Σχέδια Βελτίωσης: Οι ανεκτέλεστες επενδύσεις βάζουν νέους επιλαχόντες στους δικαιούχους

Προοπτική σε επιλαχόντες δίνουν οι γνωστοποιήσεις παραίτησης μέχρι πρότινος δικαιούχων ενίσχυσης στα Σχέδια Βελτίωσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ». Μάλιστα, αυτός είναι και ο λόγος που πολλές περιφέρειες καθυστέρησαν να αναρτήσουν πίνακες δικαιούχων, όπως είχαν κάνει το καλοκαίρι η Θεσσαλία και η Ήπειρος.

Προτίμησαν, δηλαδή, να εξαντλήσουν τα περιθώρια, ώστε να δώσουν την ευκαιρία σε όσους είχαν εγκριθεί, αλλά αποφάσισαν για οποιονδήποτε λόγο να μην εκτελέσουν την επένδυσή τους, να το δηλώσουν.

Με αυτόν τον τρόπο, αποδεσμεύονται πόροι, ώστε να εκτελέσουν τα σχέδιά τους όσοι δεδομένα το επιθυμούν και το μπορούν. Αυτές τις μέρες αναμένονται επικαιροποιημένοι πίνακες δικαιούχων στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Σύμφωνα με πηγή από την ΠΑΜ-Θ, γνωστοποιήσεις παραιτήσεων υλοποίησης, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, υποχρέωσαν την αρμόδια υπηρεσία να επανασυντάξει τους πίνακες.

Αλλαγές στα κριτήρια βαθμολόγησης ζητούν μελετητές και κτηνοτρόφοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφεραν μελετητές στην «ΥΧ», μεταξύ των επιλαχόντων υπήρχαν αρκετοί κτηνοτρόφοι που λόγω της φιλοσοφίας βαθμολόγησης των υποψήφιων επενδύσεων έμειναν εκτός πινάκων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες πηγές αρκετοί εξ αυτών διέθεταν τα ίδια κεφάλαια να προχωρήσουν τα σχέδιά τους.

Ο αγελαδοτρόφος από το Διδυμότειχο Θεοδόσης Αδαμάκης αποτελεί μια τέτοια περίπτωση: «Είχα καταθέσει φάκελο για ρομποτικές αμελκτικές μηχανές. Πρόκειται για μια υψηλή επένδυση που, δυστυχώς, δεν έτυχε επιδότησης. Το ίδιο συνέβη σε φίλους και συγγενείς κτηνοτρόφους. Προσωπικά, διέθετα ορισμένα κεφάλαια και πήρα το ρίσκο να υλοποιήσω ένα μέρος της επένδυσης, ωστόσο περιμέναμε και τη στήριξη της πολιτείας».

Ξεκίνησαν οι οριστικοποιήσεις πληρωμών, έπονται οι τροποποιήσεις

Την Πέμπτη 24/9, ενεργοποιήθηκε στο ΠΣΚΕ η δυνατότητα οριστικοποίησης αιτημάτων πληρωμών, ενώ σε λίγες ημέρες θα δοθεί η δυνατότητα και για οριστικοποίηση αιτημάτων τροποποιήσεων. Πρόκειται για εξέλιξη που θα ανακουφίσει μεγάλη μερίδα παραγωγών, καθώς στο προηγούμενο πρόγραμμα υπέβαλαν αιτήματα τροποποίησης περίπου οι μισοί δικαιούχοι.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα
την Παρασκευή 25/9