ότι, μέσα από αυτές, μπορούν να παραχθούν σημαντικά για τον τόπο προϊόντα, τα οποία ήδη ξεχωρίζουν με την παρουσία τους στις αγορές. «Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι το τσαλαφούτι, καθώς και το κρέας των αιγοπροβάτων, επιδεικνύουν σημαντικό ενδιαφέρον και για τον λόγο αυτόν προσπαθούμε να τα ενισχύσουμε ως πιστοποιημένα προϊόντα».

Αναφερόμενος στο θέμα της καστανιάς, ο κ. Τασιός είπε ότι η περιφέρεια δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία της παραγωγής, που έχει ως κύριο εχθρό τη σφήκα της καστανιάς. «Σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, προσπαθούμε με βιολογικούς τρόπους να προστατεύσουμε τις καστανιές από τη σφήκα και σε ένα μεγάλο ποσοστό το έχουμε καταφέρει», σημείωσε.

Κοινή διαπίστωση, όπως είπε στον χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Ορεινής Πολιτικής, Κατερίνα Καλαντζή, είναι ότι «οι συντονισμένες προσπάθειες της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας και των καστανοπαραγωγών φαίνεται να αποδίδουν, με την παραγωγή των κάστανων να επανέρχεται σε επίπεδα προ της προσβολής από τη σφήκα», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «την άνοιξη θα ακολουθήσει και το πρόγραμμα καταπολέμησης του έλκους».

Αγροδασοπονικά συστήματα

Στον συνδυασμό παραγωγικής διαδικασίας, γεωργίας και κτηνοτροφίας, μέσα από αειφόρα αγροδασικά συστήματα, αναφέρθηκε η Βασιλική Λάππα, υποψήφια διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Μίλησε για τη δέσμευση του άνθρακα από την αναγέννηση των εδαφών, όπως επίσης και για την αύξηση της βιοποικιλότητας, συνδυάζοντάς τα με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από τα οικολογικά σχήματα.

Πρότεινε επίσης «τη φύτευση καστανοπερίβολων με έλατα, ώστε από κοινού να διαχειρίζονται και τα δύο, με παραγωγικό σκοπό, συμβάλλοντας και στην προστασία του περιβάλλοντος». Τέλος, αναφέρθηκε σε επισκέψιμα αγροκτήματα με καστανοπερίβολα της περιοχής, τα οποία μπορούν να υιοθετήσουν πάρα πολλές δράσεις.

Ανάγκη δημιουργίας φυτωρίου καστανιάς

Στην ομιλία του, ο Γιώργος Ζακυνθινός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αφού αναφέρθηκε σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και μεταποίησης, τόνισε τη διατροφική αξία του κάστανου και πως ο στόχος είναι η προστιθέμενη αξία των προϊόντων του. «Άλευρα κάστανου, ελεύθερα γλουτένης, αρτοσκευάσματα και ζυμαρικά, είναι μερικά από τα παραδείγματα προϊόντων που θα μπορούν να δημιουργηθούν», είπε.

Επίσης, έκανε αναφορά στη χρήση του κάστανου μέσα από την τεχνολογία, ως υγειοπροστατευτικού προϊόντος, αλλά και στην κουλτούρα που πρέπει να κτιστεί για αυτή την καλλιέργεια και τα προϊόντα της. Τέλος, επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας υποδομής για ένα λειτουργικό και αειφόρο ξεκίνημα (restart) της καστανοκαλλιέργειας στην Ευρυτανία.

Έτσι, τόνισε την αναγκαιότητα του υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού, μέσα από την οργάνωση και τη λειτουργία Φυτωρίου Καστανιάς, με ποικιλίες ευρωπαϊκών-ιαπωνικών υβριδίων, ενός θεματικού πάρκου για την ενίσχυση της συμβουλευτικής σε σχέση με την καλλιέργεια, αλλά και της ανάπτυξης προϊόντων προστιθέμενης αξίας και, τέλος, μίλησε για την αξιοποίηση δημόσιων καστανοδασών, με παραχώρηση σε παραδασόβιους ενδιαφερόμενους, για την παραγωγή πιστοποιημένων κατά το σύστημα FSC προϊόντων καστανόδασους.

«Όχι» στο κάψιμο των κλαδιών

Στην ανάγκη ενίσχυσης των ωφέλιμων εντόμων για την καλύτερη προστασία της καστανιάς αναφέρθηκε ο Θωμάς Βαφείδης, γεωπόνος από την εταιρεία Αnthesis ΕΠΕ. Εξειδίκευσε στην εισήγησή του τις τεχνικές καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς, «ενός εντόμου που έχει εξαπλωθεί στο σύνολο της χώρας και απειλεί την ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής». Τέλος, μίλησε για την ανάγκη της χρήσης υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού, όπως επίσης και για τις συντονισμένες παρεμβάσεις με βιολογικές μεθόδους, που συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία των φυτών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν φοιτητές της δασολογικής σχολής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας και καστανοπαραγωγοί της περιοχής, θέτοντας τους δικούς τους προβληματισμούς για την καστανιά, αλλά και γενικότερα για την ανάπτυξη του τόπου.

Την επόμενη ημέρα, στην πλατεία του χωριού, πραγματοποιήθηκε η Γιορτή του Κάστανου, με τοπικά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική.