Σχέδια Βελτίωσης: Απειλεί εκατοντάδες δικαιούχους η στασιμότητα στην αγορά και το 20%

Έναν μεγάλο σκόπελο καλούνται να ξεπεράσουν αρκετές εκατοντάδες δικαιούχοι Σχεδίων Βελτίωσης του 2016 μέσα στο καλοκαίρι, μετά το «καμπανάκι» που χτύπησε πριν από μερικές ημέρες το ΥΠΑΑΤ για να επιταχύνουν τις επενδύσεις τους, καταθέτοντας αίτημα πληρωμής για τουλάχιστον 20% επί της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης τους.

Ως γνωστόν, αυτό θα πρέπει να γίνει στις εννέα περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδος (με την εξαίρεση της Αττικής και των νησιών Αιγαίου και Ιονίου) έως τις 31 Αυγούστου. Το πρόβλημα αντιμετωπίζουν κυρίως τρεις κατηγορίες δικαιούχων: Όσοι θέλουν να αγοράσουν τρακτέρ, όσοι θέλουν να χτίσουν κάποιο οικοδόμημα και όσοι θέλουν να προχωρήσουν σε εγκατάσταση φυτείας.

Σύμφωνα με παραγωγούς που επικοινώνησαν με την «ΥΧ» τις τελευταίες ημέρες, αυτή την περίοδο είναι πολύ δύσκολο να παραδοθούν τρακτέρ και, επομένως, να κοπούν τιμολόγια, καθώς ελάχιστες επιχειρήσεις διαθέτουν ετοιμοπαράδοτα.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση σε μερίδα αγροτών που, αν δεν βρουν κάποια λύση, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν εταιρεία για να προμηθευτούν τον ελκυστήρα τους. Ορισμένοι, μάλιστα, εξέφρασαν φόβους για την εμφάνιση αθέμιτων πρακτικών στην αγορά.

Αναφορικά με τα αγροτικά κτήρια, αυτή την περίοδο υπάρχει έλλειψη εργατών, καθώς ο τουρισμός και οι αγροτικές εργασίες έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των εργατών. Όσον αφορά τις φυτείες, υπάρχει ο περιορισμός ότι αυτές μπορούν να εγκατασταθούν είτε πριν είτε μετά το καλοκαίρι.

Όπως ανέφεραν στην εφημερίδα μας μελετητές, αρκετοί είναι οι αγρότες που βρίσκονται σε αδιέξοδο, βλέποντας ότι είναι αδύνατον να τηρήσουν την προθεσμία έως το τέλος Αυγούστου, γι’ αυτό και ζητούν εναγωνίως από το ΥΠΑΑΤ να εξετάσει τη λύση μιας παράτασης, ώστε να ξεπεράσουν τα εμπόδια που, αυτήν τη στιγμή, ορθώνονται απειλητικά για την επένδυσή τους.

Σύμφωνα με παραγωγούς και μελετητές, μια αναθεώρηση της προθεσμίας για μετά τα τέλη του Οκτωβρίου θα ήταν άκρως ευεργετική.