Στρατηγικά Σχέδια ΚΑΠ: «Έργα, όχι λόγια» ζητά από τα κράτη-μέλη η Κομισιόν

✱ Σε διπλό ρόλο, κριτή και αγγελιοφόρου, ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι ✱ Τι φοβούνται οι Βρυξέλλες για το ελληνικό σχέδιο

Μια πρώτη «ψυχρολουσία» περιμένει τους υπουργούς Γεωργίας των κρατών-μελών της ΕΕ κατά τη διάρκεια του επόμενου Συμβουλίου στις 21 Μαρτίου, καθώς, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, αναμένεται να τους κοινοποιηθούν παρατηρήσεις της Κομισιόν, όσον αφορά τα Στρατηγικά τους Σχέδια.

Ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, πρόκειται να προβεί σε έναν πρώτο σχολιασμό των Στρατηγικών Σχεδίων είτε αναλύοντας τις βασικές παραμέτρους ανά κράτος-μέλος είτε με συγκεκριμένα παραδείγματα στη γενική του τοποθέτηση. Από το επιτελείο του φαίνεται ότι προκρίνεται ο δεύτερος τρόπος για λόγους κυρίως πολιτικού τακτ, με δεδομένο ότι από τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου οι εθνικές αντιπροσωπείες θα αρχίσουν να λαμβάνουν γραπτά τις παρατηρήσεις της Κομισιόν, όπως εξάλλου επιβάλλει η ίδια η διαδικασία αξιολόγησης.

Οι εντυπώσεις, πάντως, μέχρι στιγμής δεν είναι και οι πλέον θετικές, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», καθώς η πλειονότητα των Στρατηγικών Σχεδίων βρίθει γενικοτήτων, όσον αφορά τις αναλύσεις και τις ανάγκες, χωρίς παράλληλα να προσδιορίζεται η ακριβής διαδικασία υλοποίησης των προτεινόμενων μέτρων μέσω των οποίων και θα εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τη μέχρι τώρα διαδικασία διϋπηρεσιακής διαβούλευσης (interservice consultation) που ακολουθείται στην Κομισιόν. Διαδικασία που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Πάντως, από το ρεπορτάζ μαθαίνουμε ότι πριν από δύο ημέρες τα Στρατηγικά «πέρασαν» από τις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας.

Ελληνική ασάφεια και γερμανική αυτοπεποίθηση

Και ενώ οι πρώτες εντυπώσεις ποικίλλουν ως προς την «πράσινη» φιλοδοξία των Στρατηγικών Σχεδίων, η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται κάπου στη μέση. Και το εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο χαρακτηρίζεται από μία γενική προσέγγιση και καλή ανάλυση αναγκών, αλλά στο διά ταύτα πρέπει να πείσει περισσότερο τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Όλα δείχνουν ότι η Κομισιόν δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί το φαινόμενο η Ελλάδα να τεκμηριώνει μεν την ανάγκη ύπαρξης μέτρου για τους γεωργικούς συμβούλους, αλλά να μην προσδιορίζει τις δεσμεύσεις και τα μέτρα που θα ακολουθήσει. Με άλλα λόγια, στόχος είναι να μην επαναληφθεί μία υστέρηση που έχει συζητηθεί ως «κακό» παράδειγμα τόσο από δύο επιτρόπους όσο και από ευρωβουλευτές.

Επιπλέον, ένα από τα σημεία που φαίνεται πως θα συζητηθεί από το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η αποσαφήνιση του καθεστώτος της αναδιανεμητικής ενίσχυσης. Κι αυτό γιατί απαιτείται καλύτερη τεκμηρίωση ως προς τους πραγματικούς δικαιούχους, με τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού προστασίας τους, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα απάτης (π.χ. δικαιούχοι υψηλών ενισχύσεων να «σπάνε» τα αγροτεμάχιά τους, προκειμένου να αποφύγουν τις παρακρατήσεις).

Την ίδια ώρα, με αέρα αυτοπεποίθησης υπέβαλε στις 21 Φεβρουαρίου το Στρατηγικό της Σχέδιο η Γερμανία, με τον υπουργό, Τζεμ Οζντεμίρ, να επιλέγει την ημέρα του Συμβουλίου για να κάνει τα αποκαλυπτήρια.

Ένα Στρατηγικό Σχέδιο που, όπως ο ίδιος είπε, δίνει ισχυρή υποστήριξη στον βιολογικό τομέα και έμφαση στο κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Στις 1.799 σελίδες του (χωρίς τα παραρτήματα), το γερμανικό Σχέδιο, με συνολική χρηματοδότηση περίπου 30 δισ. ευρώ για την περίοδο 2023-2027, θα αφιερώσει περίπου το 50% του προϋπολογισμού σε περιβαλλοντικούς στόχους, το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022