Στοχευμένη δράση κατά των ελληνοποιήσεων: Διερευνώνται καταγγελίες για ορισμένα συσκευαστήρια

Στο στόχαστρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με τη διενέργεια εντατικών ελέγχων σε φορτία, συσκευαστήρια και τιμολόγια, «μπαίνουν» οι ελληνοποιήσεις της πατάτας και της ελιάς Καλαμών σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία ύστερα από σχετικές καταγγελίες παραγωγών.

Σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», τα κλιμάκια ελέγχου του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας, επιχειρείται να μπει τέλος σε αυτήν τη χρονίζουσα ανοιχτή πληγή, που έχει τραυματίσει σημαντικά τα δύο αυτά αγροτικά προϊόντα.

Όπως επεσήμανε στην «ΥΧ» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συντονίζουν τις δυνάμεις τους για την προστασία του παραγωγού, αλλά και του καταναλωτή που πρέπει να γνωρίζει από πού προέρχονται τα προϊόντα που καταναλώνει.

«Αυτή την περίοδο, μεγάλες ποσότητες από ελληνικές πατάτες βρίσκονται ακόμα στα χωράφια, αφού σύμφωνα με τους παραγωγούς οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ προτιμούν να προμηθεύονται κυρίως την αιγυπτιακή, που συνεχώς κερδίζει έδαφος. Εκτός από αυτό, όμως, οι παραγωγοί καλούνται να αντιμετωπίσουν τους επιτήδειους που ‘‘βαπτίζουν’’ ελληνικές τις πατάτες της Αιγύπτου. Έχουμε καταγγελίες οι οποίες διερευνώνται για ορισμένα συσκευαστήρια που προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες», υπογραμμίζει ο κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος διευκρινίζει ότι το πρόβλημα με τις παράνομες ελληνοποιήσεις παρουσιάζεται σε Ηλεία και Αχαΐα, όπου υπάρχουν και οι περισσότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις πατάτας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ελιά Καλαμών

Εξίσου σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Όπως εξηγεί ο κ. Βασιλόπουλος, κυρίως με διάφορα τρικ στα τιμολόγια κατά την παραλαβή του προϊόντος, δίνεται η δυνατότητα στους επιτήδειους για την ελληνοποίηση εισαγόμενων ελιών κατώτερης και αμφίβολης ποιότητας από Αίγυπτο, Χιλή, Τουρκία και άλλες χώρες. Στη συνέχεια, πωλείται στο εξωτερικό σε τιμή πολλαπλάσια, με αποτέλεσμα να πλήττεται ανεπανόρθωτα το ίδιο το εθνικό μας προϊόν και η αξιοπιστία του.

«Είμαστε υποχρεωμένοι ως περιφέρεια να προφυλάξουμε τα προϊόντα μας, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Το πρόβλημα είναι γνωστό, το γνωρίζουν και τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουμε στείλει και εμείς τις προτάσεις μας και πρέπει όλοι να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά», καταλήγει ο κ. Βασιλόπουλος.