Σχέδια Βελτίωσης: Αυξημένο ενδιαφέρον για την αγορά μηχανημάτων, παρά τις δυσκολίες

Την εικόνα της αγοράς γεωργικών μηχανημάτων, όπως διαμορφώνεται το 2020, παρουσίασε στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής του ομίλου ΠΑΥΛΟΣ Ι. ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ, Μπάμπης Μαυρίδης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προτιμήσεις των αγοραστών σε τρακτέρ και παρελκόμενα. Τις αγοραστικές τάσεις σχολίασαν επίσης οι Αθανάσιος Κουιμτζής, γενικός διευθυντής της «KOUIMTZIS Group» και ο Ανδρέας Πέτκος, υπεύθυνος πωλήσεων της «AGROMA».

Σημαντική αύξηση στις πωλήσεις μηχανημάτων

«Η αγορά των γεωργικών ελκυστήρων παρουσιάζει σημαντική αύξηση των πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2020, η οποία οφείλεται κυρίως στα σχέδια βελτίωσης. Συγκεκριμένα, η αύξηση υπολογίζεται σε 64% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η τάση της αγοράς συνεχίζει να επικεντρώνεται στα τρακτέρ ειδικής χρήσης (κυρίως δενδροκομικά και αμπελουργικά), όμως σταδιακά βλέπουμε να αυξάνεται το ποσοστό των τρακτέρ γενικής χρήσης (κοινώς «χωραφάδικων»). Το 2020, από τα 1.085 τρακτέρ που πουλήθηκαν, τα 728 είναι ειδικής χρήσης, με ποσοστό 67% εκ του συνόλου, ενώ τα 357 είναι γενικής χρήσης με ποσοστό 33%.

Το 2019 από τα 660 τρακτέρ, τα 496 ήταν ειδικής χρήσης με ποσοστό 75% εκ του συνόλου, ενώ τα 164 ήταν γενικής χρήσης με ποσοστό 25%. Η εταιρεία μας, η οποία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τα γεωργικά μηχανήματα των εργοστασίων New Holland και Case IH, παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με το 2019, ενώ το δεύτερο εξάμηνο εκτιμούμε ότι θα αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις μας. Παρόμοια εικόνα ισχύει και για την TERRA Α.Ε., η οποία ανήκει στον όμιλό μας και αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τα γεωργικά μηχανήματα της Kvenerland, Arcusin, MX.

Ασφαλή και εξελιγμένα τρακτέρ ζητούν οι αγρότες

Στην κατηγορία των τρακτέρ ειδικής χρήσης ζητούνται δενδροκομικά τρακτέρ, με ή χωρίς καμπίνα και ιπποδύναμη από 70 έως 100 ίππους. Στα τρακτέρ με καμπίνα οι πελάτες ζητούν να είναι «κατηγορίας 4», έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας εντός της καμπίνας, κυρίως κατά τη διάρκεια των ψεκασμών.

Στην κατηγορία αυτήν, η εταιρεία μας διαθέτει τα δενδροκομικά τρακτέρ της New Holland και συγκεκριμένα τα μοντέλα T4.F/N/V με την καμπίνα Blue Cab 4 και το μοναδικό σύστημα Super Steer. Στα τρακτέρ γενικής χρήσης, μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα τρακτέρ με ιπποδυνάμεις από 70 έως 100 ίππους και από 100 έως 130 ίππους με πλούσιο εξοπλισμό, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν άνεση, εργονομία και ασφάλεια στον χειριστή, καθώς επίσης και αύξηση της παραγωγικότητας. Στην κατηγορία αυτή ξεχωρίζουν οι σειρές Τ5 (UTILITY, DCT, AC) και Τ6 της New Holland, καθώς και οι σειρές FARMALL, LUXXUM, VESTRUM & MAXXUM της CASE IH. Οι αγρότες εξοπλίζουν τα ανωτέρω με συστήματα γεωργίας ακριβείας, τα οποία αποδεδειγμένα μειώνουν το κόστος της γεωργικής τους εκμετάλλευσης και, παράλληλα, τους δίνουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Τα παρελκόμενα που παρουσιάζουν ζήτηση

Για τις δενδροκαλλιέργειες τα παρελκόμενα που παρουσιάζουν ζήτηση είναι, κυρίως, σύγχρονα ψεκαστικά με συστήματα καινοτομίας, τα οποία θα εξασφαλίσουν καλή ποιότητα ψεκασμού και οικονομία, καθώς επίσης καταστροφείς, φρέζες και μηχανήματα συγκομιδής. Στις αροτραίες καλλιέργειες ζητούνται μηχανήματα κατεργασίας εδάφους, τα οποία θα συνδυαστούν με άλλα μηχανήματα, με σκοπό να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Τέτοιου είδους μηχανήματα είναι ο συνδυασμός σβολοκόπτη με σπαρτικές σιτηρών, λιπασματοδιανομείς – ψεκαστικά γεωργίας ακρίβειας κ.ά. Επίσης, αυξημένη ζήτηση έχουν μηχανήματα κατεργασίας εδάφους, όπως ψιλοστάβαροι καλλιεργητές, πολύδισκα και άροτρα»

Μεγάλο ενδιαφέρον για καινοτόμα μηχανήματα, υψηλών προδιαγραφών

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο γενικός διευθυντής της εταιρείας «KOUIMTZIS Group», Αθανάσιος Κουιμτζής, στάθηκε στη στροφή των παραγωγών σε μηχανήματα υψηλότερων προδιαγραφών: «Η εταιρεία μας είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος και διανομέας των ελκυστήρων FENDT, της Carraro, της LEMKEN και της TMC Cancela.

Αυτό που βλέπουμε αυτά τα δυόμισι χρόνια που αναλάβαμε τη FENDT είναι ότι ήρθαμε να καλύψουμε ένα κενό που υπήρχε στην αγορά από πλήθος παραγωγών που δίνουν έμφαση στην τεχνολογία και στην ποιότητα. Η τιμή των μηχανημάτων της FENDT είναι μεν ανταγωνιστική, ωστόσο επειδή μιλάμε για την αιχμή της τεχνολογίας, το κόστος είναι και αντίστοιχο των προδιαγραφών. Το θετικό είναι ότι το ενδιαφέρον του κόσμου για την καινοτομία και την τεχνολογία έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας».

Οι αγρότες εστιάζουν σε εξοικονόμηση εισροών

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος πωλήσεων της «Agroma», Ανδρέας Πέτκος, «ως προς τα ψεκαστικά μηχανήματα, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι με την εισαγωγή του νέου κριτηρίου της καινοτομίας έγιναν αρκετά λάθη στους φακέλους των υποψήφιων δικαιούχων. Αρκετά από τα χαρακτηριστικά που μπήκαν στους φακέλους, είτε δεν ήταν πραγματικά καινοτόμα είτε δεν τα χρειάζονταν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί. Εμείς είμαστε η μοναδική εταιρεία στον τομέα που πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τη στιγμή που χρηματοδοτούνται μηχανήματα εκτός προδιαγραφών ΕΕ. Αρχή μας είναι να δίνουμε έμφαση σε τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας, όπως για παράδειγμα με ανιχνευτές κόμης για μεγαλύτερη οικονομία στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Είναι κάτι που «τρέχει» πολύ. Το ίδιο βλέπουμε και στα μεγάλα ψεκαστικά ανοιχτών καλλιεργειών, όπου μπαίνουν δυναμικά στοιχεία όπως το GPS, οι αυτόματες τιμονιέρες κ.ά.».

 

Δείτε ακόμα: 

Σχέδια Βελτίωσης: Οι πίνακες των δικαιούχων μεθ’ ενστάσεων στη Θεσσαλία