Αυτό το άρθρο είναι 13 μηνών

Street food με… ποντιακά εδέσματα στη Νάουσα

22/09/2023
2' διάβασμα
street-food-me-pontiaka-edesmata-sti-naousa-301861

«Στράτας Φαείν» ή αλλιώς φαγητό δρόμου α λά… ποντιακά διοργανώνει στη Νάουσα η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και η Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» σε μια συμβολική κίνηση σύνδεσης της γαστρονομικής κληρονομιάς του ποντιακού παρελθόντος με το σήμερα.

Όπως φανερώνει ο τίτλος της εκδήλωσης «Στράτας Φαείν», πρόκειται για ένα street food (φαγητό δρόμου) που θα βασίζεται στην ποντιακή γαστρονομία, στην απλότητα και στις αγνές πρώτες ύλες που χαρακτηρίζουν την κουζίνα της. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν και να γευτούν γνωστά παραδοσιακά εδέσματα του γαστρονομικού θησαυρού του Πόντου.

Όπως αναφέρει η σεφ που επιμελείται το μενού, Κική Εμμανουηλίδου, η δημιουργία του ακολουθεί την ιδιαίτερη προσέγγιση της ποντιακής κουζίνας που είναι απλή και με εξαιρετικής ποιότητας υλικά. «Στο μενού θα περιλαμβάνονται τα λεγόμενα μαντηλάκια, που είναι διπλωμένα περέκ γεμισμένα με τυρί, τα οποία ραντίζονται με μέλι ή πετιμέζι. Κάτι ακόμη που θα σερβίρουμε στον κόσμο είναι τα κιλτιρίτσια, μια παραδοσιακή συνταγή 100 χρόνων από τις αλησμόνητες πατρίδες και πρόκειται για κεφτεδάκια με πλιγούρι ή αλλιώς μια μετεξέλιξη από τα σημερινά γιουβαρλάκια. Έχουν, όμως, πολλά μπαχαρικά και καυτερή πιπεριά. Το τρίτο φαγητό θα είναι τα ποντιακά τσιριχτά ή λαλαγγίτες με μέλι και κανέλλα». Ειδικά για τα παραδοσιακά κιλτιρίτσια, η κα Εμμανουηλίδου εξηγεί ότι επρόκειτο για το επίσημο χειμωνιάτικο φαγητό της περιοχής της Αργυρούπολης στην οποία υπήρχαν αρκετά μεταλλεία.

Όταν αυτά έκλεισαν, μετέφεραν τους προγόνους στο όρος Ταύρος στην περιοχή της Καππαδοκίας, όπου είχε άλλα μεταλλεία. «Όταν επέστρεφαν οι άντρες, οι γυναίκες τους περίμεναν με το καλό φαγητό, αφού είχε μέσα το μοσχάρι, το πλιγούρι, το καυτερό που τους ζέσταινε και τους κρατούσε σε καλή κατάσταση, γιατί ήταν ένα φαγητό πολύ δυναμωτικό και θρεπτικό.

Επειδή, όμως, ήταν καυτερό έβαζαν γιαούρτι και καρύδι. Το ίδιο μείγμα το ζύμωναν και το έκαναν «κοφτέδες». Τους έκαναν στα κάρβουνα και το έδιναν στους άντρες τους για να το πάρουν στα ορυχεία μαζί τους», αναφέρει η κα Εμμανουηλίδου, η οποία για αυτό το φαγητό βγήκε 8η στον κόσμο σε διαγωνισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.