Σχέδια Βελτίωσης: Κεφάλαιο κίνησης έως 200.000 ευρώ μέσω ΠΣΚΕ

Σε ετοιμότητα είναι πλέον το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εκταμίευσης δανείων από τις τράπεζες, με εγγύηση 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Κάποιες εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής μετέθεσαν την ενεργοποίηση του συστήματος, που αναμενόταν να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα κατά λίγες ημέρες.

Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι αγρότες επενδυτές, που επιθυμούν να κάνουν χρήση του χρηματοδοτικού αυτού εργαλείου, πλέον θα μπορούν να ενημερώνουν το σύστημα, καταχωρίζοντας την τράπεζα της επιλογής τους (μέχρι στιγμής, στο εργαλείο έχουν ενταχθεί πέντε τράπεζες, η Τράπεζα Πειραιώς, η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, η Εθνική Τράπεζα και η ProCredit).

Στη συνέχεια, θα προσέρχεται στο υποκατάστημα της τράπεζας της επιλογής του με το επιχειρηματικό του σχέδιο και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να αιτηθεί το δάνειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσα στις επόμενες ημέρες, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αναμένεται να εγκρίνει μια επιπλέον δυνατότητα χρηματοδότησης στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ΕΕ λόγω COVID. Πρόκειται για τη δυνατότητα χορήγησης δανείου για κεφάλαιο κίνησης κατ’ αποκλειστικότητα και όχι σε συνδυασμό με επενδυτικό κεφάλαιο, όπως δύναται να χορηγηθεί σήμερα.

Οι επιλογές που θα έχει ο δανειολήπτης, εάν όλα εξελιχθούν ως αναμένεται, θα είναι πέντε:

1) επενδυτικά δάνεια με κεφάλαιο κίνησης, ή 2) χωρίς κεφάλαιο κίνησης, 3) μεγάλο επενδυτικό δάνειο με κεφάλαιο κίνησης ή 4) χωρίς κεφάλαιο κίνησης και 5) μόνο κεφάλαιο κίνησης με ανώτατο ποσό έως 200.000 ευρώ.

Ξεκίνησαν οι πληρωμές, ενισχύεται η ρευστότητα

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε με σχετική ανακοίνωση (2/12) ότι ξεκίνησαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι πληρωμές στα Σχέδια Βελτίωσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», μέχρι στιγμής, έχουν ετοιμαστεί παρτίδες για πάνω από 1.100 αιτήματα πληρωμών, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν οριστικοποιηθεί τα 230. Επίσης, έχουν εγκριθεί 280 δάνεια μέσω πρόσθετης πράξης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Νέες διευκρινίσεις για παραγωγούς και μελετητές

Την Πέμπτη 3/12, η Ειδική Μονάδα Εφαρμογής ΠΑΑ εξέδωσε έναν νέο οδηγό με 17 διευκρινιστικές συνήθεις ερωτήσεις και απαντήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης, σε συνέχεια των 18 προηγούμενων, οι οποίες είχαν δημοσιευθεί σε πρόσφατο φύλλο της «ΥΧ» (263, 13/11/20).

Οι νέες οδηγίες επιλύουν τυχόν απορίες που μπορεί να υπάρχουν σε μια σειρά θεμάτων (αιτημάτων πληρωμών, μελλοντική κατάσταση, δικαιούχους ενταγμένους σε δύο δράσεις, τροποποίηση λόγω αλλαγής ΑΦΜ δικαιούχου, δυνατότητα ένστασης επί απόφασης αιτήματος τροποποίησης, διαδικασία στο ΠΣΚΕ για λήψη δανείου μέσω Ταμείου Επενδύσεων κ.ά.).

Μπορείτε να διαβάσετε τον νέο οδηγό εδω.