Με στρεβλά κριτήρια το μοίρασμα των νέων αδειών φύτευσης αμπελώνων
Οινοποιοί και συνεταιρισμοί που θέλουν να επενδύσουν στο κρασί με την αύξηση των αμπελώνων, δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια φύτευσης, λόγω της στρέβλωσης που προκαλούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Σιγά μην πάρω άδεια φύτευσης για νέο αμπελώνα. Κάθε χρόνο κάνω αίτηση και ποτέ δεν παίρνω», λέει με μια δόση απογοήτευσης στην «ΥΧ» ο οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος, ο οποίος διαθέτει αμπελώνες στη Μαντίνεια και στη Σαντορίνη. Οι αμπελώνες του δεν είναι αρκετά ορεινοί ώστε να πληρούν τα αναγκαία κριτήρια που θα του έδιναν τη δυνατότητα να αυξήσει τις εκτάσεις του, προχωρώντας σε νέες φυτεύσεις.
Ούτε μισό στρέμμα στη Νάουσα
Ο Γιώργος Φουντούλης, πρόεδρος του οινοποιητικού συνεταιρισμού VAENI στη Νάουσα, αλλά και πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας μιλάει στην «ΥΧ» για τον ανεξήγητο λογικά αλλά και καταστροφικό αποκλεισμό της περιοχής από τις νέες άδειες. «Στη ζώνη του Ξινόμαυρου της Νάουσας δεν δόθηκε ούτε ένα στρέμμα. Η Ημαθία έχει καταστραφεί λόγω του ρωσικού εμπάργκο στο ροδάκινο και πολλοί θέλουν πλέον να φυτέψουν αμπέλια», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος για το συγκεκριμένο θέμα έχει ήδη αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο, ζητώντας να αλλάξουν τα κριτήρια που έχουν οριστεί για το μοίρασμα των αδειών.
Στην Αρκαδία, όπου βρίσκονται οι αμπελώνες του οινοποιού Γιάννη Τσέλεπου, το σύστημα διαμοιρασμού νέων αδειών φύτευσης που είχε καθορίσει το ΥΠΑΑΤ για το 2018 έδωσε 263,7 στρέμματα, παρά το γεγονός ότι η περιοχή αποτελεί το αμπελοτόπι της Μαντίνειας, κρασιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από την ποικιλία Μοσχοφίλερο. Αντίθετα, στην Κορινθία, το σύστημα των τριών περιφερειών μοίρασε 766 στρέμματα για φύτευση νέων αμπελώνων. Τυπικά, πάντως, και οι δύο περιοχές, με βάση το ποσοστό 1%, δικαιούνταν μεγαλύτερες εκτάσεις.
Οι μεγάλοι χαμένοι
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, κάθε κράτος-μέλος δικαιούται να αυξάνει κάθε χρόνο τον αμπελώνα του κατά 1% της έκτασης που ήδη διαθέτει. Για να μπορέσει ο εκάστοτε αμπελουργός να φυτέψει νέο αμπέλι, πρέπει να αποκτήσει άδεια φύτευσης συγκεκριμένου αριθμού στρεμμάτων σε μια περιοχή. Ωστόσο, τα κριτήρια που έχουν τεθεί και ο χωρισμός της χώρας σε τρεις περιφέρειες έχουν οδηγήσει σε σημαντικές στρεβλώσεις, εμποδίζοντας τους οινοποιούς να προχωρήσουν στις επενδύσεις που θα ήθελαν.
Έτσι, ο κανόνας της αύξησης της έκτασης του αμπελώνα κατά 1% που ισχύει για τη χώρα, σε τοπικό επίπεδο καταπατείται πλήρως. Πολλές περιοχές, αν και έχουν πολλά στρέμματα με οινοστάφυλα, αποκλείστηκαν πλήρως από τη μοιρασιά αδειών φύτευσης. «Όλη η ζώνη είναι 4.500 στρέμματα, οπότε με βάση το 1% θα μπορούσαμε να πάρουμε τουλάχιστον 45 στρέμματα», λέει ο κ. Φουντούλης.
Περιοχές με σημαντική ανάπτυξη της οινοπαραγωγής, όπως η Νάουσα, από όπου και το αντίστοιχο ΠΟΠ, δεν πήραν ούτε ένα στρέμμα, ενώ το ίδιο συνέβη και στη Ραψάνη, αλλά και στην Πέλλα και στην Πιερία. Ελάχιστα μόνο στρέμματα νέων αμπελώνων μπορούν να φυτέψουν επίσης η Καβάλα, η Δράμα, ο Νομός Θεσσαλονίκης, η Χαλκιδική και το Κιλκίς. Χαρακτηριστικά, στη Δυτική Ελλάδα χορηγήθηκαν άδειες για 171 στρέμματα, ενώ με βάση τον υπάρχοντα αμπελώνα και τον κανόνα του 1%, η περιοχή δικαιούνταν 873 στρέμματα.
Μοντέλο 13 περιφερειών προτείνει η ΚΕΟΣΟΕΗ ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων) προτείνει την εφαρμογή ενός αμιγώς περιφερειακού μοντέλου (χωρισμός της χώρας σε 13 περιφέρειες, ώστε να μοιραστούν τα στρέμματα αναλογικά, με βάση την ανάπτυξη του αμπελώνα και άρα τις ανάγκες ανά περιοχή. Από την πλευρά τους, οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνουν έτοιμες να προτείνουν στη νέα ηγεσία του υπουργείου λύσεις με βάση τα δεδομένα και την εμπειρία των τελευταίων πέντε ετών. |