Σχέδια Βελτίωσης: Αιτήσεις εγγυημένων δανείων, ύψους 32 εκατ. ευρώ, αναμένουν έγκριση

Τα πρώτα στοιχεία σχετικά με τη χρηματοδότηση των τραπεζών που συμμετέχουν στο Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) έδωσε η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ στις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με αυτά, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί αιτήματα συνολικού προϋπολογισμού 32 εκατομμυρίων ευρώ στις επτά τράπεζες που συμμετέχουν στο χρηματοδοτικό εργαλείο, έχοντας υπογράψει συμβάσεις με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΤαΕ).

Ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική ιστοσελίδα που έχει αναπτυχθεί για την ενημέρωση του κοινού, οι τράπεζες δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε εγκρίσεις δανεισμού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η πλειονότητα των αιτημάτων αφορά τη Δράση 4.1.4 για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενώ αντίθετα μικρότερο είναι το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για τη Δράση 4.2.4 (επιχειρήσεις μεταποίησης).

Σε ερώτηση της «ΥΧ» σε τραπεζικό στέλεχος γιατί δεν υπάρχουν ακόμα εγκρίσεις, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την υπογραφή των συμβεβλημένων τραπεζών με το ΕΤαΕ (οι συνεταιριστικές τράπεζες Καρδίτσας και Θεσσαλίας υπέγραψαν τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου αντίστοιχα), η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι οι τράπεζες χρειάστηκαν κάποιο διάστημα για να διαμορφώσουν τα τραπεζικά τους προϊόντα στο πλαίσιο ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι υπάρχουν αστοχίες σε ορισμένα από τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί και ότι το φιλτράρισμα που θα γίνει θα μειώσει το ύψος των μέχρι στιγμής αιτούμενων κονδυλίων.

Τα βήματα για τον δανεισμό

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα agrotikianaptixi.gr, πατώντας στην ένδειξη «Χρηματοδοτικά Εργαλεία».

Συνοπτικά, τα τέσσερα βήματα για να αιτηθεί ένας ενδιαφερόμενος παραγωγός ή μια επιχείρηση μεταποίησης δάνειο από το ΤΕΑΑ είναι τα εξής:

1) Κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου (business plan), όπου αυτό απαιτείται.

2) Διερεύνηση της αγοράς ώστε ο ενδιαφερόμενος να βρει το τραπεζικό εκείνο προϊόν που ταιριάζει καλύτερα με τις ανάγκες του.

3) Αίτηση δανεισμού προς την τράπεζα επιλογής του υποψήφιου δικαιούχου, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

4) Προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα.

Όπως δήλωσε την «ΥΧ» ο προϊστάμενος Μονάδας Θεσμικής Υποστήριξης & Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΥΔ ΠΑΑ), Kωνσταντίνος Αποστολόπουλος, «οι υπηρεσίες πληροφόρησης στις οποίες θα έχουν πρόσβαση μόνο οι τράπεζες είναι ήδη υπό ανάπτυξη και θα υπάρχουν σύντομα στην ιστοσελίδα. Αυτές θα παρέχουν, μεταξύ άλλων, στοιχεία κυρίως για την περίπτωση του δανεισμού σε συνδυασμό με επιχορήγηση και άλλες πληροφορίες».

Θεσσαλία
Έτοιμη η πλατφόρμα αξιολόγησης αιτημάτων πληρωμής

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ ότι ξεκίνησαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι πληρωμές στα Σχέδια Βελτίωσης και έχουν ετοιμαστεί παρτίδες για πάνω από 1.000 αιτήματα πληρωμών, η «ΥΧ» ζήτησε από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Γιώργο Λαδόπουλο, τον οδικό χάρτη της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα Σχέδια Βελτίωσης.

Έρχονται νέες πληρωμές

Σύμφωνα με τον κ. Λαδόπουλο, «μέχρι τώρα, έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί 25 δανειακές συμβάσεις/πρόσθετες πράξεις, συνολικού ύψους 1.176.652 ευρώ. Σχετικά με τα αιτήματα πληρωμής, έχει ολοκληρωθεί η πλατφόρμα αξιολόγησης των αιτημάτων. Αναμένεται να κατατεθούν στις περιφερειακές ενότητες οι φυσικοί φάκελοι και στη συνέχεια να γίνει η α’ αξιολόγηση από τις επιτροπές παρακολούθησης των ΔΑΟΚ. Θα ακολουθήσει η β’ αξιολόγηση, η παρτιδοποίηση και η διαβίβαση των απαραίτητων δικαιολογητικών στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να κατατεθεί η δημόσια δαπάνη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων».

Όπως ενημέρωσε την «ΥΧ» ο αντιπεριφερειάρχης, ομαλά εξελίσσεται και η διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων από τις Δράσεις 4.1.1 και 4.1.3 (Σχέδια Βελτίωσης) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί από τον περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, δύο εγκρίσεις διάθεσης πίστωσης για το 2020, συνολικού προϋπολογισμού 8.450.000 ευρώ. Όσα χρήματα δεν θα απορροφηθούν το 2020, θα μεταφερθούν στο τρέχον έτος», σημείωσε. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η περιφέρεια έχει εγκρίνει 19 αιτήματα προκαταβολών και κατέβαλε χρήματα συνολικού ύψους δημόσιας δαπάνης 1.055.484,37 ευρώ. «Για να μπορέσουμε να δούμε πώς θα τρέξει αυτή η διαδικασία, ένα αίτημα πληρωμής -για το οποίο κατατέθηκε ο φυσικός φάκελος- το παρτιδοποιήσαμε και διαβιβάσαμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να πληρωθεί. Στις 25 Νοεμβρίου λάβαμε και τον οδηγό αξιολόγησης τροποποιήσεων των σχεδίων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αίτηση τροποποίησης μέσα στο ΠΣΚΕ και τη διαβίβαση του φυσικού φακέλου στις ΔΑΟΚ για να γίνει η αξιολόγηση», σημείωσε ο κ. Λαδόπουλος.

Γιώργος Ρούστας