Στρατηγικά Σχέδια ΚΑΠ: Μέσα Δεκεμβρίου τα 27 κείμενα συστάσεων της Κομισιόν στα κράτη-μέλη

Πλήρης εναρμόνιση με τη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» ζητούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουν αποσταλεί σε όλα τα κράτη-μέλη οι εξειδικευμένες συστάσεις της Κομισιόν για την κατάρτιση των εθνικών στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ, όπως διαβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι. Την είδηση είχε αποκαλύψει πρώτη η «ΥΧ», στο πλαίσιο του ρεπορτάζ σχετικά με τον τρίλογο που διεξάγεται, για την έγκριση των κανονισμών που θα διέπουν τη Νέα ΚΑΠ.

Ο Πολωνός επίτροπος, μιλώντας στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, σε συνεδρίαση της 1ης Δεκεμβρίου, εξήγησε ότι τα στρατηγικά σχέδια των κρατών-μελών θα πρέπει να εναρμονίζονται πλήρως με τις ειδικές στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή ετοιμάζει 27 ειδικά προσαρμοσμένα κείμενα, ένα για κάθε κράτος-μέλος, που περιλαμβάνουν μία σειρά συστάσεων, διαφορετικών για την κάθε χώρα, για να συμβάλουν στην κατάρτιση των στρατηγικών σχεδίων. Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για συστάσεις και δεν έχουν καμία νομική δέσμευση, ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, ιδίως με τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο των στρατηγικών «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και τη «Βιοποικιλότητα» (μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και αντιμικροβιακών, καθώς και αύξηση των εκτάσεων βιολογικής γεωργίας).

Διαπραγματεύσεις

Αν και η Κομισιόν επιμένει τα στρατηγικά σχέδια να υποβάλλονται σε έλεγχο και έγκριση κάθε χρόνο, οι υπουργοί Γεωργίας έχουν ασκήσει «βέτο» και αρνούνται τις ετήσιες αξιολογήσεις, κυρίως για τις πιέσεις που θα ασκούνται από τις Βρυξέλλες για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων. Γι’ αυτό έχουν προτείνει η διαδικασία αυτή να γίνεται ανά δύο χρόνια, και μάλιστα εντός ενός πιο επιεικούς πλαισίου.

Πάντως, ο Βοϊτσεχόφσκι παραδέχτηκε ότι οι τριμερείς διαπραγματεύσεις «δεν θα είναι εύκολες», ειδικά όσον αφορά τον κανονισμό των Στρατηγικών Σχεδίων, σημείωσε όμως ότι οι συστάσεις θα συμβάλουν προς μια θετική κατεύθυνση με τα κράτη-μέλη.

Οι συστάσεις αναμένεται να συζητηθούν στον επόμενο τριμερή διάλογο για τον κανονισμό για το στρατηγικό σχέδιο, ο οποίος, σύμφωνα με τον Βοϊτσεχόφσκι, πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής προεδρίας του Συμβουλίου, από τον Ιανουάριο του 2021.