Σχέδια Βελτίωσης: Το παλεύουν οι επιλαχόντες, παρά τα στενά περιθώρια

Συνεχίζεται η προσπάθεια από παραγωγούς που έχουν μείνει εκτός έγκρισης του επενδυτικού τους σχεδίου στο εν εξελίξει πρόγραμμα του ΠΑΑ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, παραγωγός από τις Σέρρες, επιλαχών του προγράμματος, μας κάλεσε για να διαμαρτυρηθεί, αναφέροντας ότι «είμαι έτοιμος επενδυτής, έχω ίδιους πόρους, αλλά έμεινα εκτός προγράμματος. Την ίδια στιγμή, μαθαίνω για δεκάδες περιπτώσεις στην περιοχή μας, που δεν υλοποιούνται επενδύσεις από εγκριθέντες δικαιούχους».

Την περασμένη Τρίτη 23/3, η «ΥΧ» έλαβε ακόμα μια επιστολή από ομάδα αγροτών από διάφορες περιοχές της χώρας (Σέρρες, Κομοτηνή, Ηλεία, Λάρισα, Λήμνο, Καστοριά, Δράμα, Καρδίτσα) που ζητά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να επανεξετάσει το ζήτημα των επιλαχόντων.

Στην επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι σημαντικό ποσοστό παραγωγών δήλωσαν πλασματικές καλλιέργειες για να πιάσουν τα απαιτούμενα μόρια και πλέον έχουν εγκαταλείψει την υλοποίηση της επένδυσής τους, αφήνοντας απ’ έξω με άδικο τρόπο αγρότες που διεκδίκησαν την ένταξή τους στο πρόγραμμα με πρόθεση να επενδύσουν.

Στο κείμενο αναφέρεται μία, κατά τους συντάκτες, αδικία, του τρέχοντος προγράμματος: «Οι νέοι αγρότες, που τιμωρήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο, ώστε να μη συμπληρώνουν μόρια και να μην εγκρίνεται η ένταξή τους. Στο ξεκίνημά τους το κράτος στάθηκε τιμωρός. Βέβαια, η υλοποίηση ήταν αναπόφευκτη, διότι νέος αγρότης χωρίς μηχανήματα δεν γίνεται».

Πάντως, το ΥΠΑΑΤ μέχρι στιγμής διατηρεί αρνητική στάση ως προς τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις των επιλαχόντων».