Σχέδια Βελτίωσης: Ανοίγει ο δρόμος για δάνεια με τροποποιήσεις επενδύσεων

Σε φουλ ρυθμούς λειτουργικότητας θα μπει η πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος, ΠΣΚΕ, για την οριστικοποίηση αιτημάτων πληρωμών στο Υπομέτρο 4.1 στα Σχέδια Βελτίωσης. Αυτή ήταν η ενημέρωση της αρμόδιας υπηρεσίας ΕΥΕ ΠΑΑ προς τους μελετητές, την Τετάρτη 16/9. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν, οι οριστικοποιήσεις πληρωμών αναμένεται να καταστούν δυνατές από την ερχόμενη Πέμπτη 24/9, ενώ λίγες μέρες αργότερα θα μπορούν να οριστικοποιούνται και τροποποιήσεις.

Όπως ανέφεραν μελετητές στην «ΥΧ», αυτές τις ημέρες εξοικειώνονται με το νέο περιβάλλον χρήσης του πληροφοριακού συστήματος, ενώ περιμένουν και ορισμένες διευκρινίσεις από το ΥΠΑΑΤ σχετικά με τεχνικές λεπτομέρειες στις τροποποιήσεις (π.χ. αλλαγή διαμέτρου δίσκων σε δισκοσβάρνα, αλλαγή χωρητικότητας δεξαμενής ψεκαστικού και άλλες τέτοιες περιπτώσεις).

Σύμφωνα με μελετητικά γραφεία, η είδηση της συμφωνίας των πρώτων τραπεζών για δάνεια με πιο ευνοϊκούς όρους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων έχει καταστήσει πιο διαλλακτικές ορισμένες τράπεζες, ιδιαίτερα σε όσους επιθυμούν να τροποποιήσουν την επένδυσή τους. «Πήγα σε συνεταιριστική τράπεζα για δάνειο 20.000 ευρώ για αγορά παρελκόμενων. Δεν μου ζητήθηκαν εγγυήσεις σε ακίνητα ή καταθέσεις, ενώ μου πρότειναν επιτόκιο 7,5%. Σκοπεύω να αλλάξω ένα μηχάνημα και να βάλω στη θέση του έναν σβωλοτρίφτη», μας είπε Θεσσαλός αγρότης.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, Παναγιώτης Τουρναβίτης, «ήδη, ξεκινήσαμε συζητήσεις για τα δάνεια με εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων και το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό. Περιμένουμε να καταστεί το ΠΣΚΕ πλήρως λειτουργικό για να προχωρήσουμε στο κλείσιμο συμφωνιών με τους παραγωγούς». Αναφορικά με όσους επιθυμούν να τροποποιήσουν την επένδυσή τους, ο ίδιος ανέφερε ότι, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα χορήγησης δανείου, αρκεί ο παραγωγός να έχει λάβει την έγκριση του αιτήματος τροποποίησης.