Στρατηγική διαχείριση νερού στην Ηλεία

Με τη στάθμη του νερού στο Φράγμα Πηνειού να παραμένει χαμηλότερη από την περσινή περίοδο, η σωστή διαχείριση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων αποτελεί κεντρικό ζήτημα για την Ηλεία ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Πηνειού-Αλφειού έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα πλάνο προγραμματισμού και ελέγχου, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια νερού για τις καλλιέργειες, αποτρέποντας προβλήματα και απώλειες. Ο φετινός χειμώνας έφερε περισσότερες βροχές και χιόνια, με τη στάθμη του φράγματος να έχει ανέβει στα 82 μέτρα, ωστόσο απαιτείται ακόμα περαιτέρω άνοδος για να φτάσει το περσινό όριο.
Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, επεσήμανε ότι, καθώς η αρδευτική περίοδος αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου, υπάρχει η ελπίδα ότι οι βροχοπτώσεις του Μαρτίου θα βοηθήσουν στην περαιτέρω άνοδο της στάθμης. Παρ’ όλα αυτά, απαιτείται συνετή διαχείριση, καθώς το νερό δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένο σε αφθονία.
Επιπλέον, το παλαιό αρδευτικό δίκτυο δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες, καθιστώντας αναγκαία την προσεκτική κατανομή του νερού. Ο περσινός προγραμματισμός αποδείχθηκε οριακός, κάτι που σημαίνει ότι και φέτος η διαχείριση θα γίνει με αυστηρούς κανόνες, ώστε να μην προκύψουν ελλείψεις.
Μέτρα
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, έχει προχωρήσει στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την ορθολογική διαχείριση του νερού.
Μεταξύ αυτών είναι η επιτάχυνση των έργων εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου και οι συντηρήσεις σε κρίσιμα σημεία του από τους ΓΟΕΒ, ώστε να μειωθούν οι απώλειες νερού. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στον προγραμματισμό με επιστημονικά μέσα για συνεχή παρακολούθηση της διαθέσιμης ποσότητας νερού, η οποία βασίζεται σε δύο βασικούς άξονες:
- Την εγκατάσταση συστήματος μέτρησης στάθμης νερού, που θα υλοποιήσει ο καθηγητής του Γεωπονικού Τμήματος, Παύλος Αβραμίδης, το οποίο θα παρέχει online δεδομένα για το ύψος της στάθμης του φράγματος.
- Την αξιοποίηση μετεωρολογικών σταθμών, ώστε να προβλέπονται οι καιρικές συνθήκες για τις επόμενες πέντε ημέρες, επιτρέποντας πιο στοχευμένη άρδευση.
Επιπλέον, προγραμματίζεται η εγκατάσταση 20 νέων παροχόμετρων σε όλες τις διακλαδώσεις του φράγματος, για καλύτερο έλεγχο της κατανομής του νερού. Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, δήλωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν στόχο να διασφαλίσουν μια ομαλή αρδευτική περίοδο, αλλά υπογράμμισε πως δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού.