Σχέδια Βελτίωσης – Μεγάλο ρίσκο η τροποποίηση λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσµία αιτήµατος πληρωµής

Tα 2+1 σενάρια που μπορούν να διαφοροποιήσουν τα δεδομένα

Μπλόκο σε τυχόν σκέψεις μελετητών και παραγωγών που θα σκεφτούν να προβούν σε τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου τους, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία κατάθεσης αιτήματος πρώτης πληρωμής έως τις 15/4 βάζει η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του ΠΑΑ για το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης.

Όπως ενημέρωσε την Τετάρτη 30 Μαρτίου, όσοι σκεφθούν να τροποποιήσουν την επένδυσή τους, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό κίνδυνο να μην προλάβει να εξεταστεί το αίτημά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με επακόλουθο να μην προλάβουν να καταθέσουν αίτημα πληρωμής.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ναι μεν το αίτημα τροποποίησης θα πηγαίνει προς εξέταση, αλλά είναι αμφίβολο αν η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός χρονικού περιθωρίου: «Είναι βέβαιο ότι οι συνάδελφοι των ΔΑΟΚ και ΔΑΟΠ θα κάνουν, όπως πάντα, ό,τι καλύτερο μπορούν.

Ωστόσο, στον τρέχοντα χρόνο και τόσο κοντά στην εκπνοή του χρονικού διαστήματος για την υποβολή του πρώτου αιτήματος πληρωμής, ο επενδυτής, υποβάλλοντας αίτημα τροποποίησης, αναλαμβάνει την ευθύνη της ενδεχόμενης απώλειας της δυνατότητας εμπρόθεσμης υποβολής αιτήματος πληρωμής», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ενημέρωση προς τους μελετητές.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ ότι, αν δεν έχει κατατεθεί αίτημα πρώτης πληρωμής έως τις 15 Απριλίου, καταληκτική ημερομηνία για τη Θεσσαλία και πολλές άλλες περιφέρειες, τότε ο δικαιούχος θα μένει εκτός προγράμματος.

Τα σενάρια για όσους δεν καταθέσουν αίτημα

Μαζί με το ερώτημα, αν θα δοθεί κάποια παράταση στο αίτημα πληρωμής των ενταγμένων στο πρόγραμμα, ένα δεύτερο ζήτημα που μπορεί να τεθεί υπό προϋποθέσεις είναι ποιες είναι οι πιθανότητες να μπουν στο πρόγραμμα επιλαχόντες, στη θέση όσων αποφάσισαν να μην υλοποιήσουν.

Τα σενάρια είναι τρία, ωστόσο δεν συγκεντρώνουν όλα τις ίδιες πιθανότητες. Το πρώτο σενάριο που φαντάζει το πιο πιθανό μέχρι στιγμής είναι να κοπούν από το πρόγραμμα όσοι δεν υποβάλουν αίτημα έως τα μέσα Απριλίου και να μην αλλάξει κάτι σε σχέση με τους επιλαχόντες. Το δεύτερο σενάριο είναι, κατόπιν πολιτικής απόφασης, να δοθεί για ακόμα μια φορά παράταση στην προθεσμία υποβολής. Επομένως, και πάλι τα πράγματα θα παραμείνουν ίδια.

Το τρίτο σενάριο είναι να μη δοθεί παράταση στους «αργοπορημένους» και, παράλληλα, να ανοίξει «παράθυρο» για τους επιλαχόντες, αν και ούτε αυτό το σενάριο συγκεντρώνει μέχρι στιγμής πολλές πιθανότητες. Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πανδημίας μέχρι στιγμής είχαν δοθεί παρατάσεις συνολικά δύο ετών, ώστε να αποφασίσουν οι παραγωγοί κατά πόσο θα υλοποιήσουν την επένδυσή τους.

Νέοι Αγρότες: Σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», από την Πέμπτη 31/3, δόθηκε η δυνατότητα στους αξιολογητές της Α’ αξιολόγησης να κλείσουν τους φακέλους που έχουν χρεωθεί στο ΠΣΚΕ, ώστε να αναλάβουν δράση οι συνάδελφοί τους για τη Β’ Αξιολόγηση. Κατόπιν τούτου, είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει και η δεύτερη φάση των αξιολογήσεων σε αρκετές περιφέρειες.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 1 Απριλίου 2022